FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljvosti iz svijeta:

AMSTERDAM - Deseci tisuća Nizozemaca usprotivili su se službenoj "Kraljevoj pjesmi" koja bi trebala biti izvedena 30. travnja prigodom stupanja na prijestolje novog nizozemskog kralja Willema-Alexandera, javlja BBC. Pjesmu je skladao nizozemsko-britanski producent John Ewbank, a u snimanju je sudjelovalo više od 50 nizozemskih izvođača. Javnosti je predstavljena u petak i toliko joj se 'svidjela' da je već do subote gotovo 40 tisuća ljudi potpisalo internetsku peticiju protiv nje. John Ewbank ju je stoga povukao kao službenu himnu ustoličenja novog kralja. Najviše se prigovaralo glazbenoj kombinaciji rapa i tradicionalne nizozemske muzike, ali i stihovi pjesme malo su koga oduševili. Nizozemski princ Willem-Alexander (45) i njegova supruga, argentinska pučanka, princeza Maxima postat će kraljem i kraljicom 30. travnja nakon abdikacije Willemove majke kraljice Beatrix (75). Petominutna pjesma, na nizozemskom "Koningslied", trebala je biti izvedena na svečanosti inauguracije novog kralja, ali je brzo nakon predstavljanja javnosti izazvala val nezadovoljstva. "U znak prosvjeda protiv imbecilne 'Kraljeve pjesme', odričem se nizozemskog državljanstva", napisao je jedan potpisnik peticije. "Ova pjesma vas spontano pretvara u republikanca", dodao je drugi.

ZAGREB - Češki veleposlanik u Washingtonu oglasio se u subotu u povodu pogreške koja se pojavila u američkim medijima oko podrijetla dvojice osumnjičenih za napad na Bostonskom maratonu, objasnivši da Džohar i Tamerlan Tsarnaev nisu iz Češke već iz Čečenije. "Zabrinut sam zbog ovog nesretnog nesporazuma...,Češka Republika i Čečenija su dvije različite zemlje. Češka se nalazi u srednjoj Europi, a Čečenija je dio Ruske Federacije", priopćio je veleposlanik Petr Gandalovič, čiju su izjavu prenijeli mediji.

MARSEILLE - Vozači autobusa u francuskom Marseillesu najavili su štrajk jer, među ostalim pritužbama, imaju i onu na preuske hlače novih uniformi. Vozači autobusa zaposleni u javnome gradskom prijevozu u petak su upozorili kako će ser 3. lipnja održati cjelodnevni štrajk 1600 zaposlenih, koji nisu zadovoljni "kvalitetom, bojom i krojem" hlača novih uniformi, prenosi The Local.fr. Vođa sindikata zaposlenih u gradskom prijevozu Bernard Gargiolo tvrdi kako su on i vođe ostalih sindikata nezadovoljni jer se prije dobavljanja uniformi nitko nije konzultirao s vozačima.

BEČ - Jedan je austrijski hotelijer ostao zatočen u hotelskom liftu puna četiri dana, no zahvaljujući tečaju preživljavanja položenom u sklopu vojne obuke uspio je izdržati, izvijestila je policija iz Bad Gasteina blizu Salzburga. Da nešto nije u redu ustanovio je njegov prijatelj, ugledavši ispred glavnih ulaznih vrata hotela gomilu neotvorene pošte. Hotel je nakon završetka skijaške sezone bio zatvoren do početka proljetne sezone. Zatočeni 58-godišnji upravitelj hotela mobilni telefon zaboravio je u uredu. Najprije je očajnički vikao dozivajući upomoć, a potom se neuspješno pokušao iz lifta izvući preko otvora na stropu. Šveđanin rođenjem, upravitelj hotela osjeća se dobro, prenijela je policija. Tvrdi da mu je "zatočeništvo" olakšao tečaj preživljavanja koji je položio tijekom vojne obuke u Švedskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙