FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Predsjednik SAD-a Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai dogovorili su se u petak ubrzati predaju vođenja vojnih operacija u Afganistanu ove godine vojnim snagama te zemlje, što je pokazalo i Obaminu odlučnost da zaključi dugogodišnji nepopularni rat. Karzai je čini se popustio na razgovorima u Bijeloj kući o zahtjevima SAD-a da se osigura imunitet od sudskog progona vojnicima SAD-a koji će u Afganistanu ostati nakon 2014., što je ustupak koji bi mogao Obami omogućiti da u Afganistanu ostavi barem manje snage i koji ukazuje na približavanje stajališta dvije zemlje. Oba su čelnika podržala i afganistanske napore na pomirenju s talibanskim pobunjenicima izrazivši potporu ustanovljavanju političkog ureda talibana u zaljevskoj državi Kataru u nadi da će to uključiti pobunjenike u unutarnje afganistanske razgovore.

LJUBLJANA

Slovenska policija pritvorila je u petak dvije osobe tijekom inače bučnih, a većinom mirnih prosvjeda, koji su poslije podne započeli na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane, a završili pred zaštićenom zgradom parlamenta, gdje se po procjenama policije u jednom trenutku nalazilo oko 8.000 prosvjednika. Uhićena dvojica prema navodima policije imala su kod sebe noževe na preklop. Vrlo bučni, većinom mladi prosvjednici zahtijevali su odlazak korumpiranih političara. Najviše su pri tom spominjali predsjednika vlade Janeza Janšu i neke ministre u njegovoj vladi, ali i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića za kojega je protikorupocijsko povjerenstvo u utorak također objavilo da je kršio zakon o integritetu javnih dužnosnika, bio u sukobu interesa i da nije transparentno prijavio podatke o imovini i način kako ju je stekao. Osim nekoliko jačih petardi i pokušaja manje grupe prosvjednika da preskoče ogradu oko zgrade parlamenta, što je policija spriječila, većih izgreda nije bilo.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak navečer da formiranje tehničke vlade nije izlaz iz aktualne političke krize u Sloveniji nastale nakon zahtjeva da zbog nalaza protukorupcijske komisije ostavke daju premijer Janez Janša i Zoran Janković, predsjednik najveće oporbene stranke i ljubljanski gradonačelnik. Govoreći u ime Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) čiji je predsjednik, Erjavec je u petak navečer za Slovensku televiziju rekao da njegova stranka podržava zahtjeve da i Janša i Janković daju ostavke, te da će njegova stranka o svojim potezima u vezi s krizom odlučivati u ponedjeljak. Budući da Janša i Janković, koji imaju više od polovice zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta, odbijaju odstupiti i ne dopuštaju mogućnost rješenja krize putem formiranja tehničke vlade u čemu ih podržavaju njihove stranke, tehnička vlada nije realna opcija, pa održavanje prijevremenih izbora može postati jedini način za izlazak iz sadašnje političke agonije, rekao je Erjavec.

MOSTAR

Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović nazvao je Hrvate višestoljetnim kleptomanima navodeći primjer "prisvajanja ćirilice" i pri tome istaknuo da se Srbi mogu tome samo rugati. "Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt", rekao je Pavlović za službenu novinsku agenciju Republike Srpske (Srna). Povod za rasprave oko podrijetla ćirilice i kome pripada potaknuo je nedavni znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojemu je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom. Pri tome su hrvatski znanstvenici naveli da je najpoznatiji ćirilični spomenik Miroslavljevo evanđelje iz 12. stoljeća "pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije".

WASHINGTON

Gripa je službeno dostigla razmjere epidemije u SAD-u gdje su prošlog tjedna u 7,3 posto slučajeva smrti uzrok bili upala pluća i gripa, rekao je u petak centar SAD-a za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). Taj postotak je tik iznad praga od 7,2 posto. U devet od 10 regija SAD-a zabilježena je "povećana" aktivnost gripe što potvrđuje da se sezonska gripa raširila po zemlji i dostigla visoke razine nekoliko tjedana prije uobičajenog vremena krajem siječnja ili u veljači. Ove godine cjepivo protiv gripe ima 62-postotnu učinkovitost, izvijestili su znanstvenici u tjednom listu CDC-a. Deseci tisuća Amerikanca svake godine umiru od gripe, pa i u godinama kada nema epidemije. CDC u svom izvješću nije naveo ukupan broj umrlih zbog gripe.

CARACAS

Venezuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro otputovat će na Kubu kako bi posjetio Huga Chaveza, mjesec dana nakon što je oboljeli venezuelanski predsjednik operiran zbog karcinoma već četvrti puta u posljednjih 18 mjeseci, objavljeno je u petak. Chavez (58) se nije pojavio u javnosti od operacije 11. prosinca, a liječnici su u Havani priopćili da je imao više postoperativnih komplikacija, uključujući i tešku upalu pluća. Chavez nije nazočio svojoj predsjedničkoj inauguraciji u četvrtak, ali je Vrhovni sud odlučio da predsjedničku prisegu može obaviti kasnije, što teoretski znači da može vladati Venezuelom mjesecima iz bolnice u Havani. Zasad nema čvrstih dokaza da je Chavez pri svijesti, objavio je Reuters.

CENTENNIAL, SAD

James Holmes, koji je optužen da je u srpnju prošle godine izvršio napad u Aurori u američkoj državi Colorado i ubio dvanaest a ranio 58 ljudi, u petak je na kratko izašao pred sud no njegovi su odvjetnici zatražili više vremena za izjašnjavanje o krivnji. Kao što je bilo i očekivano, sudac suda države Colorado, dan nakon što je donesena odluka da se 25-godišnjem Holmesu sudi, odobrio je zahtjev obrane da dobije više vremena za proučavanje opsežnih dokaza i svjedočanstva koje su iznijeli tužitelji u predraspravnom postupku ranije ovoga tjedna. Izjašnjavanje o krivnji odgođeno je za 12. ožujka. Po završetku kratkog ročišta u petak jedan od gledatelja iz dijela sudnice u okrugu Arapahaoe namijenjenog za žrtve i njihove obitelji uzviknuo je: "Truni u paklu, Holmes!". Holmes, kojega su izvodili iz sudnice, nije vidljivo reagirao. Sudac William Sylvester upozorio je gledatelja, čija je kćer ubijena u pokolju, da bude suzdržaniji, izrazivši i razumijevanje za njegove osjećaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙