FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LUXEMBOURG - Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer koji je s 18 godina na toj dužnosti bio najdugovječniji europski predsjednik vlade, bio je prisiljen u srijedu podnijeti ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije izašli socijalisti zbog skandala povezanog s tajnim službama i prisluškivanjem. Nakon što su socijalisti uložili zahtjev kojim traže raspuštanje Zastupničkog doma i održavanje prijevremenih izbora u roku od tri mjeseca, Juncker je objavio kako će u četvrtak ujutro nakon sjednice vlade Velikom vojvodi predati ostavku na premijersku dužnost.

BRUXELLES - Hrvatska kultura i književnost bile su temom predavanja organiziranog u srijedu navečer u knjižnici Europskog parlamenta u Bruxellesu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Večer hrvatske kulture i književnosti organizirao je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u suradnji s knjižnicom Europskog parlamenta, a govornici su bili tajnik Razreda za književnost HAZU-a akademik Ante Stamać i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač. "Moja je ideja bila da na samom početku našeg članstva dovedem dva ugledna predstavnika hrvatske kulture i književnosti kako bi europskoj publici i Hrvatima u Bruxellesu dali jedan pregled s osvrtom na naš identitet, povijest, na stoljeća ukorijenjenosti Hrvatske u europsko tkivo i mislim da su to dvojica govornika uspjeli", rekao je Plenković.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit rad tajnih službi nazvala imperativom sigurnosti te je kazala kako je o postojanju američkoga programa nadzora komunikacijskih mreža doznala iz medija. "Rad tajnih službi u demokratskim državama oduvijek je bio presudan za sigurnost stanovništva i tako će biti i ubuduće", rekla je Merkel za tjednik, koji izlazi četvrtkom. "Zemlja bez tajnih službi bila bi previše ranjiva", rekla je kancelarka, prvi put iscrpno progovorivši o tom pitanju nakon informacija što ih je u javnost plasirao bivši zaposlenik američke tajne službe Edward Snowden, za kojim traga Washington. Merkel smatra i da bi zaštita bilo koje države od terorističkih napada bila "nemoguća bez mogućnosti nadzora telekomunikacijskih veza".

BOSTON - Džohar Carnajev koji je optužen za bombaški napad 15. travnja na cilju Bostonskog maratona, kada su poginule tri osobe a 264 su ranjene, rekao je u srijedu prigodom prvog pojavljivanja pred sudom da se ne osjeća krivim ni po jednoj od točaka optužnice. Carnajevu (19) je pročitano 30 točaka optužnice od kojih bi za 17 tužitelj mogao tražiti smrtnu kaznu. On se pred punom dvoranom, u kojoj su među ostalima bili i članovi obitelji žrtava, izjasnio da nije kriv, a čitavo saslušanje trajalo je sedam minuta. Džohar je počinio atentate sa svojim bratom Tamerlanom (26), ubijenim u sukobu s policijom 18. travnja.

BEJRUT - Međunarodna zajednica mora napraviti pritisak na predsjednika Bašara al-Asada kako bi prihvatio primirje u opustošenom Homsu za vrijeme trajanja ramazana, smatra sirijska oporbena koalicija. "Mi iz Nacionalne koalicije pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na režim i njegove saveznike kako bi se prihvatilo primirje i prekinulo prolijevanje sirijske krvi tijekom svetoga mjeseca", rekao je Ahmad Asi al-Džarba, dva dana nakon što je izabran na čelo koalicije.

LAC-MEGANTIC - Policija kanadske pokrajine Quebec smatra da su svi nestali nakon subotnje nesreće vlaka u mjestu Lac-Megantic poginuli, čime broj mrtvih i nestalih zajedno iznosi pedeset, rekao je glasnogovornik Michel Forget u srijedu. "Sada imamo 50 osoba za koje se smatra da su nestale, i najvjerojatnije su poginule u ovoj nesreći", rekao je Forget novinarima. Dodao je da je dosad pronađeno dvadeset tijela. Teretni vlak-cisterna prepun sirove nafte u subotu je iskliznuo iz tračnica i eksplodirao u središtu Lac-Megantica, turističkog gradića u kanadskoj pokrajini Quebec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙