FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 16 sati:

ZAGREB

Pirotehničar Ivan Dončević sinoć je počinio samoubojstvo u svojoj kući u mjestu Haganj kraj Vrbovca, izvijestio je danas predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić, apeliravši na odgovorne da zaustave tragediju pirotehničara, mahom hrvatskih branitelja, koji štrajkaju do postizanja dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. "Jedan kolega je izvršio suicid i to je prva žrtva, a preko 60 pirotehničara do sada je poginulo u razminiranju. Pozivamo svu hrvatsku javnost da te njihove nemilosrdne gazde natjeraju da život učine bolji svima, a ne samo njima", izjavio je Ljubičić za Hinu. Izvijestio je da je 51-godišnji Ivan Dončević, pirotehničar koji je sa svojim kolegama nedavno stupio u štrajk jer s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiranje ne mogu postići dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, sinoć počinio samoubojstvo u svojoj kući. Istaknuo je da je, zajedno s 30-oricom pirotehničara, Dončević donedavno spavao u prostorijama zagrebačke HVIDR-e koja pirotehničarima daje punu potporu u borbi za svoja prava i dostojanstvo. Ljubičić je u današnjem priopćenju u ime Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba izrazio iskrenu sućut obitelji poginulog pirotehničara, oca dvoje djece, "koji je nažalost izgubio nadu i snagu te je u očaju sam sebi oduzeo život". "Žalosni smo što je suicid branitelja uzeo još jednu žrtvu i što hrvatski branitelji ne vide nadu u život dostojan čovjeka u ovom društvu", istaknuo je.Hrvatski sindikat za humanitarno razminiranje nastavlja štrajk i borbu za dostojan život od svoga rada.

ZAGREB

Predstavnici petnaestak braniteljskih udruga sa zagrebačkog područja danas su došli podržati štrajk pirotehničara koji su se, zahtjevajući potpisivanje kolektivnog ugovora, okupili u šatorskom logoru na Trgu Franje Tuđmana. Udruge iz Domovinskog rata podupiru pirotehničare u svim njihovim zahtjevima, jer su i oni uglavnom bili branitelji, poručili su predstavnici udruga štrajkašima koji već četvrti dan prosvjeduju u središtu Zagreba. "Vas treba zaštititi jer dajete živote da naša djeca slobodno hodaju Hrvatskom", kazao je jedan od okupljenih branitelja ističući da poslodavci rade protiv pirotehničara u dosluhu s politikom. Od vlasti su zatražili da prava pirotehničara zaštite posebnim zakonom, jer rade izuzetno opasan i važan posao. Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić Šveps pirotehničarima je uz podršku u štrajku ponudio i pomoć u hrani i piću, naglašavajući da moraju biti jedinstveni i ustrajni. "Političkim elitama treba jasno poručiti da se ne zaje...", kazao je Ljubičić. Uz branitelje, pirotehničare je došao podržati i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, naglasivši da su "kola krenula nizbrdo" kada je država razminiravanje odlučila prepustiti privatnim tvrtkama. Na skupu se čulo i da pirotehničari u privatnim tvrtkama, čiji vlasnici ostvaruju veliku dobit, rade bez potrebne zaštitne opreme, u vrlo lošim uvjetima.

ZAGREB

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izrazio je danas sućut obitelji poginulog policajca Ante Grabića koji je noćas stradao intervenirajući u slučaju obiteljskog nasilja u Kijevu. Govoreći u Zračnoj luci Pleso nakon puta u Rusiju i na današnjem predstavljanju dva nova stožerna vozila MUP-a Ostojić je kazao da se sve okolnosti pogibije tog policajca još utvrđuju. Naglasio je da je pogibija Ante Grabića veliki gubitak obitelji ubijenog policajca ali i MUP-u. "Uvijek kada policajac izgubi život to je veliki gubitak za naše ministarstvo, posebice za Ravnateljstvo policije", dodao je. Kazao je da će slučaj moći detaljnije komentirati tek kada mu budu prenesene sve okolnosti događaja te utvrđene sve činjenice. Ministra su novinari pitali i da prokomentira priopćenje Sindikata policije kao i tvrdnje da treba poraditi na zaštiti policajaca na što je Ostojić kazao da će se "sada pojaviti priča koliko imamo balističkih prsluka (tzv. pancirki) i je li policajac bio opremljen ili ne". "Dopustite da završi ispitivanje i utvrditi će se da li je taktika postupanja bila precizna. Policajac je sigurno bio opremljen opremom neophodnom za takvo postupanje i situaciju", rekao je. Na upit je li poginuli policajac bio granični policajac ili ne Ostojić je rekao da ne vidi razliku.

ŠIBENIK

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić danas je izrazio sućut obitelji policajca kojega je sinoć u Kijevu nožem ubio 61-godišnjak, protiv kojega je u tijeku kriminalističko istraživanje pod sumnjom da je počinio teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva. Kostanić je na konferenciji za novinare u Šibeniku zaželio brz oporavak drugom policajcu, kojega je osumnjičeni sinoć teško ozlijedio, ali je izvan životne opasnosti. Sinoć oko 20 sati u Kijevu je na dvojicu policajaca, koji su intervenirali u njegovoj kući zbog dojave o obiteljskom nasilju, nasrnuo 61-godišnjak i pritom ih izbo nožem. Jedan je preminuo na putu do bolnice, dok su drugome liječnici konstatirali teške ozljede. "Tragedija je tim veća što se radi o uzornom i dobrom policajcu koji je za sobom ostavio majku, ženu i troje djece", rekao je Kostanić.

ZAGREB

Povodom ubojstva i ranjavanja policajaca koji su jučer u Kijevu intervenirali u slučaju obiteljskog nasilja, Sindikat policije Hrvatske zahtijeva hitnu izmjenu propisa o policijskom postupanju, uvođenje doživotnog zatvora za obojstvo policajca te upozoravaju da policajaca nema dovoljno, da nisu dovoljno obučeni niti adekvatno opremljeni. Sindikat traži odgovornost zbog toga što su na intervenciju obiteljskog nasilja poslani granični policajci. "Još jednom postavljamo pitanje: koliko je ranjenih i mrtvih policajaca potrebno da bi se nešto konačno pokrenulo na bolje?", kaže se u današnjem priopćenju Sindikata policije. "Zahtijevamo da se u najkraćem roku zaposle stotine policijskih vježbenika koji su na čekanju, ispune obećanja o opremanju svih policijskih službenika sprejevima s nadražujućim sredstvima te da se sve policijske patrole opreme elektro-šokerima i električnim 'teaserima'", ističe Sindikat. Najavljuje da će se u okviru europskih udruženja policijskih sindikata boriti se za to "da i Europa shvati da su se okolnosti promijenile te da ideali koji su vodili ka zabrani smrtne kazne više ne vrijede, okolnosti su se promijenile". Policajci su nedostatno osposobljeni za stresne i pogibeljne situacije, upozorava Sindikat.

GOSPIĆ

Dan sjećanja na Jadovno, kompleks ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag, ove se godine peti put obilježava komemorativnim okupljanjem u šumi Jadovno kod Gospića i u uvali Slana na otoku Pagu, gdje će u popodnevnim satima ponovno biti otkrivena spomen-ploča posvećena žrtvama paških logora Slana i Metajna, jer je prethodna, dan nakon što je 2010. godine postavljanja, odmah bila i oštećena. U Jadovnom je, nakon opijela za poginule žrtve pravoslavne vjere i kadiša za poginule židove, održanih kod Šaranove jame, četrnaest izaslanstava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine položilo je vijence ispod spomenika žrtvama. Spomenik žrtvama Jadovnog, srušen početkom 1990-ih i kasnije obnovljen sredstvima Ministarstva kulture RH, rad je akademskog kipara Ratka Petrića. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac nazvao je kompleks ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag matičnim mjestom svih zločina koji su se potom događali korz 20. stoljeće na području bivše Jugoslavije. Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH posebno je kritizirao što „nema prave volje vlasti, policije i pravosudnih organa da spriječe događaje zasnovane pa netrpeljivosti“. Govorili su i Dušan Bastašić, predsjednik udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banje Luke te Stjepan Mesić, počasni predsjednik SAB-a i bivši predsjednik RH.

JADOVNO

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, koje je suorganizator održanog komemorativnog skupa žrtvama ustaškog terora u Jadovnom, reagirao je na izjavu predsjednika HSP-a Danijela Srba na paralelnom skupu održanom danas tri kilometra dalje. Srbu, koji je kazao da se komemoracijom falsificira povijest jer se preuveličavaju ustaški zločini, Pupovac je poručio da on nema ništa protiv toga da se istraži broj ubijenih Srba i Židova, ali da „relativiziranje broja žrtava ne smije biti razlog njihovom osporavanju ili vrijeđanju, ili za ometanje komemoracija“. Na traženje novinara da komentira izjavu Danijela Srba da je Hrvatski sabor jučer „donio zakon o zaštiti Udbe“, Pupovac je kazao: „Nije lako Danijelu Srbu: zove se Danijel, a još k tome Srb, te je na čelu HSP-a, stranke koju su, kako se čuje, osnovali udbaši kada je trebalo razbiti Paragin HSP 1861.“

JADOVNO

Uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno, nedaleko od tog mjesta kraj Gospića 40-ak pripadnika braniteljskih udruga organizirali su svoj skup s porukom da su brojke s kojima se barata na komemorativnom skupu povijesni falsifikat. Mile Biondić je u ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke tom prilikom poručio kako skup u Jadovnom širi ružnu sliku o Hrvatima i Hrvatskoj kao državi koja je stvorena na etničkom čišćenju i na krvi. Naglasio je da Hrvati nisu genocidan narod te da buduće generacije Hrvata imaju pravo znati istinu, a ona je, ustvrdio je, da je u Jadovnom 1941. bilo ubojstava, ali da se danas brojke preuveličavaju. I predsjednik HSP-a Danijel Srb poručio je da poštuje sve žrtve iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata, ali i istaknuo kako ne može dopustiti da se "preuveličavaju i događaji i brojke". "Ne smijemo ni dopustiti da se uopće održava proslava u Srbu 27. srpnja jer je to bilo etničko čišćenje Hrvata istočne Like i jugozapadne Bosne", kazao je Srb, koji je Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, jučer izglasan u Saboru, nazvao "zakon o zaštiti Udbe". Organizator tog skupa je Udruga dragovoljaca Grada Rijeke i Udruga dragovoljaca Bilaja.

PULA

Prodavači na pulskoj tržnici danas su pokrivanjem svojih štandova i mirnim prosvjedom iskazali nezadovoljstvo fiskalizacijom, koja ih očekuje od ponedjeljka 1. srpnja. „Mi radimo, oni nam kroje zakon“, „Lako je velikima, teško je malima“ i „Mijenjamo tržnicu za Linićevu fotelju“, neki su od transparenata kojima su prodavači voća i povrća, ribe i tekstila izrazili svoje mišljenje o fiskalizaciji. Potporu su dobili od direktora pulske Tržnice Renata Perca, gradonačelnika Borisa Miletića te saborskog zastupnika IDS-a Valtera Boljunčića. Dio prodavača nije se pridružio prosvjedu. S početkom srpnja fiskalizacija ulazi u završnu, treću fazu, koja bi trebala obuhvatiti oko 96 tisuća potencijalih obveznika poput cvjećara, frizera, servisera, odvjetničkih društava i drugih, među kojima i trgovaca na štandovima koji ne prodaju robu iz vlastite proizvodnje. Oni su svoj revolt proteklih dana izrazili na tržnicama u Vukovaru, Karlovcu, Rijeci, kao i najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac.

VUKOVAR

Na 10. izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za predsjednicu Saveza većinom glasova ponovno je izabrana je Ljiljana Alvir, koja se i prethodne četiri godine nalazila na čelu toga saveza uduga. Zahvalivši na reizboru, Ljiljana Alvir u govoru je ukazala na potrebu jače skrbi prema starim i nemoćnim članovima stradalničkih udruga, kojih je, kazala je, sve više, a s obzirom na to da su izgubili svoje najmilije, nemaju se na koga osloniti i zatražiti pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova. Iskazala je nezadovoljstvo sporošću procesa pronalaska pojedinačnih i masovnih grobnica u kojima su pokopane žrtve iz Domovinskog rata. Članovi udruga imaju osjećaj da ih se, kako vrijeme odmiče, "u tim procesima sve manje pita i traži njihovo mišljenje", rekla je. "Tražili smo i još tražimo da se u vladino Povjerenstvo za zatočene i nestale imenuje i jedan naš član jer mislimo da bi se time poboljšala komunikacija između povjerenstva i samih udruga", kazala je. Prema riječima pomoćnika ministra branitelja Ivana Grujića, Hrvatska još traga za 1702 nestale osobe iz Domovinskog rata. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 4898 osoba od kojih su 3906 indentificirane. Na području Hrvatske evidentirano je ukupno 148 masovnih grobnica od kojih je 56 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Grujić je najavio da će u srpnju započeti probna iskapanja na lokacijama u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak noćas je ozlijeđen ispred svoje kuće u Zelinskoj ulici u Zagrebu gdje ga je nakon svađe napao 33-godišnji muškarac. U izjavi za Hinu Čičak, koji se još uvijek nalazi u bolnici, kazao je da ga je nepoznati, vidno alkoholizirani muškarac napao noćas kada je nakon povratka iz Banja Luke pokušavao parkirati automobil ispred svoje kuće u zagrebačkom Trnju. "Mislio sam da je neki balavac, ali sam danas doznao da ima 33 godine. Ta količina agresije i alkohola u našem društvu me šokira", kazao je Čičak. Pojasnio je da je do sukoba došlo jer je muškarac nasred ceste zaustavio automobil s otvorenim vratima. "Želio sam se parkirati kod svoje kuće i dao mu znak svjetlima da se pomakne. On mi je prišao i napao me, a kada sam nazvao policiju i pokušao se braniti nasrnuo je još žešće", kazao je Čičak. Dodao je da se osjeća vrlo loše jer mu je ozlijeđena sinusna kost kraj očne šupljine, zbog čega sutra mora na operaciju. Ne navodeći imena, policija je na službenoj internetskoj stranici objavila da je Čičak ozlijeđen oko 2,30 sati nakon "verbalnog, a zatim i tjelesnog sukoba" s 33-godišnjakom te da mu je liječnička pomoć pružena u KBC-u Zagreb.

SPLIT

Protiv 63-godišnjeg Bogdana Perovića, koji je u četvrtak pucao iz pištolja "starter" na susjeda i po Washingtonovoj ulici, zbog čega su punih 14 sati morali intervenirati specijalci i gotovo sve hitne službe Splita, policija je podnijela kaznenu prijavu za prijetnju i odvela ga pritvorskom nadzorniku. Protiv njega nisu mogli podnijeti kaznenu prijavu za nedozvoljeno držanje oružja jer je "starter" sportski pištolj kojim se označava početak utrke i nije ubojit, kažu u policiji. Tako je protiv njega išla tek kaznena prijava zbog prijetnje. On je u četvrtak na susjeda, koji je došao raspraviti napad na njegovo maloljetno dijete, zapucao iz sportskog pištolja "starter", a onda je pucao i na ulicu. Potom se zatvorio u stan i u neizvjesnosti držao susjede, policiju, policijske pregovarače, liječnike Hitne medicinske pomoći i vatrogasce sljedećih 14 sati, tijekom kojih je u nekoliko navrata izlazio na balkon svog prizemnog stana pucajući iz "startera". Policija je, kako se neslužbeno doznaje, upala u stan kad je shvatila da mu je ponestalo metaka i uhitila ga. Danas bi trebao biti priveden na Županijsko državno odvjetništvo.

ZAGREB

Gotovo 300 tisuća kuna odnio je iz banke u Novom Zagrebu nepoznati razbojnik koji se naoružan pištoljem na pljačkašku akciju odvažio u petak predvečer, doznaje se u policiji. Prema službenom policijskom izvješću razbojnik je u banku u Resselovoj ulici u Novom Zagrebu upao oko 18 sati. Pištoljem je zaprijetio dvjema zaposlenicama, uzeo plijen i pobjegao u nepoznato. Iako u policiji nisu željeli otkriti točan iznos ukradenog novca neslužbeno se doznaje da je razbojnikov plijen nešto manji od 300 tisuća kuna. Po nekoliko tisuća kuna jučer poslijepodne razbojnici su odnijeli i iz poslovnice za otkup plemenitih metala u Maksimirskoj gdje je nepoznati muškarac djelatnici zaprijetio nožem te iz trgovine u Velikogoričkoj ulici na Pešćenici.

ZAGREB

Ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić kazao je da pripreme osiguranja svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju idu prema planu, predstavljajući dva nova stožerna vozila, vrijedna oko 3 milijuna kuna, opremljena video i telekomunikacijskom opremom koja će se koristiti tijekom sutrašnje proslave. Govoreći na zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso Ostojić je rekao da policiji zahvaljuje na dosadašnjim naporima, ali da "treba sačekati da sve prođe bez problema". Na upit novinara može li nešto poći po zlu Ostojić je odgovorio da je to uvijek moguće, ali da je važno da policija može brzo reagirati. "Nitko nikada ne može garantirati 100-postotnu sigurnost i mi smo sa svoje strane napravili maksimum kako bi sigurnost bila na najvećoj razini", istaknuo je. Naglasio je da policajci rade vrlo profesionalno i dodao da vjeruje kako će sve biti napravljeno kako treba. "Želim poslati poruku da radimo u svakom trenutku kao da se može dogoditi nekakva nesreća i slićno". Danas predstavljena dva nova kombi stožerna vozila opremljena su modernom video opremom i opremom za telekomunikacije, a MUP je predstavio i novo vozilo tipa "Hummer", za potrebe specijalne policije, koje je zaplijenjeno od kriminalaca i MUP ga je platio 86 tisuća kuna.

ZAGREB

Zbog proslave pristupanja Hrvatske u EU te dolaska stranih izaslanstava, već večeras je moguće skretanje tramvajskog prometa sa središnjeg zagrebačkog trga, i to nakon 20 sati zbog generalne probe proslave, izvijestio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić. U izjavi za medije Jurić je naglasio kako unatoč intenzivnoj pripremi i organizaciji nije moguće točno predvidjeti sve prometne izmjene, istaknuvši međutim da se tijekom cijeloga trajanja posebne regulacije prometa očekuju česti prekidi i preusmjeravanja prometa. Sutra rano ujutro zatvorit će se tramvajska stajališta Vodnikova i Botanički vrt, a poslijepodne, oko 15,30 sati, za cjelokupni tramvajski promet zatvorit će se i Jelačićev trg. Preusmjereno će tada voziti tramvajske linije 6, 11, 12, 12, 14 i 17. Jurić je rekao i kako nešto kasnije, od 18 do 20 sati, očekuje i zatvaranje Vodnikove te Ulice Grada Vukovara. Uz poteškoće će od sutra ujutro voziti i autobusi. Stanje u prometu putnici tijekog cijeloga vikenda, odnosno za vrijeme izvanredne organizacije prometa, mogu doznati pozivom na 0800 200 600, a ZET-ov kontakt centar radit će 24 sata.

KOPAČKI RIT

U Parku prirode Kopački rit proslavljen je danas prvi rođendan "Europske Amazone" - UNESCO-va rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te Međunarodni dan Dunava. "UNESCO je prije godinu dana proglasio rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav na području Hrvatske i Mađarske, a razmatraju se i područja u Austriji, Sloveniji i Srbiji koja će se tome priključiti. Bit će to prvi rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet država," rekao je za Hinu Jasmin Sadiković, predsjednik Udruge za zaštitu prirode i okoliša "Zeleni Osijek", koja je sa Savezom poduzetnika Mađara Hrvatske organizator proslave u Eko-centru Zlatna Greda. Sadiković je naglasio kako će udruge nastojati lokalnim zajednicama približiti prednosti i vrijednosti tog rezervata biosfere i njegova održivog korištenja te suživota čovjeka i prirode. "Razvoj ekoturizma, ekološke poljoprivrede i malog zanatstva su preporučne djelatnosti koje neće ugroziti prirodne resurse tog područja", rekao je. Predsjednik Saveza poduzetnika Mađara Hrvatske Balint Juhas najavio je prvi međunarodni eko put "Greenways" koji će se protezati između Pečuha i Osijeka kroz, kako je rekao, naljepšu stranu - Kopački rit. Riječ je o dijelu europskog IPA projekta "Gold green" u sklopu kojeg će do 2014. biti izgrađena i dva eko centra: u Zmajevcu u Hrvatskoj i Bakonyi u Mađarskoj.

ZAGREB

Filmskom redatelju Veljku Bulajiću sinoć je odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palači prikazan njegov film "Libertas" o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića. U obrazloženju nagrade ističe se da je Bulajić svojim filmovima hrvatsku i ex jugoslavensku kinematografiju izveo u svijet i time doprinijeo širenju mediteranske i europske kulture, priopćila je jutros Bulajićeva tajnica Tajana Radotić. Posebno se ističe njegov film "Vlak bez voznog reda" kao prvi film hrvatske i ex jugoslavenske kinematografije koji je bio prikazan u zemljama Europe i na drugim kontinentima. Bulajiću je Nagrada za životno djelo dodijeljena poslije sinoćnje projekcije njegova filma "Libertas" iz 2006. godine o životu i djelu Marina Držića. Taj veliki hrvatski pisac rođen je u Dubrovniku 1508. godine, a svoj je život proveo putujući na relaciji talijanskih gradova i Dubrovnika, pišući o društvenim vrlinama i manama svoga vremena. Talijanski listovi, kao Il Messaggero i La Repubblica, film "Libertas" ističu kao značajno ostvarenje hrvatske i talijanske kinematografije, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙