FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ

Prijedlog francuske ministrice kulture da se Bobu Dylanu dodjeli Legija časti nije svima po volji, a neki drže da američki pjevač nije zaslužio prestižnu nagradu koja datira iz doba Napoleona. Predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen je rekla da bi ju to šokiralo i na državnom programu France 3 je izrazila žaljenje što se Legija časti "dodjeljuje svima i bilo kako". Prije nje je čuvar pečata Legije časti general Jean-Louis Georgelin rekao da pjevač nije dostojan te počasti. Prema satiričkom tjedniku Le Canard Enchaine, Dylan je pogriješio što je bio pacifist tijekom rata u Vijetnamu i jer je pušio marihuanu.

LJUBLJANA

Slovenska pošta izdat će četiri prigodne poštanske marke s motivima morskih riba koje će biti pokrivene tankim slojem soli iz jedine slovenske solane Sečovlje. Inicijativu za izdavanje poštanskih marki "s okusom soli" dao je piranski filatelist Mitja Jančar, a s dizajnerom Matjažem Učakarom ujedno je i autor serije na kojoj će se prikazati morski organizmi iz piranskog akvatorija, među njima špar i sipa. "Slane poštanske marke bit će svjetska novost", rekao je Jančar za "Slovenske novice". Dodao je da je na zamisao o promidžbi Slovenije preko morske soli iz Pirana došao kad je islandska pošta izdala prigodne marke s vulkanskim pepelom, kako bi obilježila erupciju vulkana zbog koje je prije dvije godine jedno vrijeme bio zatvoren zračni prostor u dobrom dijelu Europe, te da je Maroko izdao seriju prigodnih maraka posutih pijeskom iz svog dijela Sahare.

KUALA LUMPUR

Richard Branson održao je riječ: prerušen u stjuardesu, vlasnik tima F1 Virgin posluživao je piće na letu tvrtke AirAsia, u vlasništvu njegova malezijskog suparnika Tonyja Fernandesa, čiji je tim Lotus na prvenstvu 2010. završio ispred njegovog. Odjeven u sako i kratku crvenu suknju, britanski milijarder posluživao je na letu dugom više od pet sati između Pertha u Australiji i glavnog grada Malezije Kuala Lumpura. Branson je međutim sačuvao svoju čuvenu plavu bradu. Branson i Fernandes, koji je za njega radio u glazbenoj industriji, obvezali su se da će posluživati u suparničkoj zračnoj kompaniji, ovisno o poretku na kraju sezone 2010. u Formuli 1. Lotus je završio na 10. mjestu, Virgin na 12., ali je oklada odgođena jer se Branson bio ozlijedio na skijanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙