FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - "Dopustite ljudima da misle, rade i pogriješe, ne hvatajte se za lapsuse", poručio je premijer Zoran Milanović saborskoj oporbi, koju je prozvao da se služi svađom, galamom i neutemeljenim optužbama, kakvom smatra i onu da je izjavio kako je u Hrvatskoj bio građanski rat. "To nisam rekao", poručio je Milanović uoči saborskog glasovanja o Darku Lorencinu kao novom ministru turizma, obraćajući se HDZ-ovcima koji ga, kako je rekao, neutemeljeno prozivaju radi njegovih nepostojećih izjava o Domovinskom ratu. "To što ste vi htjeli shvatiti to je druga stvar, moj stav nije takav, ali vi svejedno dižete galamu, tenziju, za to optužujete SDP i partnere. Nisu vam dovoljni potpuno granitni dokazi tko je započeo tu hajku, s kojom namjerom, tko se smijuljio, koga danas ovdje nema, s kojim namjerama se tu radi. To za vas nisu argumenti, za mene kao civiliziranog građana Hrvatske i Europe jesu", istaknuo je Milanović. Naglasio je kako je Domovinski rat za njega središnji događaj novije hrvatske povijesti, naš ponos, ali, rekao je, time se nikada ne razmeće niti se, za razliku od HDZ-ovaca, olako laća tih tema. "Nikada se ne razmećem i ne govorim 'običan čovjek, hrvatski ljudi'. Sa strahopoštovanjem prilazim tim izjavama kojih se vi tako olako znate latititi kao da ste u najmanju ruku novi Mesija", poručio je HDZ-ovcima.

ZAGREB - Darko Lorencin novi je ministar turizma, odlučio je večeras Hrvatski sabor, čija je većina iskazala povjerenje novom ministru. Za prijedlog premijera Zorana Milanovića glasovalo je 79 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Darko Lorencin odmah je po izglasavanju svečano i prisegnuo na novu dužnost. Predsjednik Sabora Josip Leko novom je ministru, kao i njegovom ministarstvu te cijelom resoru, poželio puno uspjeha, na opće zadovoljstvo cijele Hrvatske i svih njezinih građana.

ZAGREB - Sve mjere moraju biti usmjerene ka jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma, izjavio je večeras novi ministar turizma Darko Lorencin, koji je, bude li izabran za zastupnika u Europskom parlamentu na listi Ivana Jakovčića, najavio je da će zastupnički mandat staviti u mirovanje. U Hrvatskom saboru, koji mu je većinom glasova iskazao povjerenje kao novom ministru, IDS-ovac Lorencin je novinarima izjavio kako će odmah sutra ujutro doći u Ministarstvo turizma. Neke preliminarne razgovore sa suradnicima već je obavio. "Nisu mi nepoznati jer i područje s kojim sam se dosad bavio u velikoj se mjeri preklapalo s područjem turizma, dakle investicije", kazao je Lorencin. Kao ono čemu će se prvo posvetiti označio je tijek priprema za predstojeću turističku sezonu, te u tom smislu i razgovori te upoznavanje s turističkim djelatnicima od Dalmacije i Istre. Uslijedit će, dodao je, rješavanje zakonodavnih stvari koje su u tijeku, te dovršavanje postupka prihvaćanja Strategije razvoja turizma.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odbacio je te zlonamjernima i licemjernima označio izjave svoje stranačke kolegice, SDP-ove zastupnice Mirele Holy, koja je danas u Saboru rekla da Vladin prijedlog zakona o zaštiti prirode nije u skladu s Planom 21, na temelju kojega je Kukuriku koalicija dobila parlamentarne izbore. "Izjava da se ovim zakonom odustaje od Plana 21 mogu reći da je zapravo zlonamjerna, licemjerna i iznad svega netočna. Dakle, jedinu motivaciju za takvu izjavu mogu naći samo u želji da se našteti vladi, a sve ostalo ostavljam da zaključe građani", izjavio je Zmajlović novinarima u Saboru. Reagirao je time na pojedinačno izlaganje Mirele Holy koja je poručila kako, za razliku od SDP-ova kluba, ona neće podržati spomenuti zakon, jer da taj prijedlog nije u skladu s Planom 21 i ne jamči reformu politike zaštite prirode. Upitan misli li reći da je njegova stranačka kolegica zlonamjerna, ministar je naglasio kako je vladajuća koalicija Planom 21 dala obećanje građanima da će unaprijediti i poboljšati sustav upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode, što, naglasio je, i čini predloženim zakonom.

ZAGREB - Oko 30 posto žena u intimnim vezama koje žive sa svojim partnerima doživljavaju ekonomsko nasilje, pokazalo je istraživanje "Što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama", predstavljeno danas na regionalnoj konferenciji u Zagrebu u organizaciji udruge B.a.B.e. Opći oblici ekonomskog nasilja koji se odnose na kontrolu trošenja, raspolaganje novcem, ekonomsko iskorištavanje i utjecaj na obiteljske odluke zastupljeni su kod 25 posto žena, rekla je voditeljica istraživanja Ksenija Klasnić. Nasilje koje se odnosi samo na zaposlene žene, kada muškarac nastoji zabraniti ženi da radi i uzima njezin novac zastupljeno je sa 17 posto. Najzastupljenije, s oko 27 posto, je nasilje nakon prekida intimne veze, kad žena ode iz stana pa joj se ne dozvoljava da pristupi svojim stvarima i ne plaća joj se alimentacija. Najmanje, sa sedam posto, zastupljeno je nasilje nad ženama s djecom, kada nasilnik ne dozvoljava da se djeci kupuju osnovne stvari, pokazalo je istraživanje na uzorku od 601 žene, koje je financirala Europska komisija. Konferencija je dio projekta koji se provodi u pet zemalja regije - Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji a koji je kreirala i koordinirala udruga B.a.B.e.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) opovrgnulo je tvrdnje saborske zastupnice Ruže Tomašić da Državno odvjetništvo ne postupa po kaznenim prijavama protiv Vojislava Stanimirovića. ŽDO podsjeća kako su u siječnju prošle godine povodom medijskih napisa i javnih istupa pojedinih osoba da se ispita uloga predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića u Domovinskom ratu, a osobito prilikom zlostavljanja civilnih osoba u skladištu "Veleprometa" u Vukovaru, poduzeti državnoodvjetnički izvidi radi utvrđivanja njegove eventualne kazneno-pravne odgovornosti. Dodaje se kako nakon obavljenog obavijesnog razgovora sa Stanimirovićem, provedenih drugih izvida i istražnih postupaka te analize prikupljenih podataka, dokumenata i dokaza ŽDO nije našao osnovu za daljnje postupanje. Napominje se kako na temelju tada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka te posebno ranije ispitanih svjedoka u predmetima ratnih zločina na tom području nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića u tim događajima.

ZAGREB - Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić kažnjen je danas s 10 tisuća kuna jer je usred ročišta na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vrijeđao odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca Eduarda Da Silvu koji osporava zakonitost menadžerskog ugovora na temelju kojih Mamić od njega traži višemilijunski iznos. Unatoč toj kazni, ali i ranijim upozorenjima, Mamić je nastavio vrijeđati odvjetnika Ivicu Crnića, nakon čega je sam napustio sudnicu. Nogometašev odvjetnik najavio je da će tužiti Mamića zbog uvreda koje mu je uputio na ročištu u parnici u kojoj njegov klijent od suda traži da ništetnim proglasi ugovore koje je potpisao s Mamićem. Te ugovore kasnije je preuzeo Mamićev sin Mario Mamić i na temelju njih je blokirana svu Da Silvina imovina u Hrvatskoj. Nogometaš, poznat po nadimku Dudu, sutkinji Jasenki Šojat ispričao je da je prvi ugovor 2001. potpisao na brzinu, u uredu javnog bilježnika u nedjelju i da ih nije uspio ni pročitati na miru. Tvrdi da od prvog ugovora nije dobio ništa, od Mamićeve agencije dobio je automobil od 12.000 eura te 400 eura mjesečno, kao i svi igrači. Svaka tri mjeseca dobivao je 5000 eura, no tvrdi da nije znao je li to novac Mamića ili kluba.

ZAGREB - Zbog gostovanja predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić u Dnevniku 3 u nedjelju smijenjeni su Katja Kušec, koja je vodila emisiju te urednici Ružica Renić i Denis Latin, objavio je Latin na svom Facebook profilu, a Hini potvrdio v. d. urednik Informativnog programa Domagoj Novokmet. Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin-Jelenc Hini nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti tu informaciju, ponovivši kako HRT ne bježi od vlastitih pogrešaka ali da o njima neće polemizirati putem drugih medija nego interno. "Odlukom Ravnateljstva prije nekoliko trenutaka, zbog nastupa Ruže Tomašić, s Dnevnika 3 skinuti su Katja Kušec, Ružica Renić i moja malenkost", naveo je, pak, Latin na Facebooku. Premijer Zorana Milanović jučer je kritizirao HTV, među ostalim i jer je omogućio Ruži Tomašić da širi šovinizam i govor mržnje, na što su s HRT-a poručili kako je riječ o nedopustivom pritisku na medije te da ne bježe od svojih pogrešaka. Dan kasnije v. d. urednik Informativnog programa Domagoj Novokmet smijenio je Kušec, Renić i Latina. "Ostajemo kod onoga što smo jučer izjavili da se protivimo pritiscima i da ćemo unutarnje probleme rješavati interno", kazao je Novokmet Hini, potvrdivši današnje smjene.

ZAGREB - Smjenu HTV-ovih urednika Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić dio saborske oporbe danas je protumačio kao posljedicu "pritiska premijera Zorana Milanovića na HRT". Klub HDZ-a zbog tog je slučaja zatražio stanku u raspravi nakon koje je Jasen Mesić ustvrdio da je Vlada RH jučer napravila "nezapamćen pritisak na HRT". "Uopće ne ulazimo u to kako se i zbog čega ovdje i tamo govorilo, uopće ne ulazimo u to o kojim se to ljudima u informativnom programu HRT-a radi, ali je činjenica da je nakon političkog pritiska napravljena smjena urednika na HRT-u koji su odgovorni za Dnevnik 3, najgledaniji dnevnik HRT-a", rekao je Mesić. Dinko Burić (HDSSB) ocijenio je da je riječ o "vraćanju u komunističku cenzuru", citirajući rad o preventivnoj cenzuri u komunističkoj Jugoslaviji, koja je za cilj imala spriječiti da nešto dospije u javnost. Laburist Branko Vukšić nazvao je premijerov jučerašnji istup "klasičnim autogolom", ocjenjujući da je svojom intervencijom na konferenciji za novinare kompromitirao urednike na HRT-u. Milorad Pupovac (SDSS) kolegama je, međutim, prigovorio što nisu reagirali na "ranije smjene na HRT-u niti poveli raspravu o stanju medija" u kojima je, utvrdio je, bilo mnogo primjera neprofesionalnoga i netočnog izvještavanja.

PAKRAC - U povodu Dana grada i blagdana Sv. Josipa, njegova nebeskog zaštitnika, u Pakracu je u poduzetničkoj zoni u tvrtki "Šuma-Šugić" otvoren pogon za preradu drveta u koji je uloženo tri milijuna kuna, od čega 1.300.000 kuna iz programa "Gazela" Ministarstva poduzetništva. Vlasnik tvrtke Jozo Šugić rekao je da će u drugoj fazi uložiti još dva milijuna kuna te izgraditi pogon za proizvodnju peleta. U tvrtki su zaposlena 22 radnika. Uporedno s otvaranjem pogona u tvrtki "Šuma-Šugić" u poduzetničkom inkubatoru počeo je raditi ICES d.o.o., tvrtka u talijansko-hrvatskome vlasništvu. Tvrtka proizvodi senzore visoke preciznosti namijenjene kontroli elektronike, a posao je našlo sedam radnika. Vlasnici su uložili milijun kuna, a namjeravaju uložiti još milijun za proširenje proizvodnje. Svi senzori plasiraju se u Italiju. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća - za zasluge u Domovinskom ratu i za herojsko držanje na sudu u Haagu vijećnici su generala Antu Gotovinu proglasili počasnim građaninon. Povelja će mu biti uručena u svibnju.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću izražava zgroženost posljednjim premijerovim istupima i poziva ga da podnese ostavku i preda vlast. "Gospodine Milanoviću, građani RH su Vas izabrali da ih vodite na put blagostanja, ali Vi i Vaša vlada to očito ne znate i zato za bolje hrvatsko sutra pozivamo Vas da odstupite, predajte vlast boljima od Vas, dok još nije kasno", ističe se u otvorenom pismu upućenom danas premijeru te dodaje kako su premijerove izjave o građanskom ratu u Hrvatskoj u suprotnosti sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu, a u Stožeru smatraju da bi ih trebalo analizirati i državno odvjetništvo. Milanoviću poručuju da je svojom izjavom da je u Hrvatskoj vođen građanski rat, i da mu to sada spočitavaju crnokošuljaši na tragu izjava pojedinih njegovih ministara koji u Vladi vode antihrvatsku politiku. "Naročito je na tragu izjava svih političkih struktura iz Srbije, a naročito su to teze aktualnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Od Vas smo doživjeli svakojakih izjava, pa nam samo nedostaje ona da se složite s njim, da je Vukovar srpski grad, a to će se dogoditi onoga dana kad pokušate staviti ćirilične natpise u herojski Vukovar", navodi se u pismu.

RIJEKA - Preventivni program "Zdrav za pet", koji su pokrenula tri ministarstva, počeo se od drugog polugodišta provoditi u Primorsko-goranskoj županiji u 22 osnovne i 10 srednjih škola, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi. Načelnica Policijske uprave Senka Šubat rekla je da je projekt nastao u želji da se stvori sigurno životno okruženje koje će omogućiti neometan rast i razvoj mladih. Projekt je dobio preporuke i potrebnu verifikaciju Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda za suzbijanje droga Vlade RH, a program se provodi kroz edukativna predavanja u višim razredima osnovnih škola i u srednjim školama te kroz radionice. Na predavanjima u školama, u kojima sudjeluju predstavnici policije i županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, učenici će naučiti više o negativnom djelovanju alkohola i cigareta, igara na sreću i droga te o sprječavanju i kažnjavanju kriminala vezanog uz drogu. Ujedno se na školskome satu adolescenti usmjeravaju prema usvajanju zdravih stilova života.

ZAGREB - Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu Slađani Novoselnik i 17-godišnjaku zbog ubojstva njezina muža Domagoja na otoku Hvaru 2011. jer tijekom suđenja nije potpuno rasvijetljena uloga "fatalne ujne", to jest nije utvrđeno je li potaknula maloljetnika na ubojstvo ujaka. Vrhovni sud prihvatio je žalbe optuženih, ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem splitskoga Županijskog suda koji je lani u rujnu "fatalnu ujnu", kako su Slađanu Novoselnik prozvali mediji, osudio na 22 godine zatvora zbog poticanja 17-godišnjaka na ubojstvo njezina muža. Maloljetnik, s kojim je tri godine bila u tajnoj vezi, bio je osuđen na deset godina maloljetničkog zatvora. O žalbi državnog odvjetništva, koje je tražilo veću kaznu, nije se ni raspravljalo. Vrhovni sud utvrdio je kako u prvostupanjskome postupku nije bilo bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, ali da se optuženi osnovano žale zbog "zasad pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja". Smatra da je splitski sud pravilno zaključio da je maloljetnik počinio ubojstvo, no ostala je sporna uloga optužene, to jest je li ona potaknula tada 17-godišnjaka na zločin, o čemu je i on sam različito govorio u istrazi i na suđenju.

ZDENCI - Dvojica radnika poginula su danas u Zdencima pri kopanju kanalizacijskog rova i postavljanju kanalizacijskih cijevi, izvijestila je virovitičko-podravska Policijska uprava. Nesreća se dogodila zbog urušavanja iskopanog rova, a radove je obavljala tvrtka s đurđevačkog područja. Kriminalistička istraga traje, a provode je policijski službenici, inspektor zaštite na radu i općinski državni odvjetnik, stoji u priopćenju policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙