FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Točno u ponoć uz himnu Europske unije "Oda radosti" izvedenu na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića Hrvatska je svečano pristupila Europskoj uniji. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka. Nazočnima na Trgu obratili su se operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima. Izvedena je i "Himna slobodi" koju je uglazbio skladatelj Jakov Gotovac, a dio je iz pastorale Ivana Gundulića "Dubravka". Neposredno prije ponoći alpinisti Hrvatskog planinarskog društva "Matica" spustili su se s vrha hotela "Dubrovnik" sa zastavom Europske unije.

ZAGREB - Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu bana Jelačića završen je uz skladbu "Sunčana polja" Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne. Hrvatska je od ponoći članica Europske unije kojoj se na glavnom zagrebačkom trgu predstavila i izvedbom "Ave Marie" iz rock-opere "Gubec-beg". Svečanost je obilježilo i puštanje u pogon transformatora Nikole Tesle, jednog od znanstvenika koji su najviše utjecali na suvremeni način života.

ZAGREB - Na graničnom prijelazu Bregana između Hrvatske i Slovenije uklanjanjem ploče "Carinska uprava Republike Hrvatske" svečano je i simbolički obilježen ulazak Hrvatske u EU i Carinsku uniju koji donosi ukidanje carinskih formalnosti te brži i jednostavniji prelazak granice. Deset minuta prije ponoći propušteno je zadnje vozilo iz Slovenije u Hrvatsku uz carinske formalnosti, a u ponoć su ministri financija Hrvatske i Slovenije Slavko Linić i Uroš Čufer skinuli ploču s natpisom "Carinska uprava Republike Hrvatske".

BREGANA - Ulazak Hrvatske u carinsku uniju Europske unije znači i njezin ulazak na jedinstven unutarnje tržište od 500 milijuna stanovnika, rekao je ministar financija Slavko Linić na graničnom prijelazu Bregana po završetku simboličkog obilježavanja ulaska Hrvatske u EU. "Naš cilj je primjeniti carinske propise Unije te hrvatskim privrednicima omogućiti kvalitetan rad u Europi, ali i onima iz Europe u Hrvatsku", kazao je Linić. Rekao je da će se hrvatski carinci od danas suočavati s velikom odgovornošću jer će morati osigurati nesmetan i brzi protok roba te sigurnost i zdravlje stanovnika Hrvatske i EU-a. Dodao je da će se carinici morati posvetiti suzbijanju nelegalne trgovine, prijevara i kriminala te osiguravati financijske interese Unije i njezinih članica.

BAJAKOVO - Svečanim otkrivanjem ploče s oznakom Europske unije (EU) te podizanjem EU-ove zastave na najistočnijem hrvatskom i EU-ovom graničnom prijelazu Bajakovu, preko kojega se u Hrvatsku i EU ulazi iz Republike Srbije, noćas je u ponoć obilježen ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU. Ploču s oznakom EU otkrio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je vozaču prvog vozila Miroslavu Galonji iz Beograda, koji je ušao u Hrvatsku i EU iza ponoći na putu prema Italiji, uručio košaru s hrvatskim tradicionalnim proizvodima i kravatu Croata.

KAŠTEL - Na istarskom graničnom prijelazu Kaštel petnaest minuta prije ponoći u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju održana je svečanost podizanja zastava Europske unije. Tom je prigodom piranski župan Peter Bossman uručio bujskom gradonačelniku Ediju Andreašiću zastavu Europske unije koja je podignuta na jarbol uz pjesmu združenih zborova zajednica Talijana Pirana, Momjana, Buja i Umaga. U sklopu svečanosti načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar svečano je otkrio ploču Europske unije, a tom su činu nazočili i predstavnici Policijske uprave Koper, te čelnici lokalne uprave i samouprave.

SPLIT - Vatrometom točno u ponoć, "Odom radosti" i čestitkom gradonačelnika Ive Baldasara Split je sinoć zajedno s ostatkom Hrvatske ušao u Europsku uniju, a svečani program na rivi pratili su brojni građani i njihovi gosti. "Eto, prošla je ponoć, a mi smo bili i ostali Europejci. Možemo biti ponosni što smo dio europske obitelji. Velike čestitke svima, a posebno gostima koji su danas došli ovdje s nama proslaviti ovaj dan", kazao je Baldasar s pozornice na rivi.

OSIJEK - Povijesni hrvatski grad Osijek u kojem je europska kultura i tradicija utkana u tradiciju koja se vidi u svim dijelovima grada na pročeljima zgrada, ali i bogatoj kulturnoj baštini i naslijeđu, jučer je cijeli dan nizom manifestacija slavio ulazak Hrvatske u EU, a središnji je događaj bio točno u ponoć u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, gdje su Toni Cetinski i mađarska pop pjevačica Magdolne uz Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izveli Beethovenovu "Odu radosti". Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u društvu zamjenika mađarskog premijera Tibora Navracsicsa, poželio je Osječanima da ulaskom u veliku europsku obitelj ravnopravno sa svim građanima Europe grade svoju budućnost.

VINKOVCI - Glazbeno scenskom priredbom "Priča o gradu", u kojoj je kroz nastupe više od 200 izvođača ispričana 8.200 godina duga povjest Vinkovaca, kojega arheolozi smatraju jednim od najstarijih gradova u Europi, u Vinkovcima se sinoć obilježio ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije (EU). Na početku priredbe, koja je počela u 21 sati, građanima Vinkovcima s pozornice obratio se vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako se ta županija pristupanjem Hrvatske EU nada boljim danima i prilikama za prosperitet i napredak. Nakon Galićeva govora u nebo je pušteno 500 plavih balona.

PULA - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju raznolikim programom obilježen je u gotovo svim istarskim mjestima i gradovima. Najveći istarski grad Pula slavio je ulazak u EU velikom zabavom pod nazivom "EU party" na Forumu, gdje je osim zabavnog programa upriličen prigodan 3d mapping, tematski povezan s EU i odbrojavanjem, te na Trgu Portarata gdje su nastupili brojni lokalni glazbenici. Od brojnih manifestacija u Istri posebno zanimljivo bilo je u Novigradu, gdje je održana "Europska noć". U Rovinju je, pak, uz prigodan zabavni program na malom molu upriličen doček veslača, Guinessovih rekordera Roberta Barbijerija i Riccarda Cuzzolina koji su u Rovinj stigli kajakom iz Venecije. Prigodni programi u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju održali su se i u Pazinu, Labinu, Bujama, Umagu, Buzetu, Poreču i Vodnjanu.

VARAŽDIN - Poput mnogih gradova u Hrvatskoj i Varaždin je točno u ponoć simbolično "ušao" u Europsku uniju uz zvukove "Ode radosti" i vatromet. Točno u ponoć Varaždinski komorni orekstar završio je prvi dio svojeg cjelovečernjeg koncerta na središnjem gradskom trgu izvedbom himne Europske unije "Ode radosti", nakon čega su usljedili govori i čestitke lokalnih čelnika te gostiju iz Europe. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio je kako je Varaždin uvijek bio europski grad po svojoj tradiciji, povijesti i kulturi, te da se ulaskom Hrvatske u EU, Europska unija vratila u Varaždin.

DUBROVNIK - Programom "Dubrovnik slavi ulazak Hrvatske u EU" Dubrovčani kao i brojni gosti proslavili su sinoć ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Točno u ponoć dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić počastio je pjenušcem okupljene građane te brojne goste. Naglasio je kako je Dubrovnik europski centar te da ne treba ići ni u Zagreb niti u Bruxelles, već biti samo svoj.

KOPRIVNICA - Izložbom zastava članica Europske unije, među njima i hrvatskom, u Koprivnici je proslavljen ulazak Hrvatske u EU. Izložba "Zastave Europske unije" na središnjem koprivničkom trgu svečano je otvorena u ponoć, u organizaciji koprivničke Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR 91) te u suradnji sa županijskim Savjetom za europske integracije

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙