FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finci: Političari u BiH kockaju se s budućnošću zemlje

SARAJEVO, 10. travnja 2013.(Hina) - Političari u Bosni i Hercegovini ne žele uspostaviti rješenje kojim bi se ukinula diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa i zbog toga će ta zemlja vjerojatno biti blokirana na putu ka Europskoj uniji naredne dvije godine, kazao je za Hinu Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice BiH.

Finci je zajedno s Dervom Sejdićem tužio BiH Europskom sudu za ljudska prava zbog činjenice da u toj zemlji pripadnicima nacionalnih manjina nije dopušteno biti članovima Predsjedništva BiH ili zastupnicima u Domu naroda državnog parlamenta.

Taj je sud još 2009. godine presudio da BiH mora ukloniti diskriminatorske odredbe iz ustava i izbornog zakona, no do danas se to nije dogodilo, a propušten je i 11. travnja kao rok kojega su političari u BiH sami sebi postavili da to učine.

"Kako se političari nisu bili u stanju dogovoriti 40 mjeseci, teško je bilo pretpostaviti da će to učiniti i do 11. travnja", kazao je Finci dodajući kako je sasvim logično što je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u takvim okolnostima otkazao najavljeni susret s ključnim bosanskohercegovačkim političarima, koji je trebao biti održan u Mostaru.

Umjesto toga Fuele će u četvrtak doputovati u Sarajevu zajedno sa stručnjacima Venecijanske komisije Vijeća Europe kako bi vidjeli što se može sada napraviti.

"Fuele od domaćih političara nema što čuti i to je iznimno loša poruka", kazao je Finci konstatirajući kako političarima u BiH uopće nije jasno koliko su ljudska prava važna za Europu.

"Očito je da se problem ne želi riješiti. U pravnom je smislu vrlo jednostavno donijeti dva amandmana na ustav i naj način nam otvoriti vrata ka EU", istaknuo je Finci dodajući kako se političari u BiH kockaju budućnošću zemlje i pokazuju nedoraslost zadaćama.

Ne bude li iznenadnih pomaka u narednih petnaestak dana, što isključivo ovisi o spremnosti na kompromis, smatra Finci, BiH neće napredovati ka EU najmanje do 2015. godine.

Uoči najavljenog dolaska Štefana Fuelea u Sarajevo, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland još je jednom upozorio političare u BiH kako izbori najavljeni za 2014. godinu neće biti priznati provedu li se na temelju sadašnjih diskriminatorskih pravila.

U Jaglandovoj izjavi, koju u srijedu prenosi sarajevsko "Oslobođenje", istaknuta je ocjena kako su dosadašnji razgovori o provedbi presude "Sejdić-Finci", koje su vodili domaći političari, zapravo imali za cilj "uvođenje etničke diskriminacije na mala vrata". "Sustav u kojemu će pravo ostalih da se kandidiraju služiti samo kao alibi za nastavak aranžmana rezerviranih samo za tri konstitutivna naroda jednostavno neće biti prihvaćen", izjavio je Jagland.

Provedbu presude u slučaju "Sejdić-Finci" trenutačno blokira nepostojanje suglasnosti o izbornom modelu na kojemu inzistiraju HDZ BiH i HDZ 1990. Iz tih stranaka traže da se "u paketu" rješava i tzv. hrvatsko pitanje, odnosno da se utvrdi mehanizam po kojemu će se spriječiti preglasavanje Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u izborima za članove Predsjedništva BiH.

Bošnjačke stranke preferiraju neizravan izbora članova Predsjedništva BiH kroz glasovanje u parlamentu, dok srpske stranke pristaju isključivo na to da se brišu odredbe ustava koje tri člana državnog vrha definiraju kao pripadnike tri konstitutivna naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙