FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao zbog izglednog smanjenja monetarnih poticaja u SAD-u

LONDON, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas ojačao prema košarici ključnih valuta na međunarodnim tržištima, približivši se najvišoj razini u dva tjedna zahvaljujući očekivanjima da će američka središnja banka u drugoj polovini godine smanjiti monetarne poticaje za gospodarstvo.

Indeks dolara prema košarici šest ključnih svjetskih valuta ojačao je 0,3 posto, na 82,584 bodova, nakratko se približivši i najvišoj vrijednosti od 5. lipnja od 82,742 boda.

Zelena je novčanica ojačala prema euru blagih 0,1 posto, na 1,3105 dolara. Nakratko je dosegnula i 1,3078 dolara u odnosu na euro.

Na istom je postotnom dobitku dolar bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,97 jena. Nakratko je poskočio i na 98,72 jena.

Guverner američke središnje banke Ben Bernanke kazao je prošle srijede da bi Fed mogao smanjiti program kupnje imovine, vrijedan 85 milijardi dolara mjesečno, bude li se stanje u gospodarstvu i dalje poboljšavalo.

Očekivanja strože američke monetarne politike u oštrom su kontrastu s izglednim dodatnim sniženjem ključnih kamatnih stopa u eurozoni i agresivnim ublažavanjem monetarne politike u Japanu.

Jačanje dolara prema jenu ograničila su ipak strahovanja da će kineska središnja banka ustrajati u strogoj monetarnoj politici i time prigušiti gospodarski rast. U takvim situacijama ulagači traže utočište za kapital u valutama koje smatraju sigurnima, poput jena.

"Ima prostora za daljnje slabljenje valuta s višim prinosima u odnosu na dolar... ali ako zazor od rizika potraje, dolar će teško dodatno ojačati prema jenu", ističe Lee Hardman iz BTMU-a.

U skupini valuta s višim prinosima australski je dolar, osjetljiv na zabrinutost za kineski gospodarski rast, kliznuo 0,25 posto prema američkom imenjaku, i njime se trgovalo po 91,89 američkih centi. Bojazni za kineski rast potaknuo je nedavni nagli skok kamata na međubankovne pozajmice u Kini, mogući vjesnik kreditne nestašice.

Skroman je rast dolar zabilježio i prema euru kojem je podršku pružilo blago poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj, prema izvješću utjecajnog instituta Ifo. Njegov je odgovarajući indeks u lipnju porastao na 105,9 bodova, sa 105,7 bodova koliko je iznosio u prošlom mjesecu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙