FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski podaci i napetosti na Bliskom istoku podigli cijene nafte

LONDON, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte u petak su na londonskom tržištu prekoračile razinu od 118 dolara, budući da su snažni trgovinski podaci iz Kine ojačali izglede za potražnju a pojačane napetosti na Bliskom istoku potpirile zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,08 dolara, na 118,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 96,32 dolara.

Kineski izvoz i uvoz u siječnju premašili su očekivanja analitičara, nadovezujući se na naznake oporavka drugog po veličini potrošača nafte u svijetu. Naftna je tržišta dodatno podupro podatak o ubrzavanju dnevnog uvoza nafte u Kinu u siječnju.

"Svjetska potražnja za naftom neočekivano je porasla proteklih mjeseci, u skladu s oporavkom gospodarskih aktivnosti koji se odražava u rastu indeksa menadžera nabave u zemljama širom svijeta", konstatirali su analitičari Goldman Sachsa.

Drugi potporni čimbenik bit će napetosti na Bliskom istoku i zabrinutost za opskrbu naftom iz te regije, dodaju.

Vatrena retorika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneia u negativnom odgovoru na američku ponudu za bilateralnim razgovorima dodatno je potpirila zabrinutost da najveći faktor rizika za naftna tržišta neće biti neutraliziran u dogledno vrijeme.

"Napetosti između Zapada i Irana vjerojatno će zadržati premiju rizika za Bliski istok na visokoj razini a svjetske cijene nafte iznad 100 dolara po barelu, barem u prvoj polovini godine", konstatira Tom Pugh iz Capital Economicsa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 113,67 dolara, što znači da je bila 57 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙