FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo bez izbora gradonačelnika pet mjeseci od izbora

SARAJEVO, 12. ožujka 2013. (Hina) - Gradsko vijeće Sarajeva nije u utorak nakon višesatne sjednice izabralo novoga gradonačelnika glavnoga grada iako je od lokalnih izbora u BiH proteklo pet mjeseci.

Jednak broj glasova, po 12 za i 15 protiv dobili su kandidati SDP-a BiH Igor Kamočaj i Socijaldemokratske unije Stjepan Kljujić nakon dva kruga glasovanja gradskih vijećnika. U prvome krugu glasovanja kandidat za gradonačelnika je bio i predstavnik Naše stranke Jakob Finci, koji je predsjednik Židovske zajednice u BiH.

Finci je rekao kako sumnja da su vlasti u Sarajevu spremne prepustiti mjesto gradonačelnika predstavniku nacionalne manjine.

"Nisam siguran da je Sarajevo spremno da vođenje prepusti nekome iz reda manjina. Nadam se da će ubuduće gradonačelnik biti biran izravno", rekao je Finci.

Gradsko vijeće Sarajeva sutra će odlučiti o nastavku sjednice na kojoj će se ponovno birati gradonačelnik Sarajeva.

Oko izbora gradonačelnika u Sarajevu okupila su se dva politička bloka koje predvode SDP BiH odnosno Stranka demokratske akcije (SDA) koji se međusobno nastoje isključiti iz vlasti sa svih razina nakon kratkotrajne koalicije.

Po statutu Sarajeva za izbor novog gradonačelnika potrebno je osigurati petnaest glasova, što je natpolovična većina od 29 gradskih vijećnika.

Tijekom dana za predsjedatelja Gradskog vijeća Sarajeva izabran je Sabahudin Delalić iz SDA, a njegov zamjenik iz reda Hrvata je postao Gradimir Gojer kao vijećnik Stranke za BiH te u ime Srba Miro Lazović iz Socijaldemokratske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙