FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Čakovec Sunčana Glavak izvijestila je večeras kako se zbog rezultata na lokalnim izborima, koji nisu bili na razini, povukla s mjesta predsjednice tog odbora.

Nakon analize rezultata lokalnih izbora u Gradu Čakovcu, a koji nisu bili na razini očekivanih i kojima osobno nisam zadovoljna, preuzimam za to političku odgovornost, izvijestila je Glavak dodavši kako se zbog toga odlučila povući s mjesta predsjednice GO HDZ-a Grada Čakovca.

Napomenula je kako je već ranije o svojoj odluci obavijestila i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

PAZIN

Valter Drandić s liste IDS-HNS-Zeleni tajnim je glasovanjem večeras na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Istarske županije izabran za njezinog predsjednika.

On je bio jedini kandidat za ovu dužnost i na glasovanju je dobio potporu 43, od 44 prisutna vijećnika. Za potpredsjednicu je iz redova talijanske manjine, također na prijedlog pozicije, koalicije IDS-HNS-Zeleni, koja ima 24 od 45 vijećnika, s 43 dobivena glasa izabrana Tamara Brussich.

Pravilo je da i oporbeni vijećnici predlože svog kandidata za potpredsjednika Skupštine, a to je bila umaška SDP-ovka Tanja Vrbat, koja nije dobila natpolovičnu većinu glasova (13 protiv, 13 nevažećih i 18 za) potrebnih za potvrdu dužnosti potpredsjednice, pa će oporbeni vijećnici na idućoj sjednici morati predložiti drugog kandidata ili kandidatkinju.

U Županijsku skupštinu je s liste IDS-HNS-Zeleni ušao Davor Komar, koji je zamijenio nositelja liste Valtera Flega, jer je on zbog obnašanja dužnosti istarskoga župana, svoj mandat stavio u mirovanje. Davor Komar se kao nezavisni nalazio na 25. mjestu na listi IDS-HNS-Zeleni te je u predstavničko tijelo ušao kao sljedeći kandidat s liste koja u Skupštini ima većinu od 24 mandata. To je ujedno jedina promjena koja se dogodila u vijećničkim klupama, iako se spekuliralo da bi s IDS-ove liste mandat mogao prepustiti i bivši župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je ipak odlučio aktivirati zastupnički mandat.

Poziciju u Skupštini zadržao je i HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja, SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat, ali i saborski zastupnik Furio Radin (lista IDS).

ZAGREB

Izložba "Bok is bye, right?" mlade akademske slikarice Ivane Koren, otvorena večeras u Galeriji CEKAO Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (POUZ), predstavila je na platnima velikoga formata događaje, sjećanja i trenutke iz života umjetnice koji su za nju bili važni.

Za prvu izložbu u toj zagrebačkoj galeriji Ivana Koren odabrala je tri slike velikoga formata - dva ulja na platnu nastala prošle godine "Jesam li još tamo", dimenzija 200 puta 200 centimetara, "Šest slučajnih događaja" istoga formata te ulje na platnu "Leptir" koje nosi ovogodišnji datum, a dimenzije su mu 200 puta 330 centimetara.

Izložbu je otvorila voditeljica programa POUZ-a Ružica Kovačević koja je posjetitelje uputila da ne propuste pogledati još jedan rad mlade umjetnice - neobičnu bilježnicu izloženu na posebnome postamentu .

Umjetnica je pak 'otkrila tajnu' nastanka te bilježnice-kolaža rekavši da je ne bi bilo da ona nije izgubila fotografije koje su joj bile drage pa je likovnim jezikom rekonstruirala događaje zabilježene na nestalim fotografijama i tako se podsjetila samo njoj znanih priča.

Ivana Koren rođena je u Zagrebu 1989. godine, a u rodnome gradu trenutačno polazi diplomski sveučilišni studij slikarstva u klasi profesora Zlatka Kauzlarića-Atača. Sedmi semestar studija završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu gdje je boravila u sklopu programa razmjene studenata Erasmus, a o čemu svjedoči i platno "Jesam li još tamo?".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙