FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PODGORICA - Hrvatska nikada neće blokirati Crnu Goru na putu prema Europskoj uniji, ocijenio je u petak sadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je i i kandidat Demokratske stranke socijalista (DPS) na predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju. Neovisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić optužio je tijekom televizijskog sučeljavanja Vujanovića da je "obmanjivao javnost u vezi sa rješavanjem pitanja Prevlake". Vujanović je odgovorio da je 2002. godine sa Hrvatskom napravljen sporazum o privremenom režimu, "koji do sada funkcionira besprijekorno bez ijednog incidenta, sa porukom međunarodnoj zajednici da je problem riješen na adekvatan način". On je tom prilikom ocijenio da "Hrvatska zbog Prevlake nikada neće blokirati Crnu Goru na putu ka EU". Sučeljavanje dvojice predsjedničkih kandidata održano je u petak navečer na državnoj televiziji pred samu izbornu šutnju, jer su izbori zakazani za nedjelju.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak da su vodeće hrvatske i bošnjačke političke stranke odbacile sve međusobne prijedloge o novom izbornom modelu za tu zemlju najavljujući da će Europska komisija sljedećih dana organizirati sastanak vladajućih stranaka kako bi se pokušao postići dogovor prije najavljenog posjeta europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, 11. travnja u Mostaru što je službeni rok da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u EU. "Propali su svi dosadašnji prijedlozi jer su bošnjačke stranke odbacile tri rješenja koja su ponudila dva HDZ-a. Istodobno, postoji prag koji hrvatski predstavnici ne mogu prijeći da nam brojniji narod bira članove Predsjedništva", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

WASHINGTON - Sjedinjene Države nadaju se predloženi sporazum o slobodnoj trgovini na azijsko-pacifičkom području i drugi s Europskom unijom iskoristiti kako bi preoblikovale temeljna pravila trgovine, rekao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden u petak. "Naš cilj je da visoki standardi transpacifičkog partnerstva uđu u krvotok globalnog sustava i poboljšaju pravila i norme", rekao je Biden u govoru na godišnjem sastanku američke Export-Import banke. SAD i deset drugih država nadaju se zaključiti predloženi sporazum Transpacifičkog partnerstva (TPP) do kraja godine a u pregovore bi u idućim tjednima mogao ući Japan kao važna 12. zemlja. SAD također planira u lipnju pokrenuti razgovore o slobodnoj trgovini s Europskom unijom. Razgovori su prigoda SAD riješi pitanja regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu u sektoru poljoprivrede, industrijske proizvodnje i drugim područjima, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙