FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijetu 4,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović sastat će se u subotu sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek u Opatiji i bit će to prvi njihov bilateralni sastanak od početka travnja u Ljubljani kad je Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor. Milanović je tada u Ljubljani kazao da ne vidi "bližeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze", dok je slovenska premijerka kazala kako je "sretna" što je njezin prvi gost od stupanja na dužnost baš hrvatski premijer. "To je pravi dokaz dobrih odnosa među dvjema državama", kazala je.

TIRANA - Premijer Albanije Salij Berisha obećao je na predizbornom skupu u petak navečer u Tirani da će u slučaju nove pobijede na parlamentarnim izborima, zakazanim za nedjelju, Albaniju povesti u Europsku uniju. "Zajedno ćemo postati najljepši vrt jugoistoka Europe", rekao je Berisha pred tisućama pristalica, na mitingu koji je označio kraj njegove predizborne kampanje. Desna koalicija oko aktualnog premijera Salija Berishe (68) nastoji dobiti treći mandat, a njegov glavni protivnik je lijeva koalicija oko čelnika socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame (49). Obje se stranke, koji su glavni rivali na političkoj sceni već 20 godina, zalažu se za ulazak u EU i oporavak devastiranog albanskog gospodarstva. Predstojeći izbori su stoga, kako javljaju novinske agencije, od ključnog značaja za Albaniju, ali međunarodna zajednica strahuje da rezultati ne budu osporeni kao što je bio slučaj na gotovo svim izborima od 1990. godine. EU je dala do znanja da traži da se izbori održe u skladu sa europskim normama i da će u suprotnom po treći put odbiti da Albaniji dodijeli status kandidata za ulazak u Europsku Uniju.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u petak će predložiti Jima Comeya za ravnatelja FBI-a, objavljeno je u četvrtak u Washingtonu. Comey je bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa s velikim iskustvom u borbi protiv terorizma, izjavio je jedan dužnosnik Bijele kuće. Ukoliko Senat prihvati Obamin prijedlog, član Republikanske stranke, na mjestu ravnatelja FBI-a naslijedit će Roberta Muellera, koji je na čelo te agencije došao nešto prije terorističkih napada 11. rujna 2001. Očekuje se da će Mueller na jesen dati ostavku na tu dužnost.

LONDON - Britanska obavještajna agencija GCHQ skuplja informacije međunarodnih telefonskih i internetske optičke veza i posjeduje veliku količinu informacija koju dijeli s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA), piše u petak britanski Guardian. List koji je u posljednjih nekoliko tjedan objavljivao pojedinosti o američkom programu nadzora koju je iznio bivši zviždač NSA Edward Snowden na svojim stranicama prenosi kako je Snowden otkrio dokumente o projektu kodnoga imena "Tempora". Projekt postoji oko godinu i pol dana te omogućuje britanskoj agenciji GCHQ špijuniranje i pohranu podataka u trajanju od 30 dana, prenosi Guardian. Ove bi informacije mogle dodatno "pritisnuti" premijera Davida Camerona i njegovu vladu da se potrudi uvjeriti javnost o tomu na koji se način informacije o njima prikupljaju i koriste. "U skladu s dugogodišnjom praksom, ne komentiramo informacije koje se odnose na pitanja vezanim za naše obavještajne poslove", rekao je u petak glasnogovornik GCHQ.

ZAGREB - Suosnivač Applea Steve Wozniak podupro je zviždača američke Agencije za nacionalnu sigurnost NSA Edwarda Snowdena i priznao da se osjeća "pomalo krivim" što su nove tehnologije donijele i nove načine da vlasti nadziru ljude, piše u petak Guardian. "Svidio mi se Edward Snowden isto kao što mi se svidio Daniel Ellsberg koji mi je promijenio život, koji me je mnogo naučio", rekao je Wozniak. Daniel Ellsberg (82) nekadašnji je američki vojni analitičar koji je dok je radio za korporaciju RAND izazvao 1971. političku uzbunu jer je New York Timesu i drugim novinama predao tzv. 'Pentagonske dokumente' (PentagonPapers), tajnu Pentagonovu studiju o vladinim odlukama o Vijetnamskome ratu. U razgovoru s Piersom Morganom na CNN-u rekao je kako on nije osoba koja bi olako stala i na čiju stranu: ne želi reći "ja sam uvijek protiv svega vladinog, svake agencije od tri slova", niti "ja sam za njih". No dodao je "Ovo su činjenice: to je vlada koju izabire narod, za narod. Mi smo gospodari te vlade. Mi plaćamo za nju i onda mi otkrijemo nešto za što se upotrebljava naš novac, a što jednostavno ne smije biti, takvu razinu zlodjela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙