FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

VUKOVAR - Nakon što su u 11 sati Hrvatske vode proglasile izvanredno stanje na cijelom području uz tok Dunava kroz Hrvatsku, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je popodne izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području Vukovarsko-srijemske županije. Izvanredno stanje ovime se osim područja uz Dunav odnosi i na područje koje ugrožava rječica Vuka koja se u Vukovaru ulijeva u Dunav te na područje duž Bobotskoga kanala.

OSIJEK - Osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je danas kako se, unatoč proglašenju izvanrednog stanja na poplavom ugroženim područjima, ne događa ništa posebno opasno niti se to očekuje, te su pozvali građane da ne nasjedaju dezinformacijama koje, vezano za obranu od poplava, objavljuju pojedini mediji. Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za donju Dravu i Dunav Igor Biglbauer kazao je kako je izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno u Baranji za Batinu i Tikveš te vodomjerno mjesto Vukovar, iako nisu dosegnuti vodostaji pri kojima se proglašava takvo stanje.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas je u 11,30 sati izvanredno stanje za poplavom ugrožena područja u županiji. Šišljagić je na konferenciji za novinare u Osijeku rekao kako je na sjednici županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredne mjere obrane od poplave "zbog ozbiljnosti situacije i vodenoga vala koji se očekuje tijekom vikenda, najvjerojatnije u petak", te zbog stalnog rasta vodostaja Dunava i Drave.

OSIJEK - Ekstremno visoki vodostaj Dunava i Drave te poplavljen veliki prostor Kopačkog rita ugrozili su divljač koja se već preselila na prostor s druge strane nasipa, što se inače događa u vrijeme kada je poplavljen prostor gdje životinje obitavaju. U Tikveškom lovištu, kojim gospodare Hrvatske šume i koje je jedno od najpoznatijih svjetskih lovišta, situacija je pod kontrolom, rekao je direktor Hrvatskih šuma Osijek Boris Ljubojević.

ZAGREB - Milan Kujundžćić istupio je danas iz HDZ-a na što ga je, rekao je, nagnala jučerašnja odluka Predsjedništva HDZ-a da neće raspisati unutarstranačke izbore, kao i postupak njegova isključenja iz stranke koji je, kako tvrdi, Predsjedništvo zatražilo od HDZ-ova temeljnog ogranka u zagrebačkoj Malešnici. "Predsjedništvo je dalo nalog predsjedniku Gradskog odbora, koji je od temeljnog ogranka zatražio da me se izbaci iz stranke. Časni ljudi u Malešnici, na koje sam ponosan i kojima sam zahvalan, odbili su to i ja ne smijem dopustiti da zbog toga budu progonjeni", ustvrdio je Kujundžić na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Osnuje li Milan Kujundžić, koji je danas istupio iz HDZ-a, novu stranku bio bi to šesti takav slučaj u 24-godišnjoj povijesti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), no dosad su sve novoosnovane stranke HDZ-ovih disidenata, uz iznimku HDSSB-a Branimira Glavaša, neslavno završile. Prvi takav slučaj dogodio se 1994. kada su kao posljedica frakcijskog sukoba u HDZ-u nastali Hrvatski nezavisni demokrati (HND). Tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Stjepan Mesić i šef obavještajnih službi Josip Manolić zajedno s grupom pristaša pokušali su nadvladati desnu struju predvođenu ministrom obrane Gojkom Šuškom te, uz pomoć oporbe, osigurati većinu zastupnika u parlamentu.

ZAGREB - Novi Poslovnik, koji uređuje djelovanje Sabora u europskim poslovima te donosi više novina u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti, našao se danas u prvom čitanju pred saborskim zastupnicima. Predložio ga je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a planirano je da na snagu stupi 1. srpnja, dakle za 15-ak dana. Jedna od novosti koju donosi je godišnje premijerovo izvješće o stanju u državi i radu Vlade. Bilo bi to usmeno izvješće o kojemu bi raspravljali samo klubovi, ne i zastupnici pojedinačno, a premijer bi ga podnosio na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora, dakle u rujnu.

ZAGREB - Saborska oproba danas je bila jednoglasna oko stava kako prijedlog Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima minorizira ulogu Sabora u odnosu na vladu, a žestoko su se obrušili i na nesudjelovanje predstavnika vlade u raspravi. „Imamo li u Hrvatskoj parlamentarnu demokraciju u punom smislu riječi ili pak neki drugi sustav“, zapitao se HDZ-ov zastupnik Željko Reiner dodavši kako mu se po svemu čini da će izvršna vlast jačati dok će parlament biti samo u funkciji podržavanje odluka izvršne vlasti.

ZAGREB - Dražen Bošnjaković (HDZ) predsjednik je Županijske skupštine Zagrebačke županije, a za njegove zamjenike izabrani su Mario Vlahović (HSS) i Stjepan Orgulan (HSU), odlučeno je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine. Iz ureda zagrebačkog župana Stjepana Kožića priopćeno je kako Skupština Zagrebačke županije u novom sazivu ima 51 vijećnika.

ŠIBENIK - Novoizabrani čelnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije Željko Burić i Goran Pauk sastali su se danas u gradonačelnikovu uredu na radnom sastanku gdje su dogovarali bolju suradnju grada i županije u novom mandatu. Gradonačelnik Burić i župan Pauk tom su prigodom osnovali i akcijske timove koji bi trebali razriješiti sve nesuglasice koje su u proteklom mandatu postojale između grada i županije.

ZAGREB - HNS i HSU potpisali su sporazum o osnivanju zajedničkog Kluba HNS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u novom mandatu radi zajedničkog nastupa nakon nedavnih izbora, a sukladno zajedničkim ciljevima, programskoj bliskosti i iskustvima u dosadašnjoj suradnji. Stranke potpisnice temeljit će suradnju na načelima jednakopravnosti, partnerstva i odgovornosti, polazeći od svojih osnovnih programskih vrijednosti, nužnosti snažnije zastupljenosti interesa svoga biračkoga tijela.

ZAGREB - U roku od osam dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata općinski načelnici, gradonačelnici, župani ili njihovi zamjenici moraju podnijeti ostavke na dužnosti koje su nespojive s novoizabranom funkcijom, jer će im u protivnom mandat prestati po sili zakona, upozorilo je na današnjoj sjednici Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

ZAGREB - Organizacije civilnog društva imat će znatno veću društvenu ulogu ulaskom Hrvatske u EU i udruge se za te promjene trebaju dobro pripremiti, a vlast ih treba znatno više partnerski doživljavati, rečeno je na današnjoj panel raspravi u sklopu Dana otvorenih vrata udruga. Raspravom na temu "Organizacije civilnog društva i institucije Europske unije: kakav dijalog možemo očekivati?" obilježena je i Europska godine građana 2013.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio je danas nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja "Luka Ritz" Liani Šošo, učenici 8. razreda OŠ Eugen Kumičić iz Rijeke i Tini Glazer učenici 2. razreda opće gimnazije iz Petrinje. Liana Šošo u školi pomaže dvojici učenika iz razreda s posebnim potrebama, aktivno se angažira u rješavanju sukoba i svađa među učenicima te je aktivna u brojnim humanitarnim aktivnostima, navelo je u obrazloženju Povjerenstvo za dodjelu nagrada.

ZAGREB - Raširene predrasude u društvu dodatno sprječavaju ostvarivanje prava oko 93 milijuna djece na svijetu s teškoćama u razvoju, stoji u Izvješću o stanju djece u svijetu koje je ove godine posvećeno djeci s teškoćama u razvoju, a koje je danas predstavio UNICEF Hrvatska. Vršiteljica dužnosti predstojnice Ureda UNICEF-a Hrvatske Đurđica Ivković kazala je na konferenciji za novinare kako u Hrvatskoj, prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, živi 33.852 djece s invaliditetom i teškoćama u razvoju.

ZAGREB - U Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas prvu integriranu operacijsku salu, vrijednu 2,3 milijuna kuna, najsuvremeniju salu takve vrste u Hrvatskoj koja će se koristiti za sve neurokirurške operacije. To je prva takva sala u nekoj državnoj bolnici, a naziv "integrirana sala" znači da se sa svom medicinskom i nemedicinskom opremom upravlja preko jedne upravljačke konzole.

ZAGREB - Dvostruko ubojstvo u blizini Hrvatske Kostajnice počinjeno je ilegalnim oružjem jer je službeno vatreno oružje oduzeto zaposleniku policije koji je zbog problema u obitelji već stegovno odgovarao, rekao je danas u Zagrebu ravnatelj policije Vladimir Dominić. Četrdesetogodišnji policijski službenik Ravnateljstva policije ubio je sinoć u blizini Graboštana bivšu suprugu i 45-godišnjaka tako što je iz automatskog oružja ispalio više hitaca u automobil u kojem su bili s troje djece. Djeca nisu ranjena, a 40-godišnjak je uhićen.

SISAK - Mještani Graboštana, naselja na sisačkom području gdje je sinoć 40-godišnji policajac iz automatske puške ubio svoju bivšu suprugu i njezina prijatelja, ističu kako se tragedija nažalost mogla i očekivati, nakon što je ubijena Blaženka Slabinjac napustila svoga supruga Marija Slabinjca koji je prijetnje njoj i njezinu prijatelju Ivici Hajdukoviću jučer i ostvario.

ZAGREB - Siemens Hrvatska ustupio je Fakultetu elektroehnike i računarstva (FER) opremu vrijednu 100 tisuća eura zahvaljujući kojoj će studenti već tijekom studija dobiti mogućnost praktičnog uvida u najnovije tehnologije. Novouređeni laboratorij za automatizacijske sustave znatno će unaprijediti kvalitetu obrazovanja studenata kojima će biti na raspolaganju za izradu završnih i diplomskih radova.

ZAGREB - Akademik Tonko Maroević primio je danas Nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske "Radovan Ivančević" za životno djelo, za doprinos struci u kojoj je "središnja figura struke povijesti umjetnosti u Hrvatskoj i cjelokupnom hrvatskom kulturnom životu". Od struke povijesti umjetnosti nimalo manje nije značajna njegova prisutnost u književnosti, autorskoj i prijevodnoj, ostavio je važan trag u kazalištu, a surađivao i na polju glazbe, ističe se u obrazloženju.

RIJEKA - Interaktivna izložba "Ja - građanin EU" koja građanima daje odgovore na brojna pitanja vezana uz njihovu budućnost u sklopu EU otvorena je danas na riječkom Korzu. Šef delegacije EU Paul Vandoren kazao je da se Hrvatska godinama pripremala za ulazak u EU te ocijenio da je spremna ući u obitelj EU. Pred Hrvatskom su velike mogućnosti ali i izazovi članstva, rekao je dodavši kako na ovoj izložbi građani mogu dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz njihovu budućnost u sklopu EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙