FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; u prvom planu i dalje oslabljeni jen

LONDON, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, a nakratko je dodatno ojačao i prema jenu, trend čijeg je slabljenja privremeno potisnuo u drugi plan zabrinutost zbog krize u eurozoni.

U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 1,3046 dolara. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna od 1,3068 dolara.

Jedinstvena europska valuta ujedno je poskočila na 129,935 jena, što je njezina najviša razina od siječnja 2010. Potom se stabilizirala na 129,06 jena, a to znači da je oslabila 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Dolar je prema jenu poskočio na 99,67 jena, što je njegova najviša razina od svibnja 2009. Potom se stabilizirao na 98,98 jena, u minusu od 0,4 posto prema prethodnom zatvaranju.

Podršku euru prema dolaru, kako tumače analitičari, pružio je među ostalim njegov skok prema jenu, kao i poboljšano raspoloženje nakon rasta europskih tržišta dionica.

Zabrinutost u vezi eurozone, povezana sa ciparskom krizom i političkom neizvjesnošću u Italiji, te fiskalnim i gospodarskim teškoćama u Španjolskoj, sada je po riječima stratega nakratko potisnuta u drugi plan.

Od nepovoljnih vijesti iz eurozone izdvaja se najnovije upozorenje agencije za rejtinge Moody's da bi zbog neuspjelog smanjenja španjolskog proračunskog manjka u ovoj godini njezin kreditni rejting mogao završiti u neinvesticijskoj kategoriji.

Dolar je danas zabilježio novu najvišu razinu u četiri godine prema jenu i za dlaku dosegnuo ključnih 100 jena. Pad jena potom je ublažen budući da su ulagači odlučili ubilježiti dobit. Analitičari ipak smatraju da je samo pitanje vremena kada će ponovno slabiti zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike koju je japanska središnja banka objavila prije tjedan dana.

"Postoji vjerojatnost da dolar relativno brzo dosegne 100 jena nakon što je BOJ najavio opsežan paket monetarnih poticaja", ističe Saeed Amen, valutni strateg u banci Nomura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙