FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dodijelio je resor zaštite potrošača potpredsjedniku hrvatske vlade Nevenu Mimici, objavljeno je u četvrtak u Bruxellesu. "Drago mi je što mogu objaviti imenovanje povjerenika iz naše 28. članice Hrvatske. Mimica je uvjereni i iskusni Europljanin koji će znati dati veliki doprinos radu Europske komisije u ovom važnom području zaštite potrošača", izjavio je tom prilikom Barroso. Mimica će sada trebati proći saslušanje u nadležnom odboru Europskog parlamenta, a nakon toga njegovo imenovanje treba potvrditi i Vijeće EU-a.

SARAJEVO - Oko 460 izbjegličkih obitelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije uskoro će biti u prilici riješiti svoje stambene probleme zahvaljujući pokretanju regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, najavili su u četvrtak dužnosnici Europske komisije i američkog State Departmenta. U priopćenju koje je prenijelo američko veleposlanstvo u Sarajevu podsjeća se kako će 74 tisuće ugroženih osoba iz četiri države regije biti zbrinuto na temelju projekta prihvaćenog na regionalnoj donatorskoj konferenciji koja je u održana u travnju 2012. Program će se provoditi tijekom pet godina, a financirat će se iz donatorskog fonda. Procjenjuje se kako će biti potrebno osigurati 580 milijuna eura. Europska unija pojedinačno je najveći donator s 234 milijuna eura, od kojih će preko 100 milijuna eura biti donirano do kraja ove godine. Uz vlade Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore u program su uključeni Europska komisija, Razvojna banka Vijeća Europe, UNHCR, OSCE i SAD.

PEKING - Francuski predsjednik Francois Hollande, koji u četvrtak boravi u posjetu Kini, rekao je da će biti ukinute "sve prepreke, sve kočnice" kineskim ulaganjima u Francusku. Hollande je govorio na zatvaranju ekonomskog foruma u Pekingu, u nazočnosti svog kineskog kolege Xi Jinpinga, prvog dana prvog službenog posjeta Kini. "Nadamo se da će Francuska raditi na olakšavanju kineskih ulaganja" u Europi, rekao je Hollandu kineski predsjednik. "Sve prepreke, sve kočnice, sve procedure bit će ukinute", uvjeravao ga je Hollande. "Spremni smo na daljnja kineska ulaganja u Francuskoj", rekao je, prije nego je vrlo otvoreno rekao "ne" svim protekcionističkih rješenjima. Hollandea u Kini prati gospodarsko izaslanstvo od šezdesetak članova, kao i osam ministara. On će biti prvi zapadni čelnik kojeg će u nastavku posjeta službeno primiti novi kineski predsjednik.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da bombaški napad na bostonski maraton pokazuje da Rusija i SAD trebaju tješnje surađivati na pitanjima sigurnosti, javljaju ruski mediji. "Ako stvarno udružimo naše napore nećemo dopustiti te napade i trpjeti takve gubitke", istaknuo je Putin tijekom godišnje telekonferencije na kojoj je odgovarao na pitanja građana. Putin je rekao da ponekad razmišlja o mogućnosti vraćanja smrtne kazne u svojstvu mjere kažnjavanja zločinaca, ali da stručnjaci smatraju da to ne dovodi do smanjenja broja kaznenih djela. Odgovarajući na pitanja tijekom telekonferencije Putin je potvrdio da je primio dva pisma od oligarha i oštrog protivnika njegova režima Borisa Berezovskog u kojima ga je, kako je rekao, molio da mu dopusti povratak u Rusiju, javljaju ruski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙