FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

SARAJEVO - Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira uvjetovat će odgodu nastojanja da se riješi kriza vlasti u tom entitetu, potvrđeno je u subotu Hini u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) u Sarajevu. Visoki predstavnik Valentin Inzko ovog je tjedna posredovao u pokušajima da se riješi pitanje imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH što ovisi o prijedlogu koji mora potpisati Budimir, koji je jedini ovlašten za to. Očekivalo se da on to učini do novog sastanka koji je trebao biti održan 30. travnja. Popuna federalnog ustavnog suda nužna je kako bi se on mogao očitovati o zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog kojih je blokirano donošenje nekih važnih odluka u entitetskom parlamentu. Dok se ne riješi Budimirov status nakon istrage koju je protiv njega zbog korupcije otvorilo Tužiteljstvo BiH postupak imenovanja sudaca ustavnog suda ostat će blokiran pa će se time nastaviti i sadašnja kriza vlasti.

BEČ - Austrija namjerava idućih tjedna omogućiti drugim članicama Europske unije pristup podacima o bankovnim računima stranaca u austrijskim bankama, rekao je u subotu kancelar Werner Fayman. Fayman je rekao da se nada dogovoru prije summita EU-a 22. svibnja na kojem će se razgovarati o načinima da se suzbije izbjegavanje poreza koje članice Unije košta oko bilijun eura godišnje izgubljenog prihoda. Čelnici EU-a tražili su do Austrije da se dogovor postigne prije summita. "Najveća gospodarska šteta bila bi da steknemo reputaciju da štitimo prijevaru. Austrijanci to ne smatraju potrebnim i razgovarao sam sa čelnicima banaka koji to također ne smatraju potrebnim". Građani EU-a u austrijskim bankama drže oko 35 milijardi eura, desetinu od ukupnog iznosa depozita u Austriji, a stranci ukupno 53 milijarde eura, rekla je austrijska središnja banka.

BEJRUT - Izvješća o uporabi kemijskog oružja ne bi smjela biti opravdanje za vojnu intervenciju u toj zemlji, upozorio je u subotu Mihail Bogdanov, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Bliski Istok. "Ako postoje dokazi za korištenje kemijskog oružja u Siriji, treba ih odmah objaviti a ne skrivati", rekao je pomoćnik ministar vanjskih poslova Bogdanov za TV al Majedin tijekom boravka u Bejrutu. "Ali te dokaze, koji trebaju biti u skladu s međunarodnim kriterijima, ne smije se koristiti za ostvarenje drugih ciljeva. Oni ne smiju biti opravdanje za intervenciju u Siriji", naglasio je ruski diplomat. Bijela kuća u četvrtak je potvrdila da je obavijestila zastupnike u Kongresu o mogućnosti da je režim Bašara al-Asada u Siriji u manjoj mjeri upotrijebio kemijsko oružje, te naglasila da te vijesti još nisu dovoljno istražene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙