FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Propali svi prijedlozi za novi izborni model

MOSTAR, 5. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak da su vodeće hrvatske i bošnjačke političke stranke odbacile sve međusobne prijedloge o novom izbornom modelu za tu zemlju najavljujući da će Europska komisija sljedećih dana organizirati sastanak vladajućih stranaka kako bi se pokušao postići dogovor prije najavljenog posjeta europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, 11. travnja u Mostaru što je službeni rok da bi BiH mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

"Propali su svi dosadašnji prijedlozi jer su bošnjačke stranke odbacile tri rješenja koja su ponudila dva HDZ-a. Istodobno, postoji prag koji hrvatski predstavnici ne mogu prijeći da nam brojniji narod bira članove Predsjedništva", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Time je praktično potvrdio kako su odbačeni i prijedlozi koji su predstavljeni na posljednjem sastanku u Sarajevu između predstavnmika dva HDZ-a, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koje su predložila dva HDZ-a o uvođenju "minimalne višenacionalne zastupljenosti".

Time bi se veća uloga dala županijama pri biranju članova Predsjedništva gdje Hrvati imaju veći utjecaj, što čelnici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SBB-a BiH Fahrudin Radončić nisu prihvatili. Čović je pojasnio i da HDZ-ovi nisu mogli pristati na prijedlog elektorskog modela s proporcionalnim sustavom po kojemu bi se ponavljala situacija da Hrvatima brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH biraju članove državnog vrha.

Na stolu su, po njegovim riječima, ostala načela sa sastanka u Bruxellesu s predstavnicima Europske komisije početkom ožujka da Republika Srpska bude jedna izborna jedinica, a Federacija BiH također jedna jedinica s većim utjecajem deset županija te da brojniji narodi neće nametati članove Predsjedništva malobrojnijim Hrvatima, te da se u tome okviru može tražiti eventualno novi prijedlog.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da sada Europska komisija pokušava posredovati organizirajući sastanak šest ili sedam najvažnijih stranaka u državi na kojemu bi, najvjerojatnije 8. travnja, sudjelovao i glavni direktor za proširenje u Europskoj komisiji Stefano Sannino.

Europska komisija dala je rok da domaći političari u BiH do 11. travnja, kada je ranije planiran dolazak povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, usuglase rješenje oko presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Time bi se trebale otkloniti zapreke da predstavnici manjina mogu biti birani u državno Predsjedništvo i gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda, a što bi pak otvorilo mogućnost zemlji da podnese aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji tijekom ove godine.

Čović je dodao da bi pronalaženje rješenja oko provedbe presude relaksiralo odnose u BiH, no da se isticanjem zahtjeva Hrvata da imaju jednaku mogućnost utjecaja na izbore članova Predsjedništva kao i druga dva naroda ne podrazumijeva rješavanje hrvatskog pitanja u toj zemlji. "Ovom odlukom se ne rješava hrvatsko pitanje. Mi nismo prepreka, ponudili smo do sada čak tri rješenja, no nijedno nije prihvaćeno", dodao je Čović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙