FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Prva potpredsjednica vlade RH i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak su, nakon gotovo trosatnih razgovora u Dvorcu Strmol, potvrdili da su potpisali zajedničko pismo kojim Banku za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu mole da se pod njezinim pokroviteljstvom održe pregovori o rješenju pitanja prenesene devizne štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb. "Uputili smo zajedničko pismo BIS-u u kojem tu banku molimo da se uključi, kako bi se taj problem počeo rješavati u sklopu sukcesije", rekla je nakon razgovora hrvatska ministrica, dodajući da je to još jedan korak koji potvrđuje konstruktivne i prijateljske odnose dviju država, koje "rješavaju probleme u čijem nastanku nisu sudjelovale, ali sudjeluju i sudjelovat će u njihovu rješavanju". U razgovorima koji će se o pitanju prenesene devizne štednje održati pod pokroviteljstvom BIS-a sudjelovat će finacijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, a slovenski ministar Erjavec rekao je da očekuje kako bi to pitanje moglo biti riješeno krajem ove ili početkom iduće godine.

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić ocijenio je u petak da regija više nije sigurno mjesto za pripadnike organiziranog kriminala i istaknuo da je vlada Srbije, uz političku volju i jasan politički cilj, iskazala punu odlučnost za nultu toleranciju spram korupcije i kriminala, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS). Vučić je na zajedničkom sastanku odbora vanjskih poslova parlamenata Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore istaknuo da je regionalna suradnja obavještajno-sigurnosnih službi, policija i odvjetništava podignuta na višu razinu, što osnažuje svaku od zemalja i omogućuje cijeloj regiji da ide naprijed.

RIM - Pokojni papa Ivan Pavao II bit će proglašen svetim, rekao je Vatikan u petak objavljujući da je papa Franjo potvrdio drugo čudo koje se pripisuje poljskom papi koji je vodio katoličku crkvu od 1978. do 2005. godine. Vatikan je objavio da će i papa Ivan XXIII, koji je na čelu Katoličke crkve bio od 1958. do 1963. i sazvao Drugi vatikanski sabor koji je pokrenuo široke reforme kojima je crkva modernizirana, također biti proglašen svecem. Još nisu objavljeni datumi ceremonija kanonizacije no Vatikan je rekao da se one očekuje do kraja godine. Ivanu Pavlu II već je priznato prvo čudo, čudesno izlječenje francuske redovnice, sestre Marie Simon-Pierre Normand, redovnice oboljele od Parkinsonove bolesti. Kardinali i biskupi članovi Kongregacije za kauze svetaca prihvatili su drugo čudo nakon onog koje je omogućilo Papinu brzu beatifikaciju 1. svibnja 2011. Pojedinosti čuda bi trebala biti objavljena u petak u Kostariki. U slučaju pape Ivan XXIII, zvanog i "dobri Papa", papa Franjo je prihvatio kanonizaciju bez obzira na uobičajeno pravilo da se traži drugo čudo nakon beatifikacije. Ivan XXIII. je beatificiran 2000. godine.

VATIKAN - Papa Franjo objavio je u petak svoju prvu encikliku s porukom o važnosti kršćanske vjere, pokazujući da ne namjerava radikalnije odstupiti od doktrine svog prethodnika, bivšeg pape Benedikta XVI. Radi se u stvari o prvoj enciklici koju potpisuju dvojica živućih papa, a koja je bila zamišljena kao dio serije napisa Benedikta XVI o teološkim vrlinama, no nije bila dovršena na vrijeme zbog njegovog iznenađujućeg odreknuća u veljači. Radi se o enciklici "Lumen Fidal" (Svjetlo vjere), nastavku ranijih enciklika o ljubavi i nadi. Enciklika ističe važnost kršćanske vjere kao obrane od "masovne amnezije u našem suvremenom svijetu" čiji uzrok leži u prevelikom povjerenju u "subjektivne istine pojedinca".

BRUXELLES - Bruxelles je zaprijetio da će suspendirati dva sporazuma o razmjeni podataka sa Sjedinjenim Državama nakon što je otkriveno da američke obavještajne službe špijuniraju europske građane i veleposlanstva, prenose europski mediji. Kako prenosi Financial Times, povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem poručila je u pismu visokim američkim dužnosnicima da će biti prisiljena suspendirati sporazume koji američkim vlastima omogućuju pristup podacima o europskim financijskim transakcijama i putnicima u zračnom prometu ako SAD ne dokaže da poštuje europske propise o sigurnosti podataka. Washington je, ne bi li umirio Europljane, predložio razgovore o "prikupljanju i nadzoru obavještajnih podataka i pitanjima privatnosti i zaštite podataka" paralelno s pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini.

STRASBOURG - Europski zastupnici usvojili su novi zakon koji uvodi strože kazne za kibernetičke napade, osobito one koji ciljaju ključnu nacionalnu infrastrukturu i uključuju krađu osjetljivih podataka s računala. Države članice EU-a trenutačno imaju različit raspon kazni za cyber kriminal. Nova direktiva usvojena u četvrtak nalaže maksimalne nacionalne kazne od najmanje dvije godine zatvora za pokušaj nezakonitog pristupa informatičkim sustavima. Maksimalna kazna za napade na energetsku i prometnu infrastrukturu i vladine mreže bit će pet godina ili više, što je više nego do sada u većini država članica.

KIROV - Rusko državno tužiteljstvo zatražilo je u petak šest godina zatvora za Alekseja Navaljnog, poznatog oporbenjaka i protivnika predsjednika Vladimira Putina, optuženog za pronevjeru 16 milijuna rubalja (400.000 eura) u državnoj tvrtki u Kirovu. Navaljni je optužen za pronevjeru državne imovine u drvnoj kompaniji "Kirovles", a tužiteljstvo osim šest godina traži i novčanu kaznu od milijun rubalja (230.000 eura), kazao je državni tužitelj Sergej Bogdanov na Okružnom sudu Leninski u Kirovu, 900 kilometara istočno od Moskve. Navaljni je u spomenutoj tvrtki 2009., dok je radio za regionalnog guvernera, obnašao dužnost savjetnika. Navaljni (37), koji negira optužbe, je izgledao šokiran, ali je izrazio nadu da će sve biti u redu. Njegova odvjetnica je ocijenila da je cijelu slučaj "u potpunoj suprotnosti sa zakonodavstvom koje je na snazi".

BUDIMPEŠTA - Mađarska je optužila u petak Europski parlament da pribjegava metodama u sovjetskom stilu, kojima se ograničava suverenitet zemlje, nakon što je EP usvojio rezoluciju u kojoj izražava žaljenje zbog nedavnih izmjena mađarskog ustava. Europski parlament rekao je u srijedu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da riskira izolaciju Mađarske u Europi ako ne opozove "protudemokratske" promjene, što je posljednja u nizu svađa između Budimpešte i Bruxellesa koji strahuje da se Mađarska, članica EU-a, vraća autoritarnoj vladavini. "Od vladavine sovjetskog carstva nijedna druga vanjska sila nije se usudila otvoreno pokušati ograničiti suverenitet Mađara", rekao je Orban za javni radio i dodao da neke od preporuka Europskog parlamenta krše ugovor EU-a.

REYKJAVIK - Islandski parlamentarni zastupnici predlažu da se američkome zviždaču Edwardu Snowdenu hitno dodijeli islandsko državljanstvo, prenosi Fox News s američkih i britanskih medija. Ogmundur Jonasson, čija liberalna stanka Lijevih-Zelenih podupire taj prijedlog zajedno sa zastupnicima piratske i stranke bolje budućnosti, otvorio je to pitanje u četvrtak na sastanku odbora za pravosuđe, no prijedlog je dobio minimalnu potporu. Vjeruje se da je Snowden u tranzitnome dijelu moskovskoga aerodroma. Tražio je azil u više od deset zemalja, a za Guardian je rekao kako bi želio azil u zemlji koja poštuje iste vrijednosti kao on, a "Island je tome najbliži". No da bi tražio islandski azil, Snowden bi morao stupiti na islandsko tlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙