FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta.

ZAGREB - Svjetski dan stanovništva, koji se obilježava danas, ove je godine posvećen maloljetničkoj trudnoći "u nadi da će jednom biti stvoren svijet u kojemu će svaka trudnoća biti željena, svaki porod siguran, a potencijal svake mlade osobe realiziran", priopćili su Ujedinjeni narodi u četvrtak. Svjetski dan stanovništva obilježava se 11. srpnja, jer je tog mjeseca 1987. svjetska populacija dosegnula broj od pet milijarda ljudi, a inicijativu je 1989. pokrenulo Upravno vijeće Ujedinjenih naroda. Povodom obilježava ovogodišnjeg Svjetskog dana stanovništva, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon uputio je poruku ljudima diljem svijeta. "Kada posvetimo pozornost i sredstva obrazovanju, zdravlju i dobrobiti adolescentica, one će postati čak i veća sila u pokretanju pozitivnih promjena u društvu, što će imati učinak na nove generacije. Na ovaj Svjetski dan stanovništva obećajmo potporu adolescenticama kako bi realizirale svoj potencijal i pridonijele našoj zajedničkoj budućnosti", rekao je glavni tajnik u svojoj poruci. Oko 16 milijuna tinejdžerki mlađih od 18 godina rađa svake godine, a još 3,2 milijuna podvrgava se opasnim abortusima. Velika većina, 90 posto, trudnih adolescentica u zemljama u razvoju je u braku. Međutim, za previše tih djevojaka trudnoća ne dolazi kao informirani izbor nego je često posljedica diskriminacije, kršenja prava, neodgovarajućeg obrazovanja ili prisile na spolne odnose. Maloljetničk trudnoća je zdravstveno pitanje i pitanje ljudskih prava, navodi UN. "Na ovaj Svjetski dan stanovništva podižemo svijest o pitanju maloljetničke trudnoće u nadi da ćemo stvoriti svijet u kojemu će svaka trudnoća biti željena, svaki porod siguran, a potencijal svake mlade osobe realiziran."

SARAJEVO - U memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice počelo je obilježavanje 18. obljetnice genocida kojega su nad Bošnjacima tog područja počinile vojske i policija bosaskih Srba ubivši više od osam tisuća ljudi. Komemoracija je započela intoniranjem bosanskohercegovačke himne i podizanjem zastave BiH u nazočnosti tisuća ljudi.

Na komemoraciji sudjeluju predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, visoi predstavnik međunarodne zajendice u BiH Valentin Inzko, brojni bosanskohercegovački dužnosnici s različitih razina vlasti te gosti iz inozemstva. Među njima su Anne Richar, pomoćnica državnog tajnika SAD za pitanja stanovništva, izbjeglica i migracija te Nils Muižnieks, visoki povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe. Tijekom dana u krugu spomen-groblja u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 409 ubijenih Srebreničana. U znak poštovanja prema žrtvama srebreničnog genocida četvrtak je u Federaciji BiH i u dikstriktu Brčko proglašen danom žalosti no ne i u Republici Srpskoj.

BRUXELLES - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton odala je u četvrtak poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici i pozvala na nastavak procesuiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini kako bi se utvrdila istina, zajamčila pravda i učvrstilo pomirenje. "Osamnaest godina je prošlo od kada je počinjen genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Bol i tuga onih koji su izgubili svoju djecu, roditelje, rodbinu i prijatelje ostaju zauvijek tu. U ime Europske unije odajem poštovanje žrtvama", kaže se u priopćenju Catherine Asthon. Asthon dodaje da je među ostacima 409 žrtava koji će u četvrtak biti pokopani u Potočarima i posmrtni ostaci tada 20-godišnjeg Nermina, čija je majka Munira Šubašić bila njezin vodič tijekom njezina zadnjeg posjeta Srebrenici u travnju ove godine. "Nema riječi koje mogu opisati bol koju osjećaju majka i otac kada pokapaju svoje dijete. Nema riječi koja može može utješiti obitelji žrtava. Ipak, ono što možemo pokazati jest poštovanje za njihove gubitke, odbacivanje negiranja genocida te, kao konkretnu mjeru, možemo dati potporu pravdi", kaže Ashton dodajući da se procesi za ratne zločine moraju nastaviti. "Desetljeća dug proces pomirenja koji je doveo do stvaranja Europske unije treba nadahnuti pomirenje na zapadnom Balkanu. Veliki koraci učinjeni su u tom pravcu, ali mora se još puno toga napraviti, posebice oni na vlasti, tako da građani regije mogu uživati u miru i prosperitetu zajedno s ostalim Europljanima", kaže Ashton.

SARAJEVO - Dvije najveće političke strake u Bosni i Hercegovini s hrvatskim predznakom, HDZ BiH i HDZ 1990. i dalje su suzdržane u odnosu na moguće ujedinjenje na koje ih poziva i HDZ Hrvatske iako imaju gotovo identične poglede na stanje u BiH i reforme koje je potrebno provesti. U odvojenim intervjuima koje su u četvrtak prenijeli lokalni mediji u BiH novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž i dugogodišnji lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdili su kako među njima vlada nepovjerenje u odnosu na moguće ujedinjenje stranaka jer nisu uvjereni u mogućnost iskrene suradnje.

SUBOTICA - Predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su ugrožena prava nacionalnih manjina u toj pokrajini, jer u srbijanskom proračunu nisu predviđena sredstva za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) već samo za Radio-televiziju Srbije (RTS), prenijela u četvrtak agencija Beta. Pajtić je rekao da je RTV, koji program emitira na 10 jezika među kojima i na hrvatskom doveden u neravnopravan položaj u odnosu na RTS i dodao da je time ugrožena priprema programa i egzistencija uposlenih, kao i zajamčena manjinska prava građana Vojvodine da budu informirani na svom materinjem jeziku. On je dodao da su zbog najavljenog ukidanja televizijske pretplate u Srbiji mnogi građani prestali plaćati ju, a da su republičke vlasti u rebalansu proračuna osigurale samo sredstva za RTS, a ne i za RTV. Vojvođanski premijer je podsjetio da pokrajina nema nadležnosti u ovome području, jer su i RTS i RTV osnovani po zakonu o radio-difuziji, kojim je uređeno i pitanje financiranja oba javna servisa. Na teško financijsko stanje u RTV-u ukazali su i predstavnici vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini. Ona smatraju da su zbog nebrige svih razina vlasti i potpunog okretanja leđa pokrajinskom javnom servisu dovedena u pitanje, Ustavom i zakonima zajamčena, manjinska prava u javnom informiranju.

MOSKVA - Moskovski sud proglasio je krivim u četvrtak preminulog Sergeja Magnitskog zbog izbjegavanja plaćanja poreza u postumnom suđenju bez presedana odvjetniku investicijskog fonda Hermitage Capital koji je umro u zatvoru 2009. nakon što je optužio dužnosnike za krađu 230 milijuna dolara kroz poreznu prijevaru, javljaju ruski mediji. Sud je osudio i klijenta Magnitskog, Britanca Williama Browdera kojemu je suđeno u odsutnosti na devet godina. Browder je odbacio to suđenje kao politički motivirano kako bi se diskreditiralo njega i Magnitskog i kaznilo ga zbog lobiranja za američki zakon čija su meta Rusi koje krivi za smrt odvjetnika. Magnitskom, koji je umro u nejasnim okolnostima u pritvoru u dobi od 37 godina, sudilo se zbog navodne pronevjere stotina milijuna rubalja iz saveznog proračuna u razdoblju između rujna i listopada 2007. Prema presudi, Magnitski je djelovao u interesu Browdera i isplanirao je kako će izbjeći plaćanje poreza. Tužiteljstvo je zatražilo za Browdera devet godina zatvora što je sud i izrekao, a za Magnitskog proglašenje krivim bez kazne budući da je mrtav.

KAIRO - Novi egiptski premijer Hazem Beblawi rekao je u četvrtak da ne isključuje sudjelovanje nekih članova Muslimanskog bratstva u prijelaznoj vladi koju upravo formira pod uvjetom da budu kvalificirani za tu dužnost. Beblawi, imenovan u utorak, kazao je da još uvijek razmišlja o sastavu vlade, tjedan dana nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, člana Muslimanskog bratstva. "Ne zabrinjava me politička pripadnost", rekao je. "Ako Stranka slobode i pravde (političko krilo bratstva) predloži neku osobu i ona bude kvalificirana za tu dužnost", ona će moći biti razmotrena, rekao je, istaknuvši da nova vlada mora biti učinkovita i vjerodostojna. Muslimansko bratstvo odbacilo je u srijedu ponudu da uđe u vladu, poručivši da ne surađuju s pučistima. U međuvremenu, UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je u četvrtak da bi se Egipat zbog nereda i smanjenja deviznih rezervi mogao suočiti s nestašicom hrane. Egipat je najveći uvoznik pšenice na svijetu.

RAMALA - Broj Palestinaca koji žive na palestinskom teritoriju porastao je na oko 4,4 milijuna do sredine 2013. godine, priopćio je u četvrtak palestinski Središnji zavod za statistiku. Tako na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu živi oko 2,7 milijuna Palestinaca, a u Pojasu Gaze 1,7 milijuna, navodi se u statističkim podacima objavljenima povodom Svjetskog dana stanovništva. Za usporedbu, u travnju je objavljeno da izraelskih stanovnika ima 8 milijuna. Od te brojke, 6 milijuna su Židovi. Više od 5,6 milijuna palestinskih izbjeglica živi diljem svijeta, a velika većina u susjednim arapskim zemaljama tako da je ukupan broj Palestinaca u svijetu otprilike 11 milijuna, navodi se u službenim statističkim podacima.

JERUZALEM - Izrael ima kapacitete za gradnju 10.000 stanova u naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu kako bi smanjio njihovu cijenu, rekao je izraelski ministar za stanovanje Uri Ariel. "Posjedujemo kapacitete da odmah započnemo gradnju 10.000 stanova u istočnom Jeruzalemu i u naseljima na Zapadnoj obali", rekao je ministar pred Odborom za financije izraelskog parlamenta, kako u četvrtak prenose izraelski mediji. Palestinske vlasti pozivaju na obnovu pregovora uz preduvjet zaustavljanja gradnje naselja i povratak na stanje prije izraelske okupacije 1967. kao osnovu pregovora. Pozivaju i na oslobađanje palestinskih zatočenika koji su u rukama Izraela. Izrael pak želi nastavak pregovora bez preuvjeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙