FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski kandidat za guvernera najavljuje fokus na cijene, stabilnost deviznih tržišta prepušta vladi

TOKIO, 11. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Kandidat japanske vlade za položaj guvernera središnje banke poručio je u ponedjeljak parlamentarnom odboru da se namjerava fokusirati na zacrtanu stopu inflacije dok stabilnost deviznih tržišta prepušta vladi.

"Za očuvanje stabilnosti na deviznim tržištima odgovorna je vlada a ne središnja banka. Dužnost je središnje banke da stabilizira cijene", istaknuo je Haruhiko Kuroda, otklonivši mogućnost kupovine inozemnih obveznica radi poticanja gospodarskog rasta.

Pojedini političari i ekonomisti sugerirali su japanskoj središnjoj banci da uključi kupovinu inozemnih obveznica u svoj instrumentarij, što bi vjerojatno dodatno snizilo vrijednost jena jer bi zahtijevalo prodaju ogromnih iznosa japanske valute za potrebe kupovine obveznica denominiranih u inozemnim valutama.

Takav potez vjerojatno bi još više razljutio kritičare u inozemstvu, koji već prigovaraju Tokiju da snižava vrijednost domaće valute kako bi pomogao izvoznicima, riskirajući pritom međunarodni valutni rat.

Središnja banka rutinski kupuje japanske državne obveznice kako bi ubrizgala novac u tržište i time poduprla gospodarski rast. Sličnim instrumentom služi se i američka središnja banka.

Kuroda je također najavio da će se banka pod njegovim vodstvom okrenuti ciljanju 2-postotne inflacije, sukladno smjernicama usvojenim u parlamentu koje bi trebale suzbiti deflaciju i time potaknuti osobnu potrošnju i poslovna ulaganja.

Dosadašnja nastojanja središnje banke u tom smjeru nisu polučila željeni učinak, naglasio je Kuroda. "Budući da su se dosadašnje mjere ublažavanja monetarne politike pokazale nedostatnima, budem li izabran za guvernera, poduzet ću sve moguće mjere kako bih potaknuo inflaciju u visini dva posto", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙