FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage promjene tečaja eura prema dolaru; u fokusu Bernankeov govor

LONDON/NEW YORK, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas blago oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, u kontekstu nastavljenog jačanja dolara prema vodećim valutama, no njegovi daljnji dobitci ovisit će o tome što će reći čelnik američke središnje banke u sutrašnjem istupu u Kongresu.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2868 dolara, što znači da je na gubitku 0,1 posto prema prethodnom zatvaranju.

Istodobno, dolar je nastavio jačati prema jenu nakon što je japanski ministar gospodarstva Akira Amari ublažio ranije izjave, ocjenivši da se jen vjerojatno stabilizirao na razinama koje opravdavaju fundamenti. Dolar je prema jenu pritom ojačao 0,5 posto, na 102,76 jena.

Vjetar u leđa dolaru su pružale spekulacije da bi američka središnja banka Fed mogla smanjiti program kupovina obveznica i prije nego što se očekivalo a dodatno su ih potpirile nove naznake poboljšanja na američkom tržištu rada.

U potrazi za novim smjernicama, ulagači će budno pratiti sutrašnji govor čelnika Feda Bena Bernankea u američkom Kongresu kako bi bolje procijenili daljnje bančine poteze po tim pitanjima.

I najmanja naznaka da će vrlo popustljiva monetarna politika u SAD-u ostati na snazi mogla bi blago pritisnuti tečaj dolara u odnosu na druge vodeće valute. Bude li pak signalizirano moguće odustajanje od toga programa u drugoj polovini godine, to će značiti veliki vjetar u leđa američkoj valuti, mišljenja su trgovci.

"Gledano u širem kontekstu, sada je važno što će reći Bernanke. O tome će ovisiti prognoze za dolar", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanku.

Svako eventualno klizanje tečaja dolara, po ocjeni analitičara, trebalo bi biti kratkog daha budući da američko gospodarstvo i dalje ostvaruje rast, dok eurozona ostaje u recesiji a japanska središnja banka ustraje na ubrizgavanju goleme likvidnosti na tržište kako bi potaknula inflaciju na dva posto.

Po mišljenju trgovaca, euro će i dalje pritiskati očekivanja da će Europska središnja banka sniziti kamatne stope na depozite banaka u negativno područje s ciljem podupiranja krhkog gospodarstva.

U ponedjeljak je jen ojačao prema dolaru nakon što je japanski ministar gospodarstva ustvrdio da je tečaj jena dovoljno oslabio. Od početka ove godine jen je oslabio 15,5 posto prema dolaru, spustivši se u petak na najnižu razinu u četiri i pol godine od 103,32 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙