FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Više nema izgovora, nema stvarnih i nestvarnih neprijatelja i naš uspjeh je više nego ikada u našim rukama, poručio je u subotu hrvatski premijer Zoran Milanović na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora u povodu pristupanja Hrvatske EU-u. "Prvi srpnja je samo jedan novi radni dan i ništa se posebno neće dogoditi. Ali sve ono što slijedi otvara sasvim novu perspektivu i novi svijet za nas", istaknuo je predsjednik vlade i dodao da je put prema EU-u bio dug i težak, katkada naporan i frustrirajući, "ali vjera i upornost da je dobro pred nama je bila jača". Po njegovim riječima, Hrvatska će se u Uniji ponašati kao suverena i odgovorna država koja je svjesna svojih interesa i okvira u kojima ih može ostvariti, koja poštuje svoje kod kuće i tuđe preko svojih granica.

ZAGREB

Veliki politički ciljevi zavise o energiji pojedinaca koji su taj cilj zagovarali, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu u Saboru kad je za zasluge u promicanju Hrvatske i približavanju EU-u odlikovao nekadašnju premijerku Jadranku Kosor te postumno bivšeg premijera Ivicu Račana. Po završetku svečane sjednice Sabora povodom ulaska Hrvatske u EU, predsjednik Josipović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske bivšoj premijerki Jadranki Kosor i postumno bivšem premijeru Ivici Račanu. U Račanovu mandatu Hrvatska je počela pregovore o pristupanju u EU, a u vrijeme Jadranke Kosor završila ih je potpisivanjem pristupnog sporazuma. Jadranka Kosor "bila je osoba koja je stisnula gas do daske i učinila da Hrvatska doista svlada sve prepreke koje su još stajale na europskome putu", rekao je Josipović. "Zamislimo taj put kao gradnju mosta između Hrvatske i EU-a. Taj nas je most napokon preveo preko te rijeke. Mnogi su u gradnju toga mosta ugradili veliku energiju i znanje", rekla je Kosor primajući odličje.

TEHERAN

Novoizabrani iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u subotu da će njegova vlada voditi politiku "konstruktivne suradnje sa svijetom" i zaštititi "sva prava Irana". "Umjerenost ne znači u vanjskoj politici predaju ni svađu. Znači konstruktivnu i realnu suradnju sa svijetom", kazao je on na televiziji. "U umjerenom govoru, realizam je temeljno načelo, uzimajući u obzir vrijednosti i ideale Islamske Republike", dodao je on. "Konstruktivna suradnja sa svijetom i dijalog s drugima mora se voditi na temelju obostrane jednakosti i poštivanja, obostranog interesa i povjerenja", kazao je Rohani.

PRETORIA

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u petak doputovao u posjet Južnoafričkoj Republici, neće posjetiti svojeg "heroja" Nelsona Mandelu koji se nalazi u bolnici u Pretoriji u kritičnom stanju, izjavio je u subotu američki dužnosnik. "Predsjednik i Prva dama susrest će se privatno s članovima obitelji Mandela kako bi im prenijeli želje i molitve u ovom teškom trenutku", izjavio je taj neimenovani dužnosnik. "Iz obzira spram mirovanja i zdravstvenog stanja Nelsona Mandele te zbog želje njegove obitelji, neće ići u bolnicu", dodao je on, dok je Barack Obama dolazio u ured južnoafričkog predsjednika na razgovor s kolegom Jacobom Zumom. Američki predsjednik, u drugom dijelu afričke turneje započete u Senegalu, izjavio je u petak da mu ne treba "fotografija" sa svjetskom ikonom slobode i praštanja.

MOSTAR

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio ja u intervjuu za Glas Srpske od subote da bi preustroj Federacije BiH (FBiH) kao građanski uređenog entiteta vodio nestanku Hrvata te je ocijenio da je pokušaj provedbe toga procesa glavni razlog zastoja BiH za zemljama regije, ponajprije Hrvatske koja za dva dana postaje članicom Europske unije. Čović je komentirajući nedavnu inicijativu američke administracije u BiH koja je rezultirala preporukama što ih je izradio šesteročlani tim domaćih stručnjaka ocijenio pohvalnom ističući da politički predstavnici Hrvata nisu konzultirani u njihovu donošenju. "To što je radila američka administracija imalo je cilj da se naprave neke promjene, ali se bojim da u dobrom dijelu preporuka ima onih koje su dobrim dijelom suprotstavljene. Bit će potreban ogroman napor da izađemo iz sadašnjeg stanja u Federaciji BiH. Federacija treba biti racionalnije organizirana, ali ne na način da od nje napravimo građansku državu. To je pokušaj stavljanja pečata na nestanak Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH", rekao je Čović.

ŽENEVA

Helikopter privatne tvrtke Heli TV iz švicarskog kantona Ticino srušio se u subotu ujutro u Iragni, na sjeveru Ticina, pri čemu su četiri osobe iz helikoptera poginule. Pilot i njegova tri putnika izgubila su život, objavila je kantonska policija. Helikopter se u fazi slijetanja počeo se vrtjeti oko svoje osi te se srušio na zemlju, rekao je svjedok kojega citira švicarska radio-televizija na talijanskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙