FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je vrlo lošom idejom ocijenio mogućnost da Hrvatski sabor bira predsjednika države, jer smatra da bi se time narušila podjela vlasti i međusobna kontrola. "Neovisno otkud ta ideja dolazi, mislim da je to jedna vrlo loša ideja za cijelo društvo jer će na neki način narušiti stabilnost unutar vlasti - podjela vlasti i međusobna kontrola", odgovorio je predsjednik Josipović u jučerašnjem intervjuu za HTV-ovu emisiju "Tema dana" na pitanje jesu li ga iznenadile kuloarske priče kako SDP razmišlja da se predsjednik RH bira u Hrvatskom saboru. U razgovoru uoči sutrašnje treće godine svoga mandata, Josipović je istaknuo kako "potreba svake države da ima nekog tko je neposredno izabran, barem u našoj političkoj kulturi, znači jako puno za politički život Hrvatske". Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade, predsjednik Josipović je rekao da reforme još izostaju, ali da su na području fiskalne stabilnosti napravljeni značajni pomaci, kao i u urednosti plaćanja poreza. Dobrim vladinim potezom drži i predloženi zakon o strateškim investicijama. Upitan kada bi, po njemu, bilo najidealnije održati izbore za Europski parlament, odgovorio je da će izbore raspisati sukladno zakonu te dominantnim stajalištima na političkoj i nevladinoj sceni, jer su tu građani vrlo važan faktor. "Te izbore smatram jako važnima, volio bih da izađe puno ljudi i da se vodi kvalitetna europska kampanja", rekao je predsjednik Josipović dodavši kako se još nije odlučio za konkretni datum.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta bit će danas predstavljen projekt EU "European CNC-Network - Train for Europe – Reloaded" u kojem sudjeluje I. tehnička škola Tesla iz Zagreba. Riječ je o najvećem europskom projektu cjeloživotnog učenja na kojem surađuju 24 škole iz 23 zemlje, uključujući Hrvatsku. Sudionici projekta zajednički izrađuju europski vlak koji će završno biti prezentiran u travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Projekt će predstaviti učenici i profesori I. tehničke škole Tesla te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj nekadašnjoj stranci HDZ-u u slučaju Fimi medija nastavlja se svjedočenjem bivših HDZ-ovih ministara, vanjskih poslova Miomira Žužula i financija Ivana Šukera. Optužbe da su preko agencije Fimi medije iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Mladen Barišić, nekadašnja blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe dok predstavnici HDZ-a tvrde da za "crni fond" nisu znala legalna stranačka tijela.

KARLOVAC - Karlovačka Gradska toplana odbacila je sinoć navode iz subotnjeg priopćenja Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) i najavila tužbu protiv te organizacije smatrajući da priopćenjem "neskriveno poziva na javno nasilje". Pokrenuto je 70, a ne samo nekoliko ovršnih postupaka, te se priprema ovrha za još oko 130 neplatiša, priopćila je sinoć karlovačka Gradska toplana, demantirajući subotnje priopćenje Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) da se radi o "zastrašivanju" samo nekolicine čelnika organizacija civilnog društva. Toplana ističe da se ovrha pokreće temeljem utvrđenih dospjelih i nenaplaćenih potraživanja te da sam "izvod otvorenih stavaka predstavlja vjerodostojnu ispravu za rješenje o ovrsi". S obzirom na to da Gradska toplana, kako piše u priopćenju, djeluje kao novi energetski subjekt od kolovoza 2012., "postupak je primijenjen prema onim dužnicima koji nisu podmirili ni jedan račun za grijanje". "Apsurdne su optužbe da se Gradska toplana želi dokopati nekretnina ovršenika. Isključiva namjera jest da se podmire dugovanja korisnika", piše, uz ostalo, u priopćenju i napominje da su "osigurali brojne mogućnosti plaćanja na rate".

VARAŽDIN - U prometnoj nesreći koja se sinoć oko 21 sat dogodila u mjestu Petrijanec, pokraj Varaždina, poginuo je 22-godišnji vozač osobnog vozila. Prema informacijama iz Policijske uprave varaždinske, vozač automobila zaletio se u teretno vozilo koje je bilo parkirano. Od zadobivenih ozljeda mladić je preminuo na mjestu nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙