FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministarstvo poljoprivrede djelomično će obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu, rekao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlažući akcijski plan po kojemu će se za to izdvojiti oko pet milijuna kuna. Mlijeko koje, zbog pozitivnog uzorka nije otkupljeno, odvozit će se u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji. "Nema bacanja mlijeka nego će se s farmi koje imaju pozitivne uzorke mlijeko odvesti i neškodljivo uništiti u bioenergetskim postrojenjima", kazao je ministar Jakovina na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu. Mlijeko će se preuzimati od utorka, rekao je i dodao da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70 tisuća litara mlijeka. "Osim što će za to mlijeko poljoprivredni proizvođači biti dijelom obeštećeni, sustavno ćemo im pomoći da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko, kao inače. Pritom tražimo njihovo razumijevanje i kooperativnost", naveo je ministar. Pojasnio je da će se za farme gdje su uzorci mlijeka pozitivni i gdje nema otkupa osigurati ispravna stočna hrana s kojom se stoka na farmi odmah mora početi hraniti. Za to vrijeme, dodaje, veterinarski inspektori i djelatnici Poljoprivredne agencije žurno će uzorkovati postojeću hranu na farmama. "Tamo gdje su granične vrijednosti male, hrana će se moći koristiti putem mikrofiksatora, a tamo gdje su vrijednosti puno veće od dozvoljenih, hrana će se kompletno zamijeniti", dodao je. Ministar Jakovina je naglasio kako očekuju i imaju saznanja da su ondje, gdje se počelo s korištenjem zdrave stočne hrane, vrlo brzo, već u roku od tri do pet dana, uzorci mlijeka postali potpuno zdravstevno ispravni i spremni za otkup.

SARAJEVO/ZAGREB

Hrvatski alpinist koji je smrtno stradao u lavini na planini Kamešnici na granici između hrvatske i Bosne i Hercegovine je 52-godišnji Edvard Retelj, potvrdilo je u nedjelju Ministarstvo sigurnosti BiH. Potvrdu identiteta poginulog alpinista dao je član Gorske službe spašavanja BiH Zdenko Marić koji je sudjelovao u potrazi za nastaradlim. Kako se navodi, Edvard Retelj bio je iskusan planinar koji je sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja u okviru Gorske službe spašavanja Hrvatske. U ime Ministarstva sigurnosti BiH, ministar Fahrudin Radončić iskazao je saćut obitelji, pripadnicima HGSS Hrvatske i prijateljima nastradalog Edvarda Retelja. Pretragom i sondiranjem izuzetno teškog i nepristupačnog terena ranije su pronađena trojica planinara Dalibor Filipović, Domagoj Laušić i Toni Đogaš. U potrazi je sudjelovao približno 130 spasilaca iz BiH i Hrvatske. Hrvatska gorska služba spašavanja je objavila da je tijelo njihovog poginulog kolege Edvarda Retelja pronađeno u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina, na nadmorskoj visini od oko 1100 metara. Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo. Lavina je počela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara.

ZAGREB

Iako je HŽ poslijepodne najavio normaliziranje željezničkog prometa na relaciji između Rijeke i Ogulina, zbog velike količine snijega to ipak nije moguće pa putnike i dalje prevoze autobusi. Prema najnovijim procjenama stanja na terenu pruga na relaciji Rijeka - Ogulin zbog iznimno velikih količina snijega na određenim gorskim dionicama do daljnjega neće biti osposobljena za nesmetan promet vlakova pa se tijekom večernjih sati nastavlja prijevoz putnika na toj relaciji autobusima, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica (HŽ). Autobusi se zaustavljaju samo u kolodvorima Vrbovsko i Delnice jer zbog teških vremenskih uvjeta trenutačno nije moguće zaustavljanje u svim stajalištima na području Gorskog kotara, kaže se u priopćenju. Promet na toj dionici prekinut je jutros kad je iz tračnica zbog zaleđenih snježnih nanosa iskočila radna lokomotiva, a poslijepodne je priopćeno da je pruga prohodna i da se očekuje normaliziranje prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙