FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB - Bivši svjetski boksački prvak Mike Tyson, koji se nalazi na turneji po SAD-u na kojoj promovira svoju autobiografsku knjigu "Mike Tyson: Nesporna istina", rekao je da bi se želio okušati u kazalištu i to u Shakespeareovu komadu. "Ne bi li Shakespeare bio sjajan?", upitao se Tyson i dodao: "Taj crnac ... možete li me zamisliti kao Otela?". Bivši boksač ipak je priznao da bi mu možda trebalo malo vježbe za pripremu te uloge. "Ako mi date dovoljno vremena, mogu napraviti sve. Ne mislim da sam već sada spreman za to, ali volio bih pokušati", rekao je slavni 46-godišnji boksač za New York Daily News. Tyson već ima iskustva u glumi - u filmu Mamurluk iz 2009. glumio je samoga sebe.

BEČ - Carski kućni ogrtač austrougarskog vladara Franje Josipa (1848.-1916.) prodan je na dražbi njemačke aukcijske kuće Hermann Historica za 160.000 eura (1,2 milijuna kuna), objavila je u srijedu agencija APA. Ogrtač plave boje s carskim epoletama kupio je austrijski restaurator Mario Plachutta, koji je vlasnik najveće svjetske kolekcije predmeta carske Habsburške dinastije. Navodno ih ima više od dvije tisuće. Plachutta je nedavno kupio uvojak kose Franje Josipa za 13.720 eura.

MOSKVA - Spomenik sovjetskom diktatoru Josifu Staljinu inauguriran je u Jakutsku na ruskom Dalekom istoku uoči proslave obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata 9. svibnja u Rusiji, izvješćuje agencija Interfax. "Djelovanje povijesnih osoba mora se sagledavati u funkciji učinjenog, a ne emocija", kazao je tajnik lokalne Komunističke stranke Kazbek Tajsajev, ističući na svečanoj inauguraciji spomenika značajnu ulogu koju je Staljin odigrao u pobjedi nad nacističkim režimom. Komunisti Jakutije prvi zahtjev za podizanjem takvog spomenika podnijeli su 2007., no bivši gradonačelnik Jakutska odbio ga je. Njegov nasljednik nije imao nikakve primjedbe na gradnju. Nekadašnja sovjetska disidentica Ljudmila Aleksejeva, vrlo aktivna u zaštiti ljudskih prava u Rusiji, ocijenila je da je postavljanje takvog spomenika nedopustivo, javlja Interfax.

NEW YORK - Američka pjevačica Madonna prodala je apstraktno platno francuskog slikara Fernanda Legera za 7,16 milijuna dolara kako bi dobivenom svotom financirala obrazovanje djevojčica u Afganistanu, Pakistanu i drugim zemljama, prenose mediji u srijedu. Platno "Tri žene za crvenim stolom" koje je bilo procijenjeno na 7 milijuna dolara, kupio je u utorak nepoznati kolekcionar na dražbi u New Yorku, objavila je kuća Sotheby's. Madonna je sliku kupila 1990., a dobivenu svotu uplaćuje neprofitnoj udruzi Ray of Light Foundation koja pomaže obrazovanju djece bez roditelja koja žive na ulicama i djece siromašnih seljaka. "Ne prihvaćam svijet u kojem žene ili djevojke ubijaju, ranjavaju zato što pohađaju školu ili podučavaju u školama za djevojčice. Nemamo vremena za žaljenje", istaknula je Madona u travnju kada je najavila prodaju slike i objasnila: "Želim nešto vrijedno dati za nešto što nema cijene, a to je obrazovanje djevojčica". Madonna je posvojila dvoje djece iz Malavija, države s juga Afrike u kojoj planira izgraditi deset škola.

ZAGREB - Američki koreograf Wade Robson optužio je pokojnog kralja popa Michaela Jacksona za seksualno zlostavljanje u djetinjstvu, prenose američki mediji u srijedu. Robson je u sudskom dokumentu koji nije dostupan javnosti zatražio odštetu od Zaklade Michaela Jacksona zbog seksualnog zlostavljanja. Iako su mogući slučajevi Jacksonova zlostavljanja otišli u zastaru, Robson je zatražio da mu sud ipak omogući podnošenje odštetnog zahtjeva. Vijest o novoj optužbi protiv Jacksona, koji je 2009. umro od akutnog trovanja lijekom propofolom, prvi je objavio portal TMZ, a potom su prenijeli svi američki mediji. Wade, koji sada ima 30 godina, upoznao se s Jacksonom kada je imao pet godina. U dobi od sedme do četrnaeste godine redovno je boravio na njegovu ranču Neverlandu. Wade je bio jedan od svjedoka obrane na Jacksonovu suđenju za seksualno zlostavljanje djece 2005. godine i njegovo svjedočenje u Jacksonovu korist u mnogome je pomoglo odbacivanju optužnice. "Ovo je apsurdno. Wade je tada bio jedan od najjačih svjedoka obrane. Pod prisegom je svjedočio da ga Jackson nikada nije zlostavljao i izdržao je žestoko protuispitivanje tužitelja", kazao je tadašnji Jacksonov odvjetnik Tom Meserau za CNN. Meserau je također rekao da je vrijeme podnošenja zahtjeva vrlo sumnjivo, upravo na početku suđenja koje su Jacksonova majka i njegovo troje djece pokrenuli protiv koncertnih promotora, tvrtke AEG Live, jer su, navodno, pridonijeli njegovoj smrti izuzetno napornim pripremama za seriju Jacksonovih povratničkih koncerata. Odvjetnici te tvrtke najavili su ranije da će optužbe protiv Jacksona o seksualnom zlostavljanju koristiti kao dio svoje obrane.

NEW YORK - Slika "Jabuke" Paula Cezannea prodana je za 41,6 milijuna dolara na dražbi u New Yorku. "Jabuke", naslikane 1889.-1890., jedno od ključnih djela ponuđenih na aukciji impresionističke i moderne umjetnosti kod Sotheby'sa, "jedna su od najsavršenijih mrtvih priroda Cezannea", rekao je Charles Moffet, zamjenik predsjednika odsjeka za impresionističku i modernu umjetnost kod Sotheby'sa. Platno je uoči dražbe bilo procijenjeno na 25 do 35 milijuna dolara. Još jedno ključno djelo večeri, "Amazonka" Amedea Modiglianija, portret barunice Marguerite de Hasse iz Villersa, naslikano 1909. kad je umjetnik još tražio svoj stil, prodano je za 25,9 milijuna dolara, u okviru procjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙