FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro uglavnom stabilan prema dolaru; u fokusu Cipar i ECB

LONDON, 2. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ostao više-manje stabilan prema dolaru i jenu, no ostaje ranjiv zbog nastavljene zabrinutosti povezane sa sanacijom ciparskog financijskog sektora i mogućim posljedicama po druge prezadužene članice eurozone.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2842 dolara, što znači da je uglavnom nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u prethodnoj trgovini. Drži se i dalje nedaleko najniže razine u četiri tjedna od 1,2750 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Jedinstvena valuta skliznula je prema jenu 0,1 posto, na 119,64 jena, nakon što se nakratko ranije spustila do 119,15 jena, što je njezina najniža razina u posljednjih pet tjedana.

Dolar je također ostao stabilan prema jenu i njime se trgovalo po 93,24 jena.

Euro je odskočio s nedavno zabilježenih niskih razina prema dolaru, no ostaje ranjiv pred ovotjedno zasjedanje Europske središnje banke (ECB). Dodatni uteg predstavlja mu zabrinutost vezana uz rješavanje krize u ciparskom financijskom sektoru i tešku političku situaciju u Italiji.

Na europskim tržištima deviza prvog dana trgovanja u ovome tjednu nakon uskršnjih blagdana zabilježena je po ocjeni trgovaca slabašna likvidnost kod svih značajnijih valuta. Ne očekuju veće promjene tečaja ni do kraja današnje trgovine.

Dodatan pritisak za jedinstvenu valutu generiraju i vijesti iz gospodarstva. Od najnovijih izdvaja se izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit o indeksima menadžera nabave (PMI) u eurozoni, koje svjedoči o daljnjem slabljenju proizvodnih aktivnosti u ožujku, poglavito u Italiji i Španjolskoj.

U fokusu tržišta i dalje je Cipar koji je tijekom vikenda objavio pojedinosti vezane uz gubitke u visini i do 60 posto, koje će morati podnijeti vlasnici depozita većih od 100 tisuća eura, u skladu s nedavno postignutim dogovorom o međanarodnom paketu pomoći.

"Vijesti koje nastavljaju stizati iz eurozone u najboljem slučaju budu prilično sumorne. Teško je ne priključiti se spekulacijama sa slabljenjem eura, barem u kratkoročnoj perspektivi", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC World Markets.

Ulagači su oprezni i uoči redovnog mjesečnog sastanka ECB-a koji se održava u četvrtak. Iako analitičari prognoziraju da će kamatne stope ostati nepromijenjene, ipak vide male šanse za njihovo smanjenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙