FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Potreba jačanja suradnje na parlamentarnoj razini i korištenje pozitivnih iskustava glavne su odrednice istaknute danas na regionalnoj konferenciji koja se pod nazivom "Suradnja u regiji nakon ulaska Hrvatske u EU" održava u Zagrebu u sklopu sastanka Igmanske inicijative. Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je nakon noći u kojoj je Hrvatska postala 28. punopravna članica Europske unije da je za nama 12 godina intezivnog posla koji je rezultirao ulaskom Hrvatske u EU.

BREŽICE - Od danas je na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom uvedena zajednička granična kontrola (One Stop Control), što bi hrvatskim i ostalim građanima EU-a trebalo omogućiti brži i jednostavniji prelazak preko schengenske granice dok Hrvatska i sama ne postane dio tog prostora. Tim povodom hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Gregor Virant obišli su danas zajednički granični prijelaz Obrežje kod Brežica gdje granični policajci dviju zemalja zajedno obavljaju kontrolu

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je na adrese županijskih i gradskih upravnih odjela koji provode postupak legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada poslalo uputu radi ujednačenog postupanja prilikom rješavanja zaprimljenih zahtjeva, odnosno poštivanja redoslijeda. Ministarstvo je danas priopćilo kako je, s obzirom na vrlo velik broj zaprimljenih zahtjeva za legalizacijom, 27. lipnja poslalo uputu koja se odnosi na redoslijed rješavanja zaprimljenih zahtjeva.

DUBROVNIK - Na graničnome prijelazu Karasovićima između Hrvatske i Crne Gore jutros je upriličena prigodna svečanost na kojoj su sudjelovali predstavnici izaslanstva Europske unije u Crnoj Gori, ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore te predstavnici gradova Dubrovnika i Herceg-Novoga. Gradonačelnik Herceg-Novoga Dejan Mandić rekao je kako će Hrvatska kao nova država u Europskoj uniji zadržati partnerske odnose sa susjednim zemljama, a upravo u tome Herceg-Novi "vidi šansu".

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je danas kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju smatra velikom prilikom i izazovom, istaknuvši da se Rijeka dobro pripremila za prvo razdoblje članstva te će znati iskoristiti prilike koje joj pruža. "U EU će nam biti onako kako se sami budemo znali organizirati", poručio je Obersnel na konferenciji za novinare u Rijeci.

PULA - Istra je od prvoga dana osamostaljenja Hrvatske bila svjetionik europskih vrijednosti, poručio je danas predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, te najavio da će središnja tema IDS-a u prvim godinama članstva u EU biti regionalizacija Hrvatske te regionalna autonomija Istre. "Naša će politika u Istri kroz IDS i s IDS-om biti trajna europska politika, što su sinoć dokazali i građani Istre koji su odazivom na proslavu u velikoj većini dokazali kako su prihvatili članstvo u EU, neovisno o tome što ona ne donosi med i mlijeko nego i svojevrsne probleme", kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli.

PULA - Nezavisni saborski zastupnik i bivši kandidat za istarskog župana Damir Kajin izjavio je danas kako je ulazak u EU nešto najljepše što se Hrvatskoj moglo dogoditi, ali da tek treba vidjeti što će nam ova zajednica donijeti. "Konačno su pale granice", poručio je Kajin na konferenciji za novinare u Puli, istaknuvši da će u EU biti i lijepih i manje lijepih trenutaka.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako će članovi stranke večeras u 21 sat u županijskim središtima obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) paljenjem bijelih lampiona i svijeća kao znakom predaje i gubitka suvereniteta. Na konferenciji za novinare Srb je ocijenio kako, po ponašanju hrvatskih političara, povijest nije učiteljica života i da iz povijesnog iskustva nismo ništa naučili.

KOTOR - Prvog srpnja u nedjelju, u ponoć, kada je Republika Hrvatska i formalno postala članica Europske unije, oglasila su se zvona kotorske bazilike-katedrale sv. Tripuna i drugih crkava drevne Kotorske biskupije. Tim činom zvona jedne od najstarijih katedrala Europe, podijelila su radost s cjelokupnim hrvatskim narodom u Boki kotorskoj.

ZADAR - Dvojica vlasnika štanda na zadarskoj tržnici jutros u 8,45 sati napali su oca i sina, također prodavače, a neslužbeno se doznaje da je povod tučnjavi bila fiskalizacija jer su se dvojica prodavača odlučila poštovati Zakon i izdavati fiskalne račune. Kako je potvrđeno u zadarskoj policiji, otac i sin lakše su ozlijeđeni te nisu zatražili liječničku pomoć. Policija traga za napadačima.

OSIJEK - Prodavači na Osječkoj tržnici danas su jedan sat prosvjedovali protiv uvođenja fiskalizacije, pridružili su im se članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a podupro ih je i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić. Gradonačelnik Vrkić rekao je kako je došao poduprijeti prodavače na tržnici zbog "tako rigoroznog uvođenja fiskalizacije koji se nigdje na takav način ne provodi".

RIJEKA - Oko tri stotine prodavača na štandovima na riječkim tržnicama nisu danas radili nego su prosvjedovali zbog obveze uvođenja fiskalnih blagajni tražeći da se, do pronalaska rješenja, za njih odgodi primjena zakona o fiskalizaciji. Nakon okupljanja na glavnoj tržnici, prosvjed su nastavili ispred zgrade gradske uprave na Korzu, a predstavnike prosvjednika primio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

SPLIT - Nepoznati počinitelj noćas je razbio staklo na drugom katu zgrade PU splitsko-dalmatinske, a osim manje materijalne štete nitko nije ozlijeđen jer u to vrijeme nikoga nije bilo u uredu čiji je prozor razbijen, doznaje se danas u splitskoj policiji. "Utvrdili smo da staklo nije razbijeno propucavanjem iz oružja nego je to učinjeno vjerojatno nekim predmetom", izjavila je za Hinu Ana Čepić iz odjela za odnose s javnošču splitske policije.

PULA - U pulsku Zračnu luku jutros je sletio prvi zrakoplov od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, onaj na liniji Bruxelles-Charleroi-Pula, a njegovi putnici nisu prolazili carinsku kontrolu već su na hrvatsko tlo stupili s osobnim iskaznicama. Za sve putnike koji su doputovali izravno iz sjedišta Europske unije Bruxellesa pripremljena je dobrodošlica uz ponudu pića i kolača, a ukupno 172 putnika koji su doputovali u Istru bili su dobro pripremljeni i informirani da je Hrvatska od danas 28. članica Europske unije.

RIJEKA - U primorsko-goranske županijske lučke uprave 2013. godine namjerava se uložiti 28,4 milijuna kuna, od čega će županija iz proračuna osigurati 6,6 milijuna, najavljeno je danas na redovitoj konferenciji za novinare župana Zlatka Komadine i suradnika. Pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i turizam Gerhard Lempl rekao je da će veći dio novca biti uložen izravno u lučku infrastrukturu te za izradu projektne i tehničke

dokumentacije.

ZAGREB - Sve dnevne novine, osim Novoga lista, objavile su danas podatak o tome ima li njihovo izdanje više od 25.000 riječi, što im je obveza temeljem izmjena Zakona o PDV-u koje su danas stupile na snagu. Dnevnim je tiskovinama, naime, od danas smanjena stopa PDV-a s 10 na 5 posto, no moraju imati više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno, a nakladnici imaju obvezu taj podatak objaviti svakog dana.

ZAGREB - Zajedno s hrvatskim pristupanjem Europskoj uniji, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) od danas je punopravna članica Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE), organizacije koja predstavlja oko milijun europskih odvjetnika. HOK je priopćio kako je tim povodom predsjednik CCBE-a Evangelos Tsouroulis uputio čestitku Robertu Travašu, predsjedniku HOK-a.

ZAGREB - Tradicionalnim predstavljanjem koreografija svojeg baletnog ansambla u sklopu koreografskog laboratorija Koreolabos Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu završit će u petak svoju ovogodišnju sezonu. Kako se navodi u najavi programa na mrežnim stranicama HNK-a, riječ je o projektu u sklopu kojega Balet HNK u Zagrebu na kraju sezone predstavlja mlade koreografe, članove baletnog ansambla matične kuće.

ZADAR - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju danas je u Zadru proslavljen i otvorenjem austrijske Knjižnice "Dr. Alois Mock" u Ulici kneza Višeslava, a sporazum o otvaranju te knjižnice na kratkoj svečanosti potpisali su rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić i visoki predstavnici austrijskog veleposlanstva.

ZAGREB - Ženska klapa Teranke, koja djeluje pod okriljem Puhačkog orkestra grada Pule, osvojila je dvije zlatne medalje u dvije kategorije, na međunarodnom natjecanju „17. International Choir Festival of Karpenissi and the 11 International Choir Competition “Antonio Vivaldi” koncem lipnja, priopćeno je danas iz te klape.

ZAGREB - Nakon iznimno bogate sezone zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella otputovalo je na mini turneju po Crnoj Gori u sklopu koje će crnogorskoj publici predstaviti četiri svoje uspješnice, od čega tri predstave premijerno izvedene u protekloj sezoni, priopćeno je iz Gavelle.

VUKOVAR - Prigodnom svečanosti u palači "Srijem" pod nazivom "Dobrodošla Europo!" te podizanjem zastava Republike Hrvatske i Europske unije (EU) u dvorištu te palače uz intoniranje himni Vukovarsko-srijemska županija danas je proslavila ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

ZAGREB - Nagrada za životno djelo na upravo završenom 19. Festivalu mediteranskog filma MedFilmFest u Rimu dodijeljena je hrvatskome redatelju Veljku Bulajiću a film "Halimin put" redatelja Arsena Antona Ostojića nagrađen je Nagradom publike.

ZAGREB - Film "Krugovi" Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, našao se među deset naslova odabranih jučer na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary u službenu selekciju Nagrade LUX 2013 koju dodjeljuje Europski parlament za promicanje europskih vrijednosti i kulturalne raznolikosti, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙