FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujući gospodarski pokazatelji poduprli cijene nafte

LONDON, 30. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nakon jučerašnjeg skoka koji su potaknuli najnoviji europski i američki podaci, ulijevajući optimizam u vezi oporavka svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 25 centi, na 114,61 dolar. Dan ranije zaključila je trgovinu na najvišoj razini od sredine prošlogodišnjeg listopada. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, od 97,54 dolara. Jučer je poskupio gotovo 1,2 posto.

Ulagače je jučer oraspoložio podatak da su cijene kuća u SAD-u u studenom porasle više od pet posto u odnosu na godinu ranije, što je njihov najveći rast od kolovoza 2006., kada se tržište nekretnina počelo urušavati.

Takvo je raspoloženje danas dodatno podupro indeks gospodarske klime u eurozoni za siječanj, koji je pokazao neočekivano snažno poboljšanje u svim gospodarskim sektorima, signalizirajući mogući oporavak aktivnosti u privatnom sektoru s najniže točke zabilježene u četvrtom tromjesečju 2012.

Indeks gospodarske klime u eurozoni koji izrauje Europska komisija porastao je u siječnju na 89,2 boda, s 87,8 bodova koliko je iznosio u prosincu.

Pozornost se sada okreće procjenama o rastu američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju koji će biti objavljen tijekom dana i odluci američke središnje banke Fed o visini ključnih kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu. Očekuje se da će ih Fed danas, po završetku dvodnevnog sastanka, zadržati na važećoj iznimno niskoj razini kako bi nastavio podupirati oporavak gospodarstva.

Niske kamate podupirale su naftna tržišta jer su ulagači naveliko kupovali rizičniju imovinu, uključujući i naftu.

"Nafta slijedi rast cijena ostale rizične imovine, ali mislim da razlog njezine visoke cijene nisu temeljni pokazatelji, budući da bi Saudijska Arabija trebala smanjiti proizvodnju s obzirom obilnu ponudu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)", naglasio je Filip Petersson.

Odvojeno je Organizacija članica izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,52 dolara po barelu, što znači da je bila 37 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙