FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Najmanje 203 osobe poginule su, a više od 11 tisuća ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 6,6 po Richteru u subotu u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuanu, po novim podacima koje su kineske vlasti objavile u nedjelju. Agencija Xinhua javlja da je 960 teže ozlijeđenih. Mjesto potresa posjetio je u subotu kineski premijer Li Keqiang i novinarima kazao da spasilačke službe intenzivno tragaju za preživjelima pod ruševinama i dosad ih je pronađeno stotinjak. Ravnatelj sečuanske službe za izvanredna stanja rekao je da je na većini područja pogođenog potresom situacija pod nadzorom i da se ne očekuje bitno povećanje broja žrtava.

SEUL - Sjeverna Koreja je preselila dvije rampe za lansiranje projektila kratkog dometa na svoju istočnu obalu, što znači da je nastavila s pripremama za pokusna lansiranja, izvijestila je u nedjelju južnokorejska novinska agencija. Južna Koreja i njeni saveznici su očekivali neku vrstu raketnog lansiranja od strane Sjeverne Koreje tijekom tjedana povećane napetosti na tom poluotoku. Anonimni Južnokorejski vojni izvor izjavio je za novinsku agenciju Juga Yonhap da satelitske snimke pokazuju kako su sjevernokorejske snage preselile dvije raketne lansirne rampe kratkog dometa u južnoj pokrajini Hamgyeong. Dvije rampe za lansiranje projektila srednjeg dometa sjever je već preselio početkom travnja pa se na tom području sada nalazi sedam takvih naprava.

NEW YORK - Odvjetnici preživjelog bostonskog bombaša Džohara Carnajeva optužnicu protiv svog branjenika, u kojoj bi mogla biti zatražena i smrtna kazna, najvjerojatnije će pokušati ublažiti pravdajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama, izjavili su u subotu pravni stručnjaci. Carnajev (19) je uhićen u petak navečer nakon opsežnog potjere i još uvijek je u bolnici pod stražom. On i njegov brat, Tamerlan (26) osumnjičeni su za postavljanje bombe na prepun cilj maratona koji se u Bostonu održao u ponedjeljak, pri čemu je ubijeno troje i ranjeno 176 ljudi. Neki republikanci u Kongresu, uključujući i senatore iz Južne Karoline i Arizone, zatražili su od demokratskog predsjednika Baracka Obame da se Carnajevu sudi kao neprijateljskom borcu, potput osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u Guantanamu, zatvoru u pomorskoj bazi na Kubi.

ZAGREB - U redovnom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava Kina je optužila Sjedinjene Države za špijuniranje svojih građana, diskriminaciju žena i etničkih manjina te zaključila da su se oružani zločini u toj zemlji oteli kontroli. Odgovor je to na slično američko izvješće u kojem stoji da Kina provodi rutinsku represiju, posebno nad aktivistima koji se zalažu za ljudska prava, stanovnicima Tibeta i pretežno muslimanske pokrajine Xinjiang. U opsežnom izvješću koje je objavila državna novinska agencija Xinhua Kina zaključuje kako je Sjedinjenim Državama bolje da se nauče nositi sa svojim problemima nego da si uzimaju za pravo da budu "svjetski sudac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙