FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Šezdeset pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) nastavili su i kasno u subotu potragu za alpinistom nestalim u lavini na Kamešnici, a okupljeni su novi timovi spašavatelja, izvijestio je HGSS. Potragu dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, kaže se u priopćenju od 22,15 sati. Snježna lavina zahvatila je četvoricu alpinista u subotu tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice. Trojica su pronađena i nakon što su zbrinuti, nastavljena je potraga za četvrtim. Riječ je o vrlo iskusnim alpinistima, a dvojica od njih su i naši prijatelji i kolege gorski spašavatelji, navodi HGSS. Akcija spašavanja poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U akciji sudjeluju članovi HGSS-a iz većeg dijela Hrvatske te spašavatelji iz Livna i Mostara, kaže se u priopćenju. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog od alpinista. Lavina je vrlo duga, oko 500 metara, pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Na teren je bio upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a u pomoć su upućene i zemaljske ekipe. Iza 15 sati došli su do pod lavinu i uspostavili kontakt s trojicom alpinista, locirali ih i odtrpali. Ozlijeđeni alpinisti spušteni su u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Nakon toga nastavljena je potraga za četvrtim, a pomažu i potražni psi.

ZAGREB - Središnji odbor HNS-a dao je na Izbornom saboru stranke punu i jedinstvenu podršku kandidaturi potpredsjednice Vesne Pusić za vođenje HNS-a, priopćeno je u subotu iz HNS-a. Time je otvoren kandidacijski postupak koji otvara mogućnost kandidiranja svakom članu HNS-a na način određen Statutom HNS-a. Osim potporom Središnjeg odbora, kandidatura se ostvaruje uz potporu šest županijskih organizacija, dva regionalna saveza ili 10 posto članova Izbornog sabora. Prijedlozi kandidatura dostavljaju se najkasnije 72 sata prije održavanja Izbornog sabora, navodi u priopćenju Ured za odnose s medijima HNS-a. Središnji odbor donio je i zaključke o jedinstvu HNS-a u političkom djelovanju u pripremi Izbornog sabora HNS-a i uspjehu, zajedništvu i podršci članovima koji sudjeluju u izvršnoj vlasti. Također, izražena je zahvala dosadašnjem predsjedniku Radimiru Čačiću na svemu što je učinio za HNS, kao i rezultatima koje je HNS postigao tijekom razdoblja dok je vodio stranku prema aktualnoj poziciji u kojoj HNS ima četiri ministra u Vladi RH i Klub od 14 saborskih zastupnika. Članovi Središnjeg odbora izrazili su nadu da će Radimir Čačić i ubuduće dati svoj doprinos angažmanom u gospodarskoj politici HNS-a, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez zatražio je u subotu u otvorenom pismu od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da poduzme sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko, a potrošači bili sigurni u njegovu kvalitetu, ili da podnese ostavku. Iz Hrvatskog seljačkog saveza napominju da im se svakodnevno javljaju proizvođači mlijeka i žale se da su u bezizlaznoj situaciji jer su ni krivi ni dužni dovedeni do ruba s obzirom da otkupljivači ne preuzimaju njihovo mlijeko zbog povišenog prisustva aflatoksina. Smatraju da otkupljivače mlijeka ne zanima ništa drugo osim njihova profita, a pogotovo ne domaća proizvodnja mlijeka te da zato nisu ni obavijestili Ministarstvo poljoprivrede o prestanku odvoza mlijeka. U otvorenom pismu, koje je potpisao Mijo Latin, podsjećaju ministra poljoprivrede da su od njega i Vlade zbog elementarne nepogode, suše, lani tražili da pomognu hrvatskom selu i uplate 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a posebno da pomognu sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi, jer je zbog suše stočna hrana bila slabe kvalitete što je danas u nekim slučajevima rezultiralo prisustvom aflatoksina u mlijeku. "Međutim, niste nas poslušali, pa ćete robne rezerve aktivirati sada što će, nažalost, za mnoge biti prekasno", navodi Hrvatski seljački savez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙