FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro više-manje stabilan prema dolaru; u fokusu sastanak ministara financija eurozone

LONDON/NEW YORK, 12. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, uz fokus ulagača na sastanku ministara financija Europske unije u Dublinu.

U odnosu na dolar euro je u takvim okolnostima oslabio 0,14 posto, na 1,3079 dolara.

Na većem gubitku bio je pak prema jenu, od 0,7 posto, te se njime trgovalo po 129,65 jena. Time se spustio sa 131,11 jena, najviše razine u više od tri godine, na koju se popeo u četvrtak.

Dolar je oslabio prema jenu 0,76 posto, na 98,91 jen. Ranije se nakratko popeo na čak 99,80 jena, što je nedaleko 99,94 jena, najviše razine od travnja 2009., na koju se popeo jučer.

U fokusu je sastanak ministara financija EU u Dublinu na kojem se očekuje finalizacija uvjeta dogovorenog paketa pomoći međunarodnih zajmodavaca.

Luksemburški ministar financija kazao je da Europa i Međunarodni monetarni fond (MMF) ne mogu povećati svoj doprinos povrh iznosa od 10 milijardi eura na koje su se obvezali za potrebe spašavanja Cipra. Ekonomisti ipak iskazuju bojazan da bi Cipar u konačnici mogao tražiti dodatnu pomoć.

Glavni fokus ostaje dobrim dijelom i dalje na jenu, koji je izložen daljnjim pritiscima prodaje. Japanska središnja banka (BOJ) prije tjedan dana je najavila da će ubrizgati u gospodarstvo oko 1.400 milijardi dolara kako bi okončala dugotrajno razdoblje deflacije a njezin potez rezultirao je naglim slabljenjem jena na najniže višegodišnje razine.

Dolar se danas spustio s najviše razine u četiri godine prema jenu nakon što su najnoviji podaci iz američke maloprodaje neočekivano pokazali pad prometa, potpirivši time očekivanja da će američka središnja banka Fed ipak zadržati popustljivu monetarnu politiku kako bi poduprla posustalo američko gospodarstvo.

Promet od trgovine na malo u SAD-u u ožujku je smanjen za 0,4 posto, bilježeći pad drugi put u tri mjeseca. Ujedno je to znak da je američko gospodarstvo možda počelo posrtati krajem prvog tromjesečja.

"To je posljednji na ionako poduljoj listi gospodarskih pokazatelja koji će vrlo vjerojatno pritiskati dolar, pa Fed neće biti u žurbi da normalizira politiku", kazao je Omer Esiner, tržišni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu.

Svaki oporavak jena bit će po ocjeni trgovaca kratkog vijeka, s obzirom na nove drastične mjere japanske središnje banke. Napominju i da je samo pitanje dana kada će dolar probiti granicu od 100 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙