FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage oscilacije tečaja eura prema dolaru

LONDON/NEW YORK, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru i danas je blago oscilirao između pozitivnog i negativnog područja na međunarodnim tržištima, a dodatne pritiske po ocjeni analitičara pružat će mu očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni.

Tečaj eura u takvim okolnostima skliznuo je za 0,1 posto, na 1,2913 dolara. Na izrazitijem je dobitku bio prema jenu, poskočivši za 1,2 posto, na 131,95 jena.

Jedinstvena valuta ojačala je i 0,5 posto prema švicarskom franku, te se njome trgovalo po 1,2523 franaka.

Na istom postotnom dobitku prema franku bio je i dolar, kojim se tako trgovalo po 96,81 švicarskih centima.

Znatnije je dolar ojačao i prema jenu, za jedan posto, na 102 jena.

Euru je blagi vjetar u leđa stigao iz Italije koja je danas prodala 2-godišnje obveznice po najnižoj cijeni od uvođenja eura 1999. godine.

Stratezi ipak očekuju da će euro, čiji se tečaj posljednjih mjeseci kretao u rasponu od 1,28 do 1,32 dolara, skliznuti zbog razlike u monetarnoj politici u eurozoni i SAD-u.

"Dok je američka središnja banka Fed bliže smanjenju programa kvantitativnog popuštanja, Europska središnja banka (ECB) vjerojatno će dodatno ublažiti monetarnu politiku u idućim mjesecima, što bi moglo blago pritisnuti tečaj eura prema dolaru", kazao je Lee Hardman, valutni ekonomist u Bank of Tokyo Mitsubishiju.

Jen i švicarski franak danas su oslabili, budući da je rizičnija imovina ojačala nakon što su dužnosnici u eurozoni potvrdili nastavak labave monetarne politike u zoni primjene jedinstvene europske valute.

Valute poput jena i franka snažno su ojačale prošlog tjedna nakon najnovijeg vala rasprodaja dionica budući da ih ulagači smatraju sigurnim utočištima kapital pa ih pojačano kupuju u vremenima financijske neizvjesnosti.

Stratezi dodaju i da su se tržišta pozicionirala za daljnje poticajne mjere japanske središnje banke, koje će pak nastaviti pritiskati jen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙