FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule, IEA snizila prognozu potražnje

LONDON, 13. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u srijedu na nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila prognozu potražnje, prigušivši optimizam u vezi svjetskog gospodarstva koji je u prošlome tjednu gurnuo cijene na najvišu razinu u devet mjeseci.

Cijena barela sirove nafte na londonskom se tržištu neznatno spustila, na 118,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo također po skoro nepromijenjenoj cijeni, od 97,63 dolara.

Međunarodna agencija za energiju IEA snizila je prognozu potražnje za naftom u ovoj godini za 90.000 barela dnevno, što je spustilo cijene nafte s jučerašnjih visokih razina, povezanih s optimističnijim procjenama američke vlade i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

OPEC je tako povisio procjenu potrošnje nafte u ovoj godini za 80 tisuća barela dnevno dok je američka vlada procijenila da će rast potražnje biti 110 tisuća barela dnevno veći no što su prethodno očekivali.

"Iznenadio me rast cijena, temeljni faktori ga ne opravdavaju. Vidjeli smo da je prognoza potražnje smanjena i cijene nafte trebale bi pasti od osam do deset dolara", rekao je Andy Sommer iz švicarskog Dietikona.

Ulagači također prate valutna tržišta, koja čekaju ovotjedni sastanak ministara financija i čelnika središnjih banaka zemalja u skupini G20, zbog pojačane napetosti povezane sa slabljenjem jena i jačanjem eura.

OPEC je na svojim stranicama odvojeno objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 114,3 dolara, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙