FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oscilirao prema dolaru na valu Draghijevih izjava; BoJ oštro spustio jen

LONDON, 4. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oscilirao prema dolaru u burnoj trgovini na deviznim tržištima nakon najnovijeg istupa predsjednika Europske središnje banke (ECB) budući da su ulagači pokušavali uspostaviti ravnotežu između njegove potpore očuvanju eurozone i upozorenja o rizicima po rast u regiji.

Euro je tako nakratko poskočio na 1,2880 dolara da bi se potom njime trgovalo po 1,2856 dolara, što znači da je na neznatnom dobitku prema dolaru u odnosu na zatvaranje tržišta da ranije, od samo 0,05 posto. Tijekom dana potonuo je i na najnižu razinu prema dolaru od sredine studenog od 1,2745 dolara.

Prema jenu jedinstvena europska valuta poskočila je 2,3 posto i njome se trgovalo po 122,22 jena, nakon što je japanska središnja banka (BoJ) najavila znatno radikalnije mjere potpore gospodarstvu no što je tržište očekivalo.

Dolar je prema jenu ojačao čak 2,7 posto, na 95,57 jena.

Ulagače je danas ohrabrila poruka predsjednika ECB-a da oni koji spekuliraju s raspadom eurozone uvelike podcjenjuju politički kapital uložen u euro. Dodao je također da ne očekuje izlazak Cipra iz eurozone.

Zabrinulo ih je pak njegovo ukazivanje na rizike po gospodarski rast u eurozoni. ECB je danas zadržao ključne kamatne stope na važećoj razini od 0,75 a rasprava o toj odluci bila je dugotrajna, kazao je Mario Draghi na redovnoj konferenciji za novinstvo.

Postignut je konsenzus da kamatne stope ostanu na važećoj razini ali ECB pomno prati gospodarsku klimu jer oporavak gospodarstva u eurozoni nije izvjestan, dodao je Draghi.

"Slaba gospodarska aktivnosti nastavila se i početkom ove godine. U drugoj polovini godine očekuje se postupan oporavak, podložan rizicima slabljenja", kazao je.

Naznačio je stoga da bi ECB mogao poduzeti dodatne 'nestandardne mjere', poput kupovina državnih obveznica ili operacija financiranja, poput trogodišnjih kredita koje su ponudili bankama prije godinu dana.

Ujedno je naglasio da inflacija zasada ne predstavlja razlog za zabrinutost i da zapravo klizi naniže i osjetno je ispod dva posto, što znači da zapravo nema potrebe za pooštravanjem monetarne politike.

Jen je pak oštro oslabio prema dolaru i euru nakon što je japanska središnja banka danas najavila agresivne mjere ublažavanja monetarne politike, uključujući plan udvostručivanja obvezničkih i dioničkih portfelja u naredne dvije godine.

Trgovci tumače da je japanska valuta tako naglo oslabila budući da je tržište prije objave plana očekivalo da će ih središnja banka zapravo razočarati i najaviti skromnije mjere no što su svi očekivali.

"BoJ je pripremio vrlo agresivno ublažavanje monetarne politike i vrlo je vjerojatno da će dolar nastaviti rasti prema jenu", procjenjuje Lee Hardman iz BTMU-a.

Japanska je valuta još više oslabila nakon što je guverner Haruhiko Kuroda izjavio da se neće ustručavati još i više ublažiti monetarnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙