FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle prema 116 dolara uoči američkih podataka

LONDON, 1. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u petak na londonskom tržištu prema 116 dolara za barel, poduprte pojačanim optimizmom u vezi sa stanjem u gospodarstvu uoči važnih podataka iz SAD-a a potporu im pružaju i napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 33 centa, na 115,88 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 27 centi, kliznuvši na 97,22 dolara.

Cijena je u Londonu na putu je da postigne najveći tjedni dobitak u posljednja dva mjeseca, dok će na američkom tržištu vjerojatno ostvariti osmi tjedni dobitak zaredom, u sličnom nizu kao u srpnju i kolovozu 2004.

Ulagači čekaju objavu podataka s američkog tržišta rada u siječnju kako bi stekli precizniji uvid u stanje u američkom gospodarstvu a time i u izglede za poboljšanje potražnje za gorivima. Očekuje se da će podaci pokazati neto otvorenih 160 tisuća novih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem mjesecu, što bi značilo stabilan tempo zapošljavanja u odnosu na prošlogodišnji prosinac.

Analitičari brokerske kuće Jefferies Bache napominju da bi takvi podaci mogli biti okidač za rast tržišta.

"Bude li iznenađenja, ona će poduprijeti cijene pa bi na američkom tržištu mogle rasti prema 100 dolara za barel u sljedećih otprilike tjedan dana", navode u bilješci.

Optimistična očekivanja u pogledu američkog gospodarskog oporavka poljuljao je ovog tjedna neočekivani podatak o padu BDP-a u četvrtom tromjesečju. Tržišta je potom stabilizirala američka središnja banka odlukom o nastavljanju programa kupnje obveznica kojima podupire gospodarstvo ubrizgavanjem likvidnosti.

Zabrinutost za opskrbu također podupire cijene nafte, s obzirom na pojačane sukobe na Bliskom istoku. Sirija je jučer protestirala kod Ujedinjenih naroda zbog izraelskog zračnog napada na njezin teritorij, upozorivši na mogućnost "iznenađujućeg" odgovora.

Odvojeno je Organizacija članica izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 112,30 dolara, što znači da je bila 87 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙