FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ŽENEVA - Dijamantna ogrlica talijanske glumice Gine Lollobrigide prodana je za više od 4,74 milijuna švicarskih franaka u utorak na aukciji Sotheby'sa u Ženevi a njezine biserno-dijamantne naušnice postigle su rekordnu cijenu od 2,29 milijuna franaka za jedne naušnice. Lollobrigida, seks simbol 1950-ih i 1960-ih, kazala je da prodaje nakit kako bi prikupila sredstva za istraživanje matičnih stanica. Naušnice su nadmašile dosad najveću cijenu isplaćenu za takav nakit - 1,98 milijuna dolara u 2011. za Bulgarijeve biserne i dijamantne naušnice koje je nosila glumica Elizabeth Taylor. Visoku cijenu postigli su i komplet ogrlice i narukvice koji je izradio Bulgari te prsten iste talijanske draguljarske kuće s 19 karatnim dijamantom koji su svaki prodani za po 749 tisuća franaka. Glumica danas stara 85 godina, koja je nazočila aukciji, kazala je kako se nada da će se prikupljena sredstva utrošiti za istraživanje matičnih stanica u Italiji. "Nakit bi trebao pružati zadovoljstvo i meni je to pružao mnogo godina", kazala je Lollobrigida te je dodala da se njegova prodaja radi podizanja svijesti o terapiji matičnim stanicama koje mogu izliječiti toliko bolesti čini sjajnim načinom njegova korištenja. Na aukciji, na kojoj je bio ponuđen i nakit drugih vlasnika, prodano je ukupno 600 komada nakita za 74,8 milijuna švicaraca. Prodaja u Ženevi održana je nakon što je nakit bio izložen u Londonu, New Yorku i Rimu. Među komadima koji su postigli visoku cijenu bio je i 74,53 karatni žuti dijamant s kraja 19. stoljeća u vlasništvu posljednjeg perzijskog šaha koji je prodan je za 2,85 milijuna franaka.

LONDON - Putnički zrakoplov tvrtke Air India morao je prisilno sletjeti nakon što je pilot, koji je otišao tijekom leta u toalet, zaključao pilotsku kabinu izvana. Svi njegovi pokušaji, kao i pokušaji kopilota koji je ostao za upravljačkim komandama zrakoplova, da otvore zaglavljena vrata ostali su neuspješni. Zrakoplov na letu New Delhi - Bangalore bio je skrenut prema zračnoj luci Bhopal gdje je prisilno sletio. "Kapetan je napustio pilotsku kabinu na trenutak i na povratku je utvrdio da su vrata zaglavljena. Vrata su ostala zaglavljena i svi pokušaji da ih se otvori čak i iznutra nisu uspjeli", priopćila je kompanija. Kopilot je nakon što jer ishodio odobrenje skrenuo let i sletio u Bhopal. Vrata su popravljena i let je nastavljen tri sata kasnije. Tvrtka Air India u financijskim je teškoćama već dugo.

NEW YORK - Ulje na platnu njemačkog slikara Gerharda Richtera (81) iz 1968. prodano je u utorak za rekordnu cijenu od 37 milijuna dolara za jednog živućeg slikara na aukciji kuće Sotheby's u New Yorku. Prodaja umjetničkih djela poslijeratne i suvremene umjetnosti dosegla je ukupni iznos od 293 milijuna dolara a 83 posto od 64 ponuđena djela prodano je. Pet djela postiglo je cijenu veću od 20 milijuna dolara među njima djela Yvesa Kleina, Clyfforda Stilla i Jacksona Pollocka, no s druge strane razvikana imena poput Andyija Warhola, Jean-Michela Basquiata i Jeffa Koonsa ostala su ili neprodana ili nisu postigla očekivano visoke cijene. Richterova slika "Domplatz, Mailand" koja prikazuje milansku katedralu u vlasništvu korporacije Hyatt Hotels postigla je rekordnu cijenu i kupio ju je kolekcionar Don Bryant, osnivač Napa's Bryant Family Vineyard. Ta je slika prije oko 15 godina bila prodana za 3,5 milijuna dolara. Među najvećim podbačajima bila je slika Francisa Bacona koja je bila procijenjena na 30 do 40 milijuna dolara i nije privukla nikakav interes kupaca.

ZAGREB - Američka glumica Angelina Jolie (37) zbog mutacije gena BRCA1 nakon dvostruke mastektomije planira odstraniti i jajnike, piše u srijedu časopis People na svom portalu. Jolie je u utorak objavila da se zbog mutacije navedenog gena u veljači podvrgnula dvostrukoj mastektomiji, a rekonstruktivnu operaciju obavila je u travnju. Mutacija gena BRCA1 znatno povisuje rizik od raka dojke, ali igra i ulogu u rastu rizika za rak jajnika. Po pisanju Peoplea, Jolie zbog te mutacije ima 50 posto rizika za karcinom jajnika i namjerava se podvrgnuti operaciji odstranjivanja tih organa. Rizik od raka dojke bio joj je 87 posto. Njezina majka Marchelina Bertrand umrla je u 56. godini od raka jajnika. Jolie je objavila da se dvostrukoj mastektomiji, između ostaloga, podvrgnula i zbog toga što je njezina majka dugo godina patila u bolesti te želi poštedjeti svoju djecu tog iskustva. Angelinin suprug Brad Pitt izjavio je da je njezina odluka bila "apsolutno herojska" i da će dodatno zbližiti cijelu obitelj.

NEW DELHI - Indijski liječnici uspješno su operirali 15-mjesečnu bebu oboljelu od hidrocefalusa, rijetke bolesti povećanja obujma glave, a sudbina ženske bebe s obujmom glave od 94 centimetra čiji roditelji žive u krajnjem siromaštvu naišla je na veliku solidarnost Indijaca. "Operacija je dobro prošla, puno bolje nego smo predviđali", kazao je u srijedu neurokirurg Sandeep Vaishya koji je operirao malenu Roonu Begum. AFP je dobio dozvolu snimanja cijelog kirurškog postupka koji je trajao sat vremena. "Ovo je uspjeh, ali još je prerano reći kakva će biti kvaliteta njezina života u budućnosti", dodao je Vaishya. Roona Begum je rođena s proširenim komorama mozga kome je prethodilo ili je aktualno povišenje pritiska u središnjem živčanom sustavu zbog povećane količine cerebrospinalnog likvora. Obujam njezine glave iznosio je 94 centimetra, duplo više od normalnog obujma za dijete te dobi. Zbog hidrocefalusa nije se mogla uspraviti pa čak niti puzati.

VARŠAVA - Jedna 24-godišnja Poljakinja rodila je bebu koja je u krvi imala 4,5 promila (grama) alkohola, objavila je u srijedu policija grada Tomaszow Mazowiecki, u središtu Poljske, dodavši da je novorođenče u "kritičnom stanju". Rodilja je u bolnicu stigla vozilom hitne pomoći nakon što se onesvijestila u dućanu s alkoholnim pićima. Njezina količina alkohola u krvi iznosila je 2,6 grama. Tužiteljstvo je najavilo postupak protiv majke koja bi zbog ugrožavanja života djeteta mogla dobiti do pet godina zatvora. Također joj prijeti gubitak roditeljskih prava.

MOSKVA - Lenjinov mauzolej na Crvenome trgu u Moskvi ponovo je u srijedu otvoren nakon četveromjesečnih radova koji su bili nužni zbog toga što je mauzolej tonuo, pišu ruska glasila. Veliki radovi, početi koncem prosinca, potvrdili su da ruske vlasti ne žure da s Crvenog trga uklone balzamirano truplo oca Oktobarske revolucije koji je umro 1924. Crveno-crna građevina u obliku piramide prekrivena granitnim pločama i mramorom sagrađena koncem 1920-ih uz kremaljske zidine, počela je tonuti, posebno na jednom kraju, zbog slijeganja tla te je kroz pukotine prodirala voda, priopćila je služba za zaštitu Kremlja (FSO) a prenio je Interfaks. Probušene su rupe koje su zapunjene betonom kako bi se građevina stabilizirala, po istom izvoru. Lenjinovo truplo je ostalo u mauzoleju tijekom radova, dodaje FSO. Od 1991. u zemlji se vodi rasprava o tome treba li Lenjina pokopati. Ruski predsjednik Vladimir Putin natuknuo je u prosincu prošle godine da ne kani ukloniti Lenjina s Crvenog trga pa je čak njegove ostatke usporedio s kršćanskim relikvijama, poput onih na gori Atosu.

PEKING - Nezadovoljan servisom ovlaštenog koncesionara talijanskog proizvođača automobila 'maseratija', jedan je kineski vlasnik vozila vrijednog 325.000 eura angažirao četvoricu muškaraca da se udarcima malja obračunaju s njegovim Maseratijem Quattroporte, piše u srijedu lokalni list Qingdao Morning Post. Vlasnik, za kojeg se navodi samo da se zove Wang, nije želio čin uništenja svog vozila obaviti potiho već je priredio performans na otvorenju salona automobila u Qingdaou na istoku Kine, piše list. Videosnimka pokazuje četvoricu muškaraca kako svojski mlate po vozilu, kojem se mrve stakla i gužva karoserija, a sve uz natpis da je talijanska tvrtka donijela pogrešne odluke. Wang je auto kupio 2011. za 2,6 milijuna juana (oko 335 tisuća eura), što je stotinjak prosječnih godišnjih plaća u tome gradu. Problemi su počeli kad se Wang obratio kineskome koncesionaru za popravak, a taj mu je stare rezervne dijelove zaračunao kao nove te oštetio karoseriju i općenito se pokazao nedoraslim za zastupnika tako luksuzne marke automobila. Proizvođač i kineski koncesionar izrazili su žaljenje što se vlasnik nije pokušao s njima dogovoriti umjesto što je "slavno vozilo demolirao u javnosti kako bi izazvao senzaciju". Kina je prvi svjetski kupac automobila od 2009., kad je premašila Sjedinjene Američke Države, a vodeće je tržište luksuznih vozila, jer sve više kineskih milijunaša kupuje najskuplje modele. Međutim, gnjevni Wang nije čak ni prorok u svome gradu jer je 2011., jedan poslovni čovjek uništio svoj 'lamborghini' za koji je iskeširao 380.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙