FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BRUXELLES - Hrvatska je suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije, konstatirala je Europska komisija u ocjenama vladinog ekonomskog programa i planiranih reformi u sklopu Europskog semestra. Nakon pet godina recesije taj je izazov ključan za Hrvatsku u kratkoročnoj perspektivi. U srednjem roku glavna je zadaća Zagreba poboljšanje konkurentnosti i jačanje povjerenja u financijski sektor, ističe Komisija. Podsjećaju da su u proljetnim prognozama procijenili da će se hrvatsko gospodarstvo ove godine smanjiti za jedan posto. Hrvatska vlada očekuje pak u ovoj godini rast BDP-a od 0,7 posto. Hrvatska će morati uložiti dodatne napore kako bi smanjila visoki proračunski deficit i riješila dugove državnih poduzeća i istodobno osigurati ulaganja i ostale oblike potrošnje koji potiču rast. Sredinom travnja Hrvatska je Komisiji na ocjenu poslala ekonomski program u kojem je deficit opće države u ovoj godini procijenila na 3,6 posto BDP-a i njegovo svođenje ispod maksimalne dopuštene vrijednosti u EU od tri posto BDP-a tek u 2016. Na strani proračunskih rashoda izazov predstavlja vjerodostojna konsolidacija koja neće dovesti u pitanje rashode usmjerene na poticanje rasta i ostavlja dovoljno prostora za sufinanciranje iz fondova EU-a, ističu u Buxellesu. U osvrtu na financijski sektor, napominju da gospodarstvo pritišće i značajan udio nenaplativih zajmova (14 posto na kraju prošle godine), a privatni je sektor izložen i valutnom riziku budući da je velik dio njegova duga (75,3 posto u veljači 2013.) denominiran u inozemnoj valuti ili je s valutnom klauzulom.

ZAGREB - Kad Hrvatska uđe u EU, dobit će priliku sudjelovati u raspravi o budućnosti Unije, i moći će zajedno s Velikom Britanijom tražiti da se Unija mijenja i modernizira, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u intervjuu za Novu TV uoči posjeta Hrvatskoj. Hague se osvrnuo na najavljeni referendum o ostanku Velike Britanije u Uniji koji britanska konzervativna vlada kani raspisati. "Mi želimo unaprijediti EU, reformirati Uniju. A onda na referendumu naša vlada može voditi kampanju za ostanak", rekao je Hague, koji bi se u četvrtak i petak tijekom boravka u Zagrebu trebao sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima. "Reforme su nužne kako bi Unija bila konkurentna u budućnosti, konkurentna u cijelome svijetu. Kako bi bila fleksibilna i imala dovoljno demokratske odgovornosti. Ljudima je važan problem što osjećaju da se odluke o njihovu životu donose negdje daleko i ne znaju kako na te odluke utjecati", rekao je i pozvao Hrvatsku na suradnju. "Kad uđete u EU, dobit ćete pravo sudjelovati u toj raspravi i pridružiti se nama u Britaniji traženjem da se Europska unija prilagodi 21. stoljeću". Britanija će, potvrdio je, uvesti prijelazno ograničenje za zapošljavanje hrvatskih državljana. Ta prijelazna ograničenja dobro funkcioniraju u EU-u, a to, naravno, ne sprečava ljude iz Hrvatske da dođu raditi u Veliku Britaniju ako imaju vještine koje trebamo, kojih u Velikoj Britaniji nedostaje, kao što mogu i sada, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

LJUBLJANA - Slovenska Vlada u četvrtak će odlučivati o zakonskom prijedlogu po kojemu bi tržište rada u Sloveniji bilo u prijelaznom razdoblju od dvije godine zatvoreno za radnike iz Hrvatske nakon njenog ulaska u EU 1. srpnja ove godine. Kako je u srijedu objavio vladin ured za odnose s javnošću, predviđeno je da vlada zakon uputi na usvajanje parlamentu po hitnom postupku. Prema zakonskom prijedlogu koje je pripremilo ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi, na hrvatske bi se državljane u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju do 31. lipnja 2015. primjenjivali propisi koje važe za tražitelje zaposlenja iz država izvan EU-a. Takav zakonski prijedlog se obrazlaže zaštitom slovenskog tržišta rada na kojemu bi u slučaju velikog priljeva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja budući da se ove i iduće godine u Sloveniji očekuju zaoštrene prilike i daljnji porast nezaposlenosti. Slovenija bi se ovom odlukom pridružila Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji koje su službeno objavile da će uvesti dvogodišnje ograničenje pristupa svojim tržištima rada za hrvatske državljane. Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima. U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine, te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

BEJRUT - Sirijske snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu zauzele su zračnu bazu blizu strateški važnog grada Kusaira u srijedu i pod svoj nadzor stavile još područja istočno od Damaska, izvijestili su sirijski državni mediji. Asadove postrojbe posljednjih deset dana, uz pomoć boraca Hezbolaha iz susjednog Libanona, vode borbe kako bi protjerale pobunjenike iz Kusaira. Zauzimanje zračne baze i susjednog sela Dabe stavlja Kusair u potpuno okruženje i presijeca glavne pravce pomoći pobunjenicima u borcima i oružju. "Naše postrojbe sada u potpunosti nadziru zračnu bazu Dabu", izvijestila je sirijska državna televizija nakon pet sati žestokih borbi na tom području. Ubrzo nakon tog izvješća pobunjenici u Kusairu su izvijestili da grad bombardiraju vladine snage. "Ispalili su tri rakete na nas, a svaka može porušiti cijelu ulicu", rekao je jedan od boraca agenciji Reuters putem Skypea. Ako Asadove snage zauzmu grad osigurat će područje koje povezuje Damask s Asadovim uporištem na obali Sredozemlja, koje većinski nastanjuje Asadova manjinska sekta Alavita. To bi također omogućilo Asadu da presiječe veze između pobunjeničkih područja na sjeveru i jugu Sirije i osnažilo njegov položaj na mirovnim razgovorima koji bi se trebali održati u Ženevi, vjerojatno u srpnju.

TEHERAN - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da se Sirija "raspada'' i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži inicijativu da se sirijska vlada i oporba dovedu za pregovarački stol, javljaju press-agencije . "Sirija se raspada pred našim očima. Kaos stvara plodno tlo za radikalizam i sve više ugrožava regionalnu stabilnost'', poručio je Ban Ki-moon u srijedu sa skupa u Teheranu, prenijela je agencija AP. Ban Ki-moon rekao je da sukob u Siriji ima "duboke političke korijene" i da neće biti riješen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inozemstva vjeruju da je vojno rješenje moguće. "Pozivam sve strane da iskoriste svoj utjecaj kako bi se zaustavio dotok oružja i uvjere grupe sa strane (iz inozemstva) da povuku borce iz Sirije'', zatražio je Ban. Ministri vanjskih poslova EU-a su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu odlučili sirijskim pobunjenicima ukinuti embargo na oružje. Blok 27-orice je, međutim, odlučio ne isporučiti oružje u ovom trenutku kako ne bi ugrozili moguće političko rješenje koje se očekuje na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Ženevi.

CIUDAD DE MEXICO - Tropska oluja Barbara na Pacifiku u srijedu je postala uragan i približava se južnoj obali Meksika smjerom koji je vodi prema najvećoj meksičkoj rafineriji. Vjetrovi uragana dostižu brzinu od 120 kilometara na sat. Luke za manja plovila na tom području su zatvorene, a hitne službe države Oaxace iz opreza su evakuirali stanovnike nekih područje, uključujući i onih u neposrednoj blizini rafinerije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙