FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro znatno oslabio prema dolaru i jenu, pogođen bojaznima u vezi Cipra

LONDON/NEW YORK, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio veće gubitke prema dolaru i jenu, pogođen bojaznima da bi plan rješenja ciparske krize mogao poslužiti kao model u budućim sanacijama posrnulih banaka u eurozoni.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio i do 1,2756 dolara, što je njegova najniža razina od 21. studenoga. Potom se stabilizirao na 1,2764 dolara, što znači da je na gubitku od gotovo 0,8 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Jedinstvena europska valuta nakratko se spustila i do 120,085 jena, oslabjevši više od jedan posto. Potom se njome trgovalo po 120,34 jena, što znači da je oslabila 0,9 posto u odnosu na dan ranije.

Dolar je pak prema jenu oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 94,24 jena.

U fokusu ulagača je Cipar koji se sprema tijekom dana dovršiti izradu mjera kontrole kapitala kako bi spriječio navalu klijenata u četvrtak kada banke na tom mediteranskom otoku ponovno otvaraju vrata.

Dodatne glavobolje ulagačima i ekonomistima izazvale su ovotjedne izjave pojedinih dužnosnika eurozone da bi plan rješavanja krize na Cipru mogao poslužiti kao model u budućim rješavanjima kriza u eurozoni. Unatoč kasnijim pokušajima da ih ublaže, nervoza na tržištima dodatno je ojačala.

"Nakon dogovora paketa pomoći Cipru javila se zabrinutost oko toga što mogu očekivati druge članice eurozone kada budu u situaciji da moraju tražiti financijsku pomoć", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

"Teško je izdvojiti pozitivne čimbenike za euro. Trebaju nam dobri gospodarski podaci koji bi poduprli jačanje eura, a ulagači strahuju da to nije previše izgledno".

Brige je dodatno pojačao novi val slabih gospodarskih pokazatelja koji jasno ocrtavaju nevolja u 17-članom gospodarstvu.

Riječ je o pokazatelju gospodarske klime koji izrađuje Europska komisije a u ožujku je pogoršan nakon četiri mjeseca poboljšanja. Nadalje, najnoviji podaci iz talijanskog sektora proizvodnje i trgovine na malo svjedoče o nastavljenoj krizi, a ne ohrabruje ni konačni podatak o padu francuskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) krajem prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙