FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SANTA ANA

Porota u južnoj Kaliforniji u ponedjeljak je proglasila krivom Catherine Kieu (50), optuženu da je drogirala svog supruga te odrezala dio njegova penisa i bacila ga u kantu za smeće, javlja CBS. Proglašena je krivom za zlostavljanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Visina kazne bit će joj određena krajem lipnja. Na suđenju je njezin 60-godišnji suprug kazao kako se dio penisa nije mogao natrag prišiti i da se osjeća kao da je mrtav. Catherine Kieu stavila je suprugu u hranu tablete za spavanje i uz urlike "zaslužio si" odrezla je dio njegova penisa kuhinjskim nožem.

LOS ANGELES

Glumica Catherine Zeta-Jones ponovno je odlučila potražiti liječničku pomoć u psihijatrijskoj klinici zbog blažeg oblika bipolarnog poremećaja od kojega boluje, prenose agencije te ističu kako je riječ o proaktivnoj mjeri, odnosno o kontrolnim pregledima i odgovarajućoj terapiji. Zeta-Jones bi u bolnici trebala provesti mjesec dana. Na liječenju bipolarnog poremećaja tipa II. glumica je bila još 2011. Riječ je o jednoj ili više depresivnih epizoda i bar jedne hipomanične epizode, to jest stanja umjerenije i ublažene eurofije. Epizode povišenog raspoloženja nisu toliko istaknute kao u slučaju bipolarnog poremećaja tipa I. Bolest se liječi odgovarajućom terapijom i lijekovima.

WASHINGTON

Spektakularne nove slike koje je poslala NASA-ina svemirska letjelica koja orbitira oko Saturna pružile su najdetaljniji uvid ikada u golemi uragan koje je zahvatio područje oko sjevernog pola tog planeta, izvijestila je postaja Fox News u utorak. Zadivljujuće nove slike i video snimka uragana na Saturnu koje je poslala NASA-ina letjelica Cassini pokazuju da je "oko" oluje široko oko 2000 kilometara, oko 20 puta veće od tipičnog središta oluje na Zemlji. Saturnova je oluja i mnogo snažnija od oluja na Zemlji i na njenim vanjskim rubovima vjetrovi pušu brzinom od oko 530 kilometara na sat. "Iznenadili smo se kada smo vidjeli taj vrtlog jer toliko podsjeća na uragane na Zemlji", rekao je Andrew Ingersol, član tima koji analizira slike Cassinija. "No bio je na Saturnu, u puno većim razmjerima, i uspijeva se formirati s malim količinama vodene pare u Saturnovoj atmosferi od vodika". Za razliku od uragana na Zemlji, koji zbog Zemljine vrtnje idu prema sjeveru, Saturnova oluja na sjevernom polu stoji već duže vrijeme.

CHICAGO

Utjecajna američka radna skupina pod okriljem vlade U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) pozvala je da se ubuduće organizira testiranje na HIV svih američkih državljana u dobi od 15 do 65 godina, bez obzira na to jesu li u rizičnoj skupini, što je pozitivna promjena koja bi mogla pomoći da se ukloni stigma koja se povezuje s testiranjem na taj virus. Liječnici i znanstvenici USPSTF-a preporučuju nešto što otprije savjetuju znanstvenici iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. USPSTF je 2005. preporučio testiranje na HIV osoba koje spadaju u rizičnu skupinu. Stručnjaci smatraju da bi ova promjena, o kojoj je u ponedjeljak objavljen članak u Annals of Internal Medicine, mogla prerasti u domenu preventive u skladu sa zakonom. Trenutačno je zakonom o zdravstvu predviđeno i preporučeno testiranje na HIV za adolescente i odrasle osobe koje su u rizičnoj skupini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙