FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan i u Županijskoj skupštini ima potporu

VINKOVCI, 20. svibnja 2013. (Hina) - Božo Galić (HDZ), kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-DC-PSS-BUZ, nastavit će sljedeće četiri godine ono što je počeo kao vukovarsko-srijemski župan, a potporu za to imat će i u vukovarsko-srijemskoj Županijskoj skušštini u kojoj je koalicija s HDZ-om na čelu osvojila uvjerljivu većinu kao i prije četiri godine.

Na izborima za vukovarsko-srijemskog župana Božo Galić pobijedio je već u prvome krugu osvojivši 54,76 posto glasova.

Njegova glavna protukandidatkinja Anica Birač (SDP), iza koje je stajala koalicija SDP-HSU-HNS-Zelena lista-Bošnjačka demokratska stranka Hrvatska (BDSH), dobila je 27,14 posto glasova, a geslo pod kojim je ušla u izbornu utrku glasilo je: "Neka bude žena!"

"Bit ću zadovoljna ako sam barem jednu ženu usmjerila prema politici i uvjerila kako je bitno da same odlučujemo o sebi", rekla je Birač komentirajući izborni rezultat.

Treći kandidat za vukovarsko-srijemskog župana, mladi Otočanin Marijan Drnasin, kojega je kandidirala koalicija HDSSB-Zeleni Hrvatske, dobio je povjerenje 9,58 posto birača.

Zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine, od četiri kandidata, bit će SDSS-ovac Đorđe Ćurčić, koji je i protekle četiri godine bio na toj dužnosti, a osvojio je 56,94 posto glasova.

U Županijskoj skupštini koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-DC-PSS-BUZ osvojila je 48,86 posto glasova ili 25 od 43 vijećnička mandata. Druga je koalicija SDP-HSU-HNS-Zelena lista-BDSH za koju je glasovalo 20,82 posto birača, što je toj koaliciji donijelo 11 vijećničkih mjesta, a izborni prag prešli su još koalicija HDSSB-Zeleni Hrvatske, koja je dobila 8,32 posto glasova (četiri vijećnička mjesta) i SDSS sa 7,32 posto glasova (tri vijećnička mjesta).

Izborima za Županijsku skupštinu odazvalo se 51,58 posto vukovarsko-srijemskih birača, što je više nego prije četiri godine, kada je izišlo 42,15 posto birača. Na tim izborima najviše glasova, 59,16 posto, osvojila je tadašnja koalicija HDZ-HSS-HSP-HSLS-HSU-PSS (26 mjesta), koalicija SDP-HNS-DC-DSU-SDA Hrvatske dobila je 22,08 posto glasova (devet mjesta), a u Županijsku skupštinu još su ušli HDSSB i SDSS, koji su osvojili po tri vijećnička mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙