FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Italija izrazile su u subotu nadu u suradnju s novim iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, pozvavši ga da utre novi put za svoju zemlju i da razvije konstruktivni dijalog s međunarodnom zajednicom. Sjedinjene Države "ostaju spremne izravno surađivati" s Teheranom na pitanju iranskog nuklearnog programa nakon pobjede Rohanija, kazala je Bijela kuća. Ona je u priopćenju rekla da je cilj takvog angažmana "pronaći diplomatsko rješenje koje bi olakšalo strahove međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa". London je "primio na znanje pobjedu Hasana Rohanija na predsjedničkim izborima", kaže se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova. "Pozivamo ga da utre novi put za Iran, da se uhvati ukoštac sa zebnjom međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa, postigne napredak u konstruktivnim odnosima s međunarodnom zajednicom i poboljša političku situaciju i stanje ljudskih prava", dodaje se u priopćenju. Pariz također "prima na znanje izbor Hasana Rohanija" i kaže da je "spreman na suradnju" posebno oko nuklearnih pitanja i oko "angažmana Irana u Siriji", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Italija se pak nada razvoju bilateralnih odnosa i konstruktivnom dijalogu Irana s međunarodnom zajednicom. Rohani je odnio pobjedu na izborima s 50,68 posto glasova.

BEOGRAD - Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić uvjeren je da će Srbija od Europske unije 28. lipnja dobiti datum za početak pristupnih pregovora o članstvu u Uniji a za Radioteleviziju Srbije (RTS) najavio je u subotu da će osobno preuzeti odgovornost ukoliko se to ne dogodi. Vučić je, gostujući u večernjem dnevniku RTS-a, rekao da je oprezan optimist i očekuje da će Srbija 28. lipnja dočekati kako pobjednik. "Oprezan sam optimist zbog činjenice da je Srbija mnogo toga učinila za deset mjeseci u različitim područjima društvenog života, oko Kosova i Metohije, u borbi protiv korupcije, za vladavinu prava", rekao je Vučić, naglašavajući kako je "Srbija pokušala napraviti okvire za uspostavu boljeg ekonomskog ozračja" usvajanjem zakona o javnim nabavama i pripremama za fiskalne reforme. "Uvjeren sam da ćemo dobiti datum. Ja ću biti kriv građanima Srbije ako to ne dobijemo i netko će morati objasniti zbog čega nismo dobili. Mislim da je Srbija napravila mnogo više nego što je bilo tko u Europi očekivao", rekao je Vučić, ocijenivši da je "Srbija danas neusporedivo uglednija zemlja" i da u bilo kojem centru - od Washingtona i Bruxellesa do Berlina i Moskve "Srbija uživa pet puta veći ugled nego prije godinu, dvije, pet ili 10".

KAIRO - Egipatski predsjednik Mohamed Morsi rekao je u subotu navečer da je definitivno prekinuo odnose sa sirijskim režimom. Egipat je "danas odlučio definitivno prekinuti odnose sa sadašnjim sirijskim režimom, zatvoriti veleposlanstvo sadašnjeg režima u Egiptu i opozvati svog otpremnika poslova iz Damaska", rekao je šef države pred tisućama ljudi okupljenih na stadionu u Kairu na konferenciji "Podrška Siriji". Predsjednik je rekao da je njegova zemlja pokrenula kontakte s arapskim i muslimanskim zemljama kako bi organizirala hitan sastanak podrške sirijskom narodu.

WASHINGTON - U subotu poslije podne u moru kod Krete zabilježen je potres od 6,2 stupnja po Richterovoj ljestvici, objavio je američki USGS koji nije pokrenuo upozorenje na tsunami. Potres u Mediteranu zabilježen je na dubini od 10 kilometara, precizira američki institut. Prije desetak dana također se dogodio potres u moru kod Krete pri čemu nije bilo žrtava ni šteta. Grčka je europska zemlja s najvećim brojem potresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙