FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Entuzijazam zbog ciparskog paketa pomoći splasnuo, euro oslabio prema dolaru

LONDON/NEW YORK, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u ponedjeljak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog prodaja koje su uslijedile nakon što je splasnuo entuzijazam zbog dogovora o pomoći Cipru jer su u prvi plan ponovo izbili strahovi u vezi dugoročnih posljedica paketa pomoći.

Euro je oslabio prema dolaru 0,76 posto, na 1,2872 dolara. Spustio se tako s najviše razine u danu, od 1,3048 dolara, i sada je nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 1,2843 dolara, na koju se spustio prije gotovo tjedan dana.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,2 posto prema jenu, na 122,48 jena.

Dolar je bio na dobitku i prema jenu, ojačavši za 0,3 posto, na 94,59 jena.

Euro je na početku današnjeg trgovanja poskočio iznad 1,30 dolara nakon što je Cipar postigao dogovor s međunarodnim zajmodavcima o gašenju druge banke po veličini i nametanju velikih gubitaka na neosigurane depozite, uključujući one imućnih Rusa, u zamjenu za paket pomoći od 10 milijardi eura.

Iako je paket pomoći Cipru ublažio nervozu na tržištima i prvotno podupro euro, analitičari upozoravaju da bi dogovor mogao poslužiti kao model za buduće sanacijske pakete u većim zemljama eurozone s posrnulim bankovnim sektorom.

"Kritično pitanje ostaje što se radi o svojevrsnom modelu za veće članice eurozone, a povjerenje ne ulijeva ni način na koji je ciparska situacija riješena," kazao je Ilya Spivak, valutni strateg u tvrtki DailyFX.

"U najboljem slučaju vlasnici depozita u ciparskim bankama sada će podlijegati kontroli kapitala koja će ograničiti pristup njihovu novcu. U najgorem slučaju mogli bi izgubiti i do 40 posto svojih depozita", dodao je.

"To nameće jako važno pitanje: zašto bi vlasnici pologa u bilo kojoj članici eurozone, jednako ranjivoj na bankarsku krizu, očekivali da će biti pošteđeni ako ih snađu nevolje nalik onima na Cipru".

Od čimbenika za koje se očekuje da će pritiskati euro izdvaja se zabrinutost zbog usporavanja gospodarstva eurozone, politička neizvjesnost u Italiji i izgledi za popuštanje monetarne politike u eurozoni u idućim mjesecima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙