FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura prema dolaru pred uskršnje blagdane

LONDON/NEW YORK, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u četvrtak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči uskršnjih praznika, nakon što je uglavnom mirno prošao prvi dan poslovanja ciparskih banaka uz nove mjere kontrole kapitala.

Euro je u takvim okolnostim ojačao prema dolaru za 0,42 posto, na 1,2832 dolara. Time je odskočio s najniže razine u četiri mjeseca od 1,2750 dolara, na koju se spustio dan ranije.

Na neznatnom dobitku jedinstvena je valuta bila prema jenu i njome se trgovalo po 120,76 jena.

Dolar je pak prema jenu oslabio 0,2 posto, na 94,21 jen.

Ulagači su danas pozorno pratili početak rada banaka na Cipru nakon što su 12 dana bile zatvorene. Na snagu su stupile nove mjere kontrole kretanja kapitala kako bi se spriječila navala štediša na banke i odljev kapitala u inozemstvo.

Iako je time izbjegnuto masovno povlačenje novca iz ciparskih banaka, pojedini analitičari smatraju da ograničavanje slobodnog kretanja novca na Cipru nije dobar potez za eurozonu u cjelini.

Euro je uz postojeće cijene na putu da zaključi tromjesečje na gubitku prema dolaru od oko tri posto, što bi bio prvi tromjesečni gubitak od drugog tromjesečja 2012. Samo u ožujku je izgubio 1,9 posto svoje vrijednosti, izgubivši na vrijednosti drugi mjesec zaredom.

U srijedu je nakratko zabilježio najnižu razinu u četiri mjeseca prema dolaru, pogođen strahovima ulagača da bi paket pomoći Cipru mogao poslužiti kao model sanacije banaka i u drugim posrnulim članicama eurozone.

Brige oko Cipra, nastavljena politička neizvjesnost u Italiji i slabi gospodarski izgledi za eurozonu i dalje će nastaviti pritiskati euro, napominju analitičari.

"Gospodarska i monetarna unija više ne funkcionira u cijeloj eurozoni. Iako je Cipar vrlo malena zemlja, spremnost političara da privremeno obustave prekograničnu konvertibilnost eura znakovito je negativan signal za eurozonu", kazao je George Saravelos, valutni strateg u Deutsche Banku.

Pritiske na euro ovih su dana uz Cipar generirale i vijesti o rastu troškova talijanskog zaduživanja u uvjetima nastavljenih političkih neizvjesnosti u Italiji.

Tržišta u Europi i SAD-u na Veliki petak neće raditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙