FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON/BRUXELLES - Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su u utorak egipatskog predsjednika Muhameda Mursija na okončanje podjela i na dijalog, nakon što je egipatsko izborno povjerenstvo proglasilo službene rezultate referenduma o novom ustavu. "Demokratski izabran egipatski predsjednik Mursi treba hitno okončati podjele, izgraditi povjerenje i pružiti dodatnu podršku političkom procesu", naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell. Čelnica europske diplomacije Catherine Ashton pozvala je Mursija da povrati povjerenje u demokraciju "Pozivam sve strane na dijalog kako bi se postigao napredak prema demokraciji i posebno očekujem od predsjednika da djeluje u tom smjeru", kazala je u priopćenju. Nacrt ustava dobio je podršku 63,8 posto glasača, ali uz nisku izlaznost na referendum od 32,9 posto.

KAIRO - Nacrt novog ustava koji predlažu islamisti na vlasti u Egiptu podržalo je 63,8 posto birača izašlih na referendum, objavilo je u utorak vrhovno egipatsko izborno povjerenstvo. Odaziv na referendum bio je 32,9 posto, rekao je Samir Abul Maati, predsjednik povjerenstva, na konferenciji za novinare. Više nevladinih organizacija je ukazalo na nepravilnosti tijekom glasovanja 15. i 22. prosinca, a oporba je optužila Muslimansku braću za prijevare u korist "da". Abul Maati je rekao da je povjerenstvo primilo žalbe i sve ih razmotrilo, jamčeći da se proces odvijao uz sudski nadzor. Nacrt novog ustava izradio je parlament u kojem dominiraju islamisti, pristaše predsjednika Muhameda Morsija. Oporba tvrdi da tekst uvodi šerijatski zakon, te da ne štiti slobode i ljudska prava.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra i poručio im da nikad ne gube nadu za mirom. U obraćanju "Gradu i svijetu", Papa se poslužio biblijskom analogijom o "dobroj zemlji" kako bi naglasio da kršćanska nada nikada ne bi smjela nestati, čak ni u najtežim situacijama. "Dobra zemlja postoji i danas, u 2012., i iz te zemlje iznikla je istina. Zato ima nade u svijetu, nade u koju možemo vjerovati čak i u najtežim vremenima i u najtežim situacijama", rekao je. "Neka se mir rodi narodima Sirije, zemlje duboko ranjene i podijeljene sukobom koji ne štedi ni nedužne niti one koji se ne mogu braniti", rekao je Papa. "Još jednom pozivam na kraj krvoprolića, lakšu dostavu pomoći izbjeglima i raseljenima, te na dijalog u potrazi za političkim rješenjem sukoba". Poglavar milijarde i dvjesto tisuća katolika u svijetu također je osudio sukobe u Maliju i Nigeriji, dvjema zemljama u kojima islamisti provode nasilne kampanje protiv kršćana. Nove vlasti u Kini pozvao je da "prihvate doprinos religija i da poštuju svaku od njih" kako bi mogli doprinijeti gradnji društva za sve na dobrobit kineskog naroda i svijeta. Papa je potom božićnu čestitku izrekao na 65 jezika, uključujući hrvatski.

LONDON - Poglavar Anglikanske crkve Rowan Williams izjavio je u svojoj božićnoj poruci da je prošlomjesečno glasovanje na kojemu su odbijeni prijedlozi o zaređivanju žena biskupa bilo jako bolno, ali da je kršćanstvo i dalje važno u Velikoj Britaniji unatoč padu broja vjernika. Canterburyjski nadbiskup, koji je na čelu globalne anglikanske zajednice od 80 milijuna ljudi, izjavio je u svojoj propovijedi na Božić da je odgovor na pitanje je li kršćanstvo u padu nakon što je "doseglo svoj vrhunac" glasno "ne". Anglikanska crkva glasovala je u studenome protiv zakona koji bi dopustio zaređivanje žena za biskupe, završivši tako desetogodišnju debatu o jednom od najkontroverznijih pitanja u anglikanskoj zajednici. Iako je popis stanovništva pokazao da je broj onih koji se u Engleskoj i Walesu izjašnjavaju kao kršćani pao za 13 posto u posljednjem desetljeću, Williams je upozorio sekulariste da se "previše ne uzbuđuju".

BEOGRAD - Novu 2013. godinu u Beogradu dočekat će od 10 do 15 tisuća turista, među kojima su posljednjeg desetljeća tradicionalno najbrojniji gosti iz Hrvatske i Slovenije, izjavio je za Hinu ravnatelj Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov. "Raduje nas da su gosti iz regije, a napose mladi iz Hrvatske i Slovenije, prepoznali Beograd kao grad otvorenog srca i odlične zabave. To nam je veliko priznanje, ali i obveza pa smo se potrudili da ove godine doček Nove godine u Beogradu bude još raznovrsniji i bogatiji, tako da će program praktično početi već u petak i trajati cijeli vikend", rekao je Veselinov. On je podsjetio da Beograd bilježi porast inozemnih gostiju, a samo u 2012. godine bilo ih je više oko sedam posto u odnosu na godinu prije. "Turisti su nam nametnuli novi trend - potrebu da putuju na kratak, ali bogatim sadržajima ispunjen odmor", rekao je Veselinov. Turoperateri imaju organizirane dolaske iz Ljubljane, Rijeke i Zagreba, a aranžmani sa dva ili tri noćenja u prosjeku koštaju od 99 do 119 eura, navode beogradske turističke agencije.

KIJEV - Pet ljudi je poginulo u utorak u padu helikoptera ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova nedugo nakon polijetanja, objavilo je ministarstvo. Tri člana posade i dvojica inženjera poginuli su u padu helikoptera Mi-8 tijekom rutinskog leta u zračnoj luci Aleksandrija u regiji Kirovograda, kaže se u priopćenju ministarstva unutrašnjih poslova. Uzroci nesreće još nisu poznati i o njima se vodi istraga, dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙