FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RIM - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon je u utorak poslao poziv na smirenje u Sjevernoj Koreji i naglasio da je tamo "razina napetosti vrlo opasna". "Mali incident nastao iz loše kalkulacije ili krivog tumačenja mogao bi situaciju odvesti izvan kontrole", upozorio je on pred novinarima u Rimu, nakon susreta s talijanskim političkim dužnosnicima i papom Franjom. Ban je pozvao na smirenje napetosti o pokretanje dijaloga, razina napetosti na Korejskom poluotoku nikome ne koristi, upozorio je. "Pozvao sam uključne zemlje u i oko Korejskog poluotoka da iskoriste svoj utjecaj na sjevernokorejske čelnike. Razgovarao sam s kineskim čelnicima i razgovarat ću s američkim predsjednikom Barackom Obamom u četvrtak", objasnio je Ban. "Kao južnokorejski državljanin jako sam zabrinut", dodao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

ALŽIR - Deset ministara unutarnjih poslova mediteranskih zemalja koji su se sastali u utorak u Alžiru odlučili su povesti globalni pristup u borbi protiv terorizma, s naglaskom borbi protiv siromaštva, te prevenciji i rješavanju sukoba. Deset ministara, članova skupine 5+5, odlučili su raditi na globalnom pristupu borbi protiv terorizma na temelju vladavine prava, socijalne pravde, borbe protiv siromaštva, prevencije i rješavanja sukoba, stoji u završnoj deklaraciji usvojenoj na kraju tog sastanka. U skupini 5+5 nalazi se pet europskih i pet afričkih zemlja: Španjolska, Portugal, Francuska, Italija, Malta, Maroko, Tunis, Libija, Alžir i Mauritanija.

BEOGRAD - Srbijanska vlada proglasila je srijedu 10. travnja Danom žalosti zbog tragičnog zločina u kojem je u utorak rano ujutro ubijeno 13 osoba u šumadijskom selu Velika Ivanča kod Mladenovca. Vlada je, u povodu masovnog ubojstva i tragedije kakva se u Srbiji ne pamti, izrazila veliko žaljenje, sućut i potporu obiteljima ubijenih. Šezdesetogodišnji Ljubiša Bogdanović rano jutros na spavanju je ubio 13 osoba - šestoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka u Velikoj Ivanči kod Mladenovca, šezdesetak kilometara južno od Beograda. Ubojica je poslije pokušao samoubojstvo i nalazi se u komi.

COLORADO SPRINGS - Američko zrakoplovstvo je zbog najnovije krize oko Sjeverne Koreje odustalo od planova da smanji uporabu proturaketnog radara na Aleutima, objavio je u utorak prvi čovjek Svemirskog zapovjedništva (Air Force Space Command) general William Shelton. Pokušavajući uštedjeti ukupno 508 milijuna dolara za fiskalnu 2013. godine, američko ratno zrakoplovstvo bilo je odlučilo smanjiti uporabu radara za praćenje raketa na 25 posto do kraja godine. U utorak je i zapovjednik američke vojske za Pacifik admiral Samuel Locklear pred Kongresom izjavio da su Sjedinjene Države u stanju presresti sjevernokorejski projektil ako ga Pjongjang odluči lansirati, ali se možda neće odlučiti na obaranje rakete ako procjenjena putanja pokaže da ne predstavlja prijetnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙