FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Darko Lorencin, i kao političar, i kao poduzetnik, i kao ravnatelj Istarske razvojne agencije spada u uzak krug ljudi u Hrvatskoj koji znaju što govore kada govore o turizmu, rekao je danas premijer Zoran Milanović obrazlažući u Saboru svoj prijedlog da se Lorencinu iskaže povjerenje za obavljanje dužnosti ministra turizma. Kazao je da je Lorencin i politički odgovoran. "Član je IDS-a i predsjednik Glavnog savjeta stranke, a ta linija odgovornosti, ako je ikako moguće, mora biti jasna", poručio je Milanović. IDS je, kako je rekao, stranka koja je članica Koalicije i koja će, što se njega tiče, i ostati članica Koalicije. Govoreći o kompetencijama predloženog ministra, Milanović je ponovio kako je riječ o 43-godišnjem ekonomistu koji govori nekoliko jezika, radio je u branši, školovao i se i živio u inozemstvu od Milana do Harvarda. "No, to je manje bitno za njegovu karijeru. Bitno je to da je tamo gdje se taj posao ponajbolje radi u Hrvatskoj on bio prisutan i kao političar i kao činovnik i kao administrator i organizator i kao poduzetnik koji je zbog toga dizao komercijalne kredite i koji se kao i svi poduzetnici hrva s tim kreditima, vraća ih, prodaje ono što ima za ponuditi na tržištu i jako dobro poznaje taj segment tržišta", istaknuo je Milanović. Ocijenio je da Darko Lorencin spada među najbolje kandidate po referencama za ministra turizma koje je Hrvatska imala te istaknuo da je turizam jedna od gospodarskih grana koje su u Hrvatskoj važne i bit će još važnije u godinama koje dolaze.

ZAGREB - Uvođenje poreza na nekretnine u vrijeme recesije bilo bi štetno, djelovalo bi prorecesijski, a sam prijedlog zakona je neprovediv i s mnogim anomalijama, zaključci su okruglog stola o porezu na nekretnine "Pravda ili nepravda" održanog danas su organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u kojem su sudjelovali istaknuti ekonomisti i pravnici. Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta upozorio je da bi uvođenje poreza na nekretnine dovelo do pada njihovih cijena za 10 posto što bi rezultiralo daljnjim padom osobne potrošnje (za oko 1 do 1,5 milijarde kuna) kao i BDP-a za oko 1,5 posto. Dodao je kako i iskustva velikog broja zemlja pokazuju da su učinci tog poreza jako loši i da se njime ništa bitno nije popravilo. Lovrinčević je izrazio očekivanje da bi zakon mogao završiti i na Ustavnom sudu zbog neujednačenosti te smatra da bi ga trebalo kvalitetno preurediti kako ne bi izazvao nove nepravde. Upozorio je i da Hrvatska ima jednu od najviših stopa poreza na nekretnine. Uvođenje poreza na nekretnine trebalo bi odgoditi, smatra Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koji je rekao da je inače vrlo kritičan prema bankama, ali da bi moglo doći do urušavanja bankovnog sustava, jer one imaju vrlo velik broj nekretnina u svojem vlasništvu ili kolateralu. Saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević ustvrdio je da su već i sam najave uvođenje poreza na nekretnine negativno utjecale na gospodarstvo te naglasio da se uvođenju protiv HDZ, ali i neke partneri u vladajućoj koaliciji.

ZAGREB - Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, Klub gradskih zastupnika HNS-a danas je izvijestio da je uputio amandman na izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu kojim predlaže drastično smanjenje komunalnog doprinosa za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata. Po tom bi prijedlogu, fizičkoj osobi koja podnese zahtjev za legalizaciju, jedinična vrijednosti komunalnog doprinosa iznosila jednu kunu po prostornom metru u četvrtoj zoni, u trećoj zoni dvije kune, u drugoj zoni tri kune, a u prvoj zoni četiri kune po metru prostornom građevine. "Kako se radi o iznimno visokim iznosima koji se mjere u desecima tisuća kuna, smatramo prijeko potrebnim, ako želimo da postupak legalizacije uspješno bude obavljen, da se Grad Zagreb odrekne naplate komunalnog doprinosa u najvećoj mogućoj mjeri za sve nezakonito izgrađene zgrade", poručili su iz HNS-a.

OSIJEK - Nezavisni kandidat za osječkoga gradonačelnika Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako je pohvalno što su četvorica hrvatskih ministara na jučerašnjem skupu "ProInvest" predstavila planirane investicije, ali ništa konkretno nisu donijeli, što se vidjelo na primjeru prosvjeda djelatnika tekstilne tvrtke MK Slavonije, koji su ih dočekali pred zgradom gdje se održavao skup. Na konferenciji za novinare Đapić je ocijenio kako su današnji nadzorni odbor i uprava poduzeća rezultat odluka vlade, ali vlada je onda odgovorna i za rješavanje stanja u tvrtki koja je, kao i cjelokupno osječko gospodarstvo, tijekom procesa privatizacije bila izložena pljački i uništavanju. Đapić smatra da su lokalni izbori prilika su da se 'otvori priča' o uništavanju osječkoga gospodarstva, gdje je tipičan primjer uništavanje i MK Slavonije.

KARLOVAC - Direktor Međunarodnog fonda za razminiranje ITF-a sa sjedištem u Ljubljani Dorijan Maršić i karlovački župan Ivan Vučić potpisali su danas sporazum o udruživanju po 350 tisuća kuna za nastavak programa "Karlovačka županija bez mina". Dorijan Maršić rekao je da je za rješavanje problema s minama u Hrvatskoj ITF od raznih donatora, ponajprije SAD-a, dosad prikupio 70 milijuna dolara te da je za ovu godinu raspoloživo dodatnih 700 tisuća američkih dolara. No, izrazio je sumnju da će donacije ITF-a za 2014. biti znatnije jer donatori svoj interes usmjeravaju na mnogobrojna nova krizna žarišta. Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtarić objasnio je kako to ne znači da se neće realizirati plan razminiranja Hrvatske do 2019. iako nam je ostalo još 650 četvornih kilometara miniranoga i minski sumnjivog područja. "Vjerujem da sa svojim novim tehnologijama izvida iz zraka i dodatnom analizom možemo reducirati minski sumnjivo područje", rekao je Vahtarić i naveo primjer kada je prije dvije godine na Velebitu, uz nove jedinstvene tehnologije u svijetu, razminirano 25 četvornih kilometara. Tako je, dodao je, HCR uštedio 25 milijuna eura, a takvih područja sigurno ima još.

VUKOVAR - Predsjednici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović i Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac razgovarali su danas u Vukovaru s američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom o aktualnim pitanjima i položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, potvrdio je novinarima Dragan Crnogorac. "Bio je to naš prvi sastanak s novim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj i upoznali smo ga s nekim stvarima, obvezama Republike Hrvatske i neriješenim problemima te zadnjim događajima u gradu Vukovaru", rekao je Crnogorac dodajući kako je veleposlanika Mertena posebice zanimalo stanje u vezi s uvođenjem dvojezičnosti. Po riječima Dragana Crnogorca, američki veleposlanik zauzeo se pritom za, kako je rekao, "apsolutno poštovanje i primjenu hrvatskih zakona". Crnogorac se osvrnuo i na jučerašnju izvanrednu konferenciju za novinare predsjednika vlade Zorana Milanovića te je rekao kako je to bilo prvi put da se neki od hrvatskih premijera javno oglasio s namjerom da zaštiti neku od "ugroženih grupa svojih građana". Američki veleposlanik Kenneth Merten boravio je u Vukovaru u povodu otvorenja Američkoga kutka u Gradskoj knjižnici u Vukovaru, a sastao se i razgovarao i s gradonačelnikom Željkom Sabom.

SISAK - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel na današnjoj je konferenciji za novinare opovrgnula optužbe HDZ-a da je na temelju lažne dijagnoze obavila estetski operativni zahvat na račun HZZO-a. "Da ima onih koji se vesele i naslađuju kad se netko bori za život, šokantno je i ružno do boli, a upravo je to na sjednici Županijske skupštine učinio HDZ kad su moj boravak u bolnici, zbog operacije bruha, htjeli prikazati kao da su u pitanju estetske operacije. Vidi se na što je sve spreman HDZ, koji očito želi voditi kampanju šireći monstruozne laži", rekla je Lovrić-Merzel. Osim što je nazočnim novinarima predočila otpusno pismo iz sisačke Opće bolnice, u kojoj je boravila od 27. siječnja do 5. veljače ove godine, te druge medicinske dokumente, u susjednoj je prostoriji novinarkama pokazala i ožiljke od operacije.

ZAGREB - Knjiga Zlatka Kramarića i Angeline Banović-Markovske "Politika, kultura, identitet – Interkulturalni dijalog" utemeljena na raznorodnim metodološkim pristupima i ukorijenjenim u mislima najistaknutijih filozofa i teoretičara današnjice, predstavljena je danas u Školskoj knjizi u Zagrebu. Povjesničar Cvjetko Milanja istaknuo je da autori obrađuju krug tema iz makedonskoga kruga u sferi politike pragmatičnosti. Uskraćivanje imena Makedonije znači desupstancionaliziranje već konstruirana makedonstva, rekao je dodavši kako su u konstruktu identiteta važno sjećanje i žudnja. Po riječima recenzentice Ivane Žužul knjiga nastaje kao ideja konstrukcije makedonskoga identiteta u kojem kulturalne prakse igraju višu ulogu. Uz Milanju i Ivanu Žužul o knjizi su govorili i autori, a predstavljanje su pozdravili i Nebojša Koharević iz hrvatskoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova te zamjenik makedonske veleposlanice u Zagrebu Petar Čulev. Koharević smatra kako se u knjizi vidi evolucija ili dijalektika makedonskoga identiteta, dok je Čulev napomenuo da knjiga pokazuje dvojbe u makedonskom identitetu.

ZAGREB - Hrvatski koreografsko-plesački tim Petra Hrašćanec i Saša Božić gostovat će na ovogodišnjem međunarodnom plesnom festivalu UOVO u Milanu, koji se održava od 20. do 24. ožujka u tome gradu, gdje će u milanskoj palači Triennale di Milano izvesti nagrađivanu predstavu "Love will tear us apart". Priznata mlada hrvatska plesačica i koreografkinja i kazališni redatelj, dramaturg i koreograf našli su se, tako, u društvu velikih europskih i svjetskih koreografskih imena poput Jeromea Bella, Cecilie Bengolea i Franoisa Chaignauda, a u programu jednog od najznačajnijih europskih plesnih festivala nastupit će 24. ožujka. Plesna predstava "Love will tear us apart" koreografski je solo stvoren specifično za izvođačicu Petru Hrašćanec. Predstava je nagrađena produkcijskom nagradom Tjedna suvremenog plesa 2012, iste godine Petra Hrašćanec za nju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta, a odabrana je i za predstavnika Hrvatske plesne scene u sklopu nedavno održanog festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici" u Parizu.

ZAGREB - Obilježavanju 200. obljetnice rođenja njemačkog kompozitora Richarda Wagnera Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu pridružit će se u petak 22. ožujka premijerom njegove romantične opere "Lohengrin", koja se smatra jednim od najljepših djela njemačkog romantizma. "Lohengrin" je treća opera Wagnerove romantične trilogije nastale između 1840. i 1848., čija su prva dva dijela "Ukleti Holandez" i "Tannhauser". Praizvedena je 1850. u Weimaru pod ravnanjem Franza Liszta. Wagnerova tragična ljubavna priča jedno je od njegovih najpopularnijih djela, a njezina najpoznatija i najprepoznatljivija dionica svakako je "Svadbeni zbor", danas popularna glazbena tema na vjenčanjima diljem svijeta. Glavni lik je vitez Lohengrin, Parsifalov sin koji se otima kontroli viteških kanona i traži ljubav koja će se temeljiti na povjerenju. Kako je povjerenje kod običnih ljudi vrlo krhko, on odlazi poražen i sam. U premijernoj izvedbi Lohengrina će utjeloviti Hugo Mallet, koji će se inače u toj ulozi izmjenjivati s Martinom Homrichem, u ulozi Else od Brabanta nastupit će Tamara Franetović Felbinger (Adela Golac Rilović), kao Ortrud Dubravka Šeparović Mušović (Ivanka Boljkovac), Joachim Goltz kao Telramund (Davor Radić), Luciano Batinić kao Heinrich (Pavel Shmulevich), Ljubomir Puškarić kao Glasnik (Ozren Bilušić) i drugi. Novu koprodukciju HNK u Zagrebu i Franačkog teatra Wurtzburg, koja će premijerno biti izvedena pod dirigentskom palicom maestra Nikše Bareze, režirao je Nijemac Kurt Josef Schildknecht, koji je u zagrebačkoj nacionalnoj kući 2011. režirao Wagnerovu operu "Parsifal".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙