FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić ustvrdio je danas kako osobno nije kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale, dodavši kako nije iznenađen što se ta „prožvakana“ tema upravo sada pokušava aktualizirati, s obzirom na aktualne okolnosti i predizbornu kampanju te dužnost koju obnaša. HTV je sinoć izvijestio kako DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju "uključen ministar turizma Veljko Ostojić". Ostojić je u današnjem priopćenju naglasio kako je projekt na lokaciji Škvačota u Balama već više puta bio tema medijskih napisa zbog čega su poslove na projektu provjerile i nadležne institucije koje u proteklih osam godina - od 2004. do danas - nisu utvrdile nikakve nepravilnosti. "Očekujem od DORH-a, ako postoji ponovna prijava za ovaj slučaj, da ispita sve činjenice vezane uz projekt i da javnost čim prije izvijeste o rezultatima. S navedenom transakcijom i aktivnostima sam bio upoznat i djelomično uključen s obzirom da se radi o obitelji moje supruge i mogu samo potvrditi da je obitelj postupala odgovorno u odnosu na sve sudionike navedenih radnji", ističe Ostojić.

ZAGREB - Vrhovni sud danas je ukinuo presudu u slučaju Indeks 3 u kojemu su bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić te još 18-ero profesora, posrednika i studenata nepravomoćno osuđeni zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Vrhovni sud presudu je ukinuo zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku i slučaj vratio na novo suđenje zagrebačkom Županijskom sudu koji je donio prvostupanjsku presudu. Presuda je po riječima odvjetnika, među ostalim, ukinuta zbog povrede prava na obranu. Okrivljenicima koji su obranu iznijeli na početku suđenja, primjerice, nije omogućeno da se nakon dokaznog postupka ponovno očituju o utvrđenim činjenicama, a sud je odbio i većinu dokaznih prijedloga obrane. "Osim toga, u obrazloženju presude, doslovno su prepisani dijelovi optužnice pa je ispalo da su okrivljenici suđeni kako su i tuženi", izjavila je Hini Jadranka Sloković odvjetnica Deše Mlikotin Tomić. Dodala je i da je zadovoljna što je Vrhovni sud zatražio novo suđenje, čime je obrana dobila novu šansu da ospori optužnicu.

ZAGREB - Bivši ministar financija Ivan Šuker posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da prva stranka optužena za korupciju nije imala crne fondove koji su se, po tvrdnjama tužiteljstva, punili nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki. "HDZ je imao dovoljno novca, jer je godišnje po saborskom zastupniku dobivao oko 300 tisuća kuna", posvjedočio je Šuker, pojasnivši da je osim novca iz proračuna HDZ primao donacije i članarine. Dodao je i da su svi stranački dužnosnici koji su bili na političkim funkcijama i na čelima državnih poduzeća plaćali članarinu u iznosu od tri posto od svoje plaće. Kao i ranije ispitani svjedoci Sanaderove obrane Šuker je kazao da je za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje je navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna, čuo samo iz medija. Kazao je i da njegovo ministarstvo nije poslovalo s Fimi medijom te da njenu vlasnicu Nevenku Jurak nikada nije upoznao. Opovrgnuo je i tvrdnje bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka koji je u ovom slučaju posvjedočio da mu je Šuker kazao da se kod bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića "broje penezi".

ZAGREB - Vlakovi u unutarnjem daljinskom prijevozu u prosjeku kasne od 20 do 30 minuta zbog smanjenja brzine koju provodi Sindikat strojovođa, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice. U gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba vlakovi zbog posebne regulacije prometa a zbog radova na Zagreb Glavnom kolodvoru kasne do 10 minuta.

ZAGREB - Knjigu professora emeritusa mostarskoga Sveučilišta Bože Žepića i Damirke Mihaljević "Pravni i politički sustav Bosne i Hercegovine" objavila je zagrebačka nakladna kuća Tkanica. Autori u predgovoru navode kako mnogobrojne teškoće s kojima je suočena BiH proizlaze iz činjenice da je njezin pravni sustav nerazvijen, neusustavljen i neučinkovit. "Njezin politički sustav je nefunkcionalan, asimetričan i nadasve proturječan pa joj ne priskrbljuje epitet stabilne i samoodržive zemlje", pišu autori i dodaju kako takav sustav ne uspostavlja poželjan odnos između javne vlasti i društva što je temeljena zadaća svakoga političkog sustava. Knjiga "Pravni i politički sustav Bosne i Hercegovine" (216 str.) podijeljena je na četiri dijela, u kojima autori obrađuju pravni sustav BiH, ljudska prava u pravnom i političkom sustavu te politički sustav BiH s osvrtom na političku povijest BiH, predratna previranja i ratne događaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙