FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u subotu video porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, podsjetivši kako Hrvatska treba još napredovati, posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije. "Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici", rekla je Merkel na početku poruke. Njemačka je kancelarka podsjetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su započeli "višegodišnji naporni pregovori". "Hrvatska se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi", podsjetila je. "Čestitam Hrvatskoj, što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu", poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje "politički rad". "Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci", rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području gospodarstva i tržišta rada.

FRANKFURT - Hrvatska se nada pridružiti eurozoni "što je prije moguće", to jest za "četiri ili pet godina", rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung u subotu. "Želimo ući u eurozonu što je brže moguće", iako je "prerano reći kad će se to dogoditi", kazao je Vujčić uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja. "Zasad ne zadovoljavamo neke kriterije ulaska, inflacija i proračunski deficit su previsoki. No, moramo biti sigurni da poštujemo uvjete, posebice da razina zaduživanja trajno padne ispod 60 posto BDP-a ili da barem ostane na toj razini", dodao je on, prenosi agencija AFP. Vujčić je isto tako spomenuo potrebu za bankarskom unijom i fiskalnom usklađenošću, kao i reformama u zemljama koje su izgubile na kompetitivnosti i u kojima zaduživanje još nije obuzdano.

ZAGREB - Članovi Vlade Republike Hrvatske u subotu su kratkim video uratkom na sva 23 jezika Europske unije zahvalili Europskoj komisiji, koja je u petak, 28. lipnja 2013. na internetu objavila video dobrodošlice u povodu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz Vlade RH. Europska komisija u petak je putem društvenih mreža objavila video u kojem su povjerenici Europske komisije na svojim materinjim jezicima zaželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj prilikom pridruživanja Europskoj uniji. Odjel za online komunikaciju hrvatske Vlade na društvenim je mrežama objavio video odgovor članova Vlade. Hrvatske ministrice i ministri te Ured predsjednika Vlade zahvalili su za dobrodošlicu na 23 službena jezika Europske unije, ali i na hrvatskom jeziku, 24. jeziku Europske unije.

BEJRUT - Postrojbe odane sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu pokrenule su u subotu ofenzivu na područja pod kontrolom oporbenih snaga u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu. Oporbeni aktivisti javljaju o kombiniranim napadima zrakoplovstva, topništva i pješaštva na četvrt Halidija, a državni mediji javljaju o "velikim uspjesima" vladinih snaga. Napad na ustanike u Homsu uslijedio je nakon što su Asadove snage uz pomoć boraca libanonskog Hezbollaha ostvarile uspjehe u akcijama u prigradskim naseljima i u pograničnom području prema Libanonu. Po najnovijim podacima u 27-mjesečnom sukobu u Siriji ubijeno je više od 100.000 ljudi a 1,7 milijuna je pobjeglo pred sukobom u inozemstvo, prenosi Reuters.

JERUZALEM - Državni tajnik SAD-a John Kerry u subotu je produžio svoju bliskoistočnu mirovnu misiju kako bi nastavio razgovore u Amanu i Jeruzalemu o oživljavanju pregovora između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je otkazao planirani posjet Abu Dhabiju Kerry je iz Jeruzalema odletio u jordansku prijestolnicu Aman na još jedan sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Kasnije u subotu bi se trebao vratiti u Jeruzalem i sastati s izraelskim dužnosnicima. "Nećemo moći posjetiti Abu Dabi jer još traju sastanci državnog tajnika Kerryja o mirovnom procesu u Jeruzalemu i Amanu", rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf i dodala da se Kerry ispričao Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog promjene plana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙